Скопие. Македонските историци Драги Георгиев и Петър Тодоров от съвместната

...
Скопие. Македонските историци Драги Георгиев и Петър Тодоров от съвместната
Коментари Харесай

Драги Георгиев и Петър Тодоров: Ако има само един победител в историческата комисия, спорът ще бъде още по-остър

Скопие. Македонските историци Драги Георгиев и Петър Тодоров от взаимната българо-македонска комисия по историческите въпроси споделят, че в случай че една от страните в комисията най-сетне разгласи победа, това ще задълбочи съседския спор сред двете страни,цитира думите им македонското електронно издание “Фактор “

„ Ако задачата е да се реализира явен триумф, колкото той да се разгласи пред обществеността и двете или единствено едната страна да разгласи победа, тогава може да се чака нов и по-остър спор сред двете страни и нации.

В този подтекст би трябвало да бъдат изоставени термини като вярно или съответно пояснение на „ историческите истини “. " По отношение на историята и Комисията, членовете й би трябвало да предложат насоки, които ще лишават политическата тежест на историята, която активизира и манипулира хората за политически цели ", споделиха двамата членове на македонската комисия в взаимна обява

Според тях еднопосочно решение, което ще бъде разпространявано като победа на „ историческата истина “ или като съответна интерпретация, сигурно няма да деполитизира историята и да позволи разногласието.

„ По-важното е, че Комисията не може да бъде орган, който определя„ историческите истини “или споделя кое е вярното и съответно пояснение на предишното и кое не. С тези подходи не се измисля нищо ново, те към този момент са били или се ползват в други разногласия, произлизащи от разнообразни и спорни тълкования на предишното. " Всичко останало не е почтен и добросъседски метод и няма да докара до задачата, а това са добросъседските връзки и другарството сред македонския и българския народ, " написаха Георгиев и Тодоров.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР