Сладкишите с мая са неустоимо изкушение. Американците например много обичат

...
Сладкишите с мая са неустоимо изкушение. Американците например много обичат
Коментари Харесай

Из царството на Континенталните сладкиши: Щрудели

Сладкишите с квас са неустоимо прелъщение. Американците да вземем за пример доста обичат да закусват с датски сладкиши - леко пикантни и с едвам забележима лъскава глазура. Може би единственото по-привлекателно от тях е съвършеният френски кроасан - свеж, ухаещ на масло и парещ.

Хубавите пресни датски сладкиши, свежи и леки, са на светлинни години надалеч от твърдите буци тесто, които се продават в магазините и кафенетата. Колкото до кроасаните, качеството им зависи и от продуктите, и от умеенето на този, който ги подготвя.

Дайте си задоволително време

Захване ли се човек да прави кроасани, сигурно изначало няма да реализира огромен триумф. Основните неща, които би трябвало да знаете, са следните: би трябвало да отмерите акуратно продуктите и също както ронливото тесто, маслото ви би трябвало да е с подобаваща температура за разточването и премесването. Ако е прекомерно студено, няма да може да се точи, в случай че е прекомерно топло - ще се разтопи и ще изтече от тестото.

 Френски кроасан

Датските сладкиши са по-лесни, само че там мъчнотията е в украсите, подбора на подобаващ мирис и заряд. Най-важното при тях е да не се претрупват. Ако самото тесто е богато и вкусно, не е належащо нищо повече от една лека кайсиева глазура, малко захарна глазура или завършена лентичка марципан.

Щруделите са сладкиши, които се вършат елементарно вкъщи. Трябва ви единствено време, доста огромно работно пространство и задоволително самообладание, до момента в който точите тестото.

Тесто за щрудели

 Щрудели

Щом се разточи, това тесто би трябвало незабавно да се опече. Ето за какво, преди да започнете, загрейте фурната и наредете към себе си всички артикули.

брашно - 225 г плюс още за поръсване

сол - 1/2 ч.л. сол

яйце - 1 бр. леко разрушено

лимонен сок - 1/4 ч.л

олио - 1 с.л.

топла вода - 110 мл

Объркайте брашното и солта в купа. Направете кладенче в центъра и изсипете яйцето, олиото и лимоновия сок. Полека добавяйте топла вода, с цел да омесите меко, лепкаво тесто. Месете тестото в купата, до момента в който стартира да се отделя от стените. Сложете го на набрашнената работна повърхнина и месете 5 мин. Когато стане безпрепятствено, продължете да месите и го оформете на цилиндър, като пламенно удряте единия му край, до момента в който стане безпрепятствено и еластично.

Оформете тестото на топка, сложете го на платнена салфетка и покрийте с обърнатата надолу затоплена купа. Оставете на топло място за към 30 мин.

Затоплете точилката и леко набрашнете платнена салфетка. Разточете върху нея тестото, като го вдигате и обръщате, с цел да не залепне. Полека разтеглете тестото, като държите ръцете си под него с отворени длани. Дърпайте го по този метод, до момента в който стане на доста тъничък кръг.

Без да махате тестото от салфетката, орежете дебелите краища с ножичка.

Класически щрудел

 Класически щрудел

В тази обичайната рецепта се употребява домашно направено тесто за щрудел, само че тънките кори за баница също са допустима опция.

Една доза тесто за щрудел - към 275 г

стопено краве масло за отгоре

пудра захар за поръсване

яйчен крем или сметана за поднасяне

за пълнежа:

тъмни стафиди - 3 с.л.

бели стафиди - 3 с.л.

захар - 75 г

канела - 1 ч.л.

десертни ябълки - 900 г обелени, почистени и нарязани

настъргана кора от 1 портокал

бадеми на люспици - 50 г

галета - 50 г запържена до хрупкаво в краве масло

Загрейте фурната на 190 градуса. Разточете тестото за щрудел и орежете с ножичка краищата. Намажете с разтопено масло. Объркайте продуктите за пълнежа и ги разпределете върху тестото, като от края оставите свободно пространство.

С помощта на платнена салфетка увийте на руло тестото и го придвижите върху намазнена с масло тава за печене. Свийте щрудела като подкова и го намажете с разтопено масло.

Печете 40 мин, поръсете с пудра захар и придвижите на дъска. Поднесете го топъл с яйчен крем или прясна сметана.

Солени щрудели

Използвайте 2-4 листа кори за баница, намазани с разтопено масло, с цел да извършите тези вкусни солени щрудели.

Щрудел с извара

 Щрудел с извара

Нарежете на ситно 1 глава кромид лук и запържете с 25 г краве масло, да омекне. Охладете. Объркайте с 225 г извара, сол, бял пипер и 1 с.л. нарязан магданоз. Загрейте фурната на 190 градуса.

Нарежете корите за баница на дребни триъгълници, високи към 7.5 см. Намажете с разтопено масло. Сложете 1 ч.л заряд на всеки триъгълник. Увийте, намажете с малко масло и печете 7-8 мин. Украсете щруделите с клонки свеж магданоз и ги поднесете топли.

Щрудел с моркови и праз

 Шрудел с моркови и праз

Обелете и настържете 220 г моркови, нарежете на ситно 1 огромен филиз праз. Объркайте морковите, праза, 50 г краве масло, 10 мм обелен и настърган свеж джинджифил, сол и черен пипер в тенджера на спокоен огън, до момента в който омекнат.

Срежете корите за баница на квадрати със страна към 23 см. Разстелете зеленчуковия заряд върху тях, като оставите в профил празно. Увийте на руло, свийте на подкова и намажете с масло.

Печете във фурна, авансово загрята на 190 градуса 15-20 мин. Поднесете щрудела парещ с кисело мляко, комплицирано с чесън, с свеж доматен сос или единствено с хрупкава зелена салата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР