Скандалното освобождаване на изпълнителния директор на Пирогов“ д-р Валентин Димитров

...
Скандалното освобождаване на изпълнителния директор на Пирогов“ д-р Валентин Димитров
Коментари Харесай

Сигнал до Narod.bg: Ликвидират „Пирогов”

Скандалното освобождение на изпълнителния шеф на „ Пирогов “ доктор Валентин Димитров от здравния министър проф. Христо Хинков стана мотив да се потърсят същинските аргументи за вземането на решението. Както Narod.bg към този момент огласи, оказа се, че абсурдът е на правилото „ крадецът вика „ Крадец ” – прокуратурата ревизира не шефа на незабавния институт, а двама от екипа на здравния министър и някогашни шефове на „ Пирогов “ – Красимир Николов и Лучия Добрева, безапелационен е източникът на Narod.bg.

Връщането им с решение на министъра като членове на Съвета на шефовете в „ Пирогов “ би било повече от скандално, още повече, че това значи усложнена процедура по вписването на събитието по отношение на кадровите промени.

Затова хитреците избират по-лекият вид – прави се смяна единствено на един от членовете на съвета, а другите двама взимат решение за неговия избор като изпълнителен член.

Решението за промяна на изпълнителни членове на органи за ръководство и надзор на обществени търговски сдружения с принципал Министерство на здравеопазването за жалост не е изолиран случай. На 14.11.2023 година министър Христо Хинков взима решение за превръщане посредством смяна на правноорганизационната форма на „ Бул Био – НЦЗПБ ” и със същото решение дефинира нов състав на Съвета на шефовете на новоучреденото сдружение.

Едва ли е изненада, че изборът още веднъж не е инцидентен – като представители на страната в съвета на шефовете са назначени доктор Лучия Добрева и адв. Илиян Кършев. Ето за какво другояче вярното съмнение за волята на министъра и неговите съидейници да овладеят основни предприятия се осъществя, като видно ползите не се лимитират до „ Пирогов ”.

Освен четиримесечния стаж на Илиян Кършев като член на Съвета на шефовете на „ Пирогов ” през 2017г., няма данни за други структури, в които да е натрупал професионален опит, осигуряващ нужните умения за професионално осъществяване на отговорностите на член на орган за ръководство и надзор.

Наред с условията за професионален опит видно министърът на опазването на здравето и екипът му необмислено подценяват и условието за съществуването на добра известност, според правилника за използване на ЗПП.

По данни от Търговския указател адв. Кършев е ликвидатор, определен с решение на министъра на опазването на здравето и на други две обществени търговски сдружения – „ Вимедит ” и Специализирана болница за долекуване и дълготрайно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести и рехабилитация- Радунци.

От това събитие би могло да се направи изводът, че Илиян Кършев е предопределение на министъра с оглед експертизата му в процедурите по разпродажба на обществени предприятия, защото липсват данни за негов управнически опит в работещо обществено дружество.

Дали пък задачата не е разпродажба и на „ Пирогов “, пита източникът на Narod.bg?

Действително по време на ръководството на неговия сътрудник и сътрудник Николай Борисов “БУЛ БИО- НЦЗПБ ” е доведено до положение, застрашаващо действието му, заради невъзможността за осъществяване на контракти и действителна опасност от загубата на лицензии и основни сътрудници.

Натрупал опит в ликвидацията на „ Вимедит ” и Специализирана болница за долекуване и дълготрайно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести и рехабилитация- Радунци, Илиян Кършев наподобява няма самообладание да застане отпред на настоящо дружество и то в сензитивно по-добро финансово положение, спрямо времето, когато е бил реализатор по контракт за правни услуги с сдружението.

Не е известно дали стремежът на Кършев и Добрева да се легитимират като членове на групов орган за ръководство преди завършването на фактическия състав по преобразуването е подбуден от персонална упоритост или такива са разпорежданията на лицата, взели решение за назначението им.

Реклама

Отделно Лучия Добрева и Илиян Кършев са взели  решение за осъществяване на съвещанията на съвета в постройката на Министерство на здравеопазването, без значение от експлицитното условие на Закона за обществените предприятия органът, упражняващ правата на страната, да не се намесва в ръководството или в настоящата оперативна активност на общественото дружество.

Новоизбраните според решението на министъра представители на страната към този момент изискват информации и доклади от предприятието, макар че в Търговския закон задължението за даване на информация е категорично планувано единствено за съдружниците или акционерите на сдружението.

Очевидно Илиян Кършев освен е определен за член на съвета на шефовете, като представител на страната, само че не намира спънка да си присвоява и пълномощия от компетентността на органа, упражняващ правата на страната.

По всичко проличава, че провежданата политика за преодоляване на стратегически предприятия в областта на опазването на здравето не се лимитира до „ Пирогов ” и “Бул Био -НЦЗПБ ”. Проф. Хинков устроява на основна позиция и назначения от Илко Семерджиев за инспектор и шеф на “БУЛ БИО – НЦЗПБ ”.

С решение от 28.09.2023г. проф. Елена Пенева е уволнена като изпълнителен член на „ Здравна капиталова компания за детска болница “. Мотивите на министър Хинков за освобождението на проф. Пенева са „ незадоволеност от отчетността на свършената работа “.

На нейно място министърът избира точно Николай Борисов. Публично знае се, че през ноември 2022 година адв. Кършев подава документи и за представител на страната в Съвета на шефовете на „ Здравна капиталова компания за детска болница “.

Към момента, обаче, Илиян Кършев още веднъж партнира на сътрудника си от адвокатската фирма и в здравната компания. Адвокат Кършев е акредитиран Борисов да съставлява и да афишира всевъзможни свързани с активността на сдружението актове пред Агенцията по вписвания.

Вероятно упълномощаването е подкрепено и с контракт за правни услуги – по прилика с практиката им в “Бул Био – НЦЗПБ ” ЕООД. Припомняме, че сигнали за осъществени нарушавания от фрагментите на Семерджиев – Борисов и Кършев, са подадени в прокуратурата и КПКОНПИ.

Всички данни и сигнали за корист с пълномощията на Красимир Николов, Лучия Добрева, Илиян Кършев и Николай Борисов явно не са спънка за последващата им реализация на основни позиции – без претекстове, със период до осъществяване на конкурс, copy paste на решенията на Илко Семерджиев и без значение от неподходящите последствия за сдруженията в следствие от назначенията.

Тази порочна и трайно одобрена процедура продължава с още по-големи мащаби. Възниква въпросът има ли орган, който да извърши инспекция чии ползи обслужват скандалните назначения на министъра в стратегическите предприятия или целият запас на способените органи е зает в нарочни инспекции на лечебните заведения с принципал Министерството на здравеопазването.

При състояние, че същите следва да съблюдават всички права за оповествяване на информацията по отношение на финансовото положение на обществените предприятия, евентуално още веднъж се отклонява вниманието на обществеността от действителната воля на лицата, виновни за безпринципните кадровите промени?

В умозаключение израз на угриженост за стопанисване на държавното имущество ли е освобождението на шефове и шефове на официално съображение и не следва ли способените органи да бъдат сезирани за законосъобразността и целесъобразността на назначенията и в каква степен същите подхождат на ползите на страната и обществото?

На последно място следва да бъде направено уточнението, че основанията за предварително преустановяване на договорите на шеф или на член на групов орган за ръководство и надзор на обществено дружество са изчерпателно изброени в закона и съществуването на данни в одитен отчет, направен от инспектората, зависещ на отрасловия министър, не е измежду тях.

Независимо от неналичието на нарочни условия във връзка с краткотрайните назначения до провеждането на конкурс точно принципалът носи отговорност до каква степен определените от него лица дават отговор на условията най-малко във връзка с съществуването на професионален опит и добра известност?

ПОТРЕС: Перукан фъфли кьоркютук пред прокурори, разпитът пропадна

Дотук я докарахме: Българска социалистическа партия изрева пред Европейски Съюз, че в България няма народна власт

НЕПРЕДВИДЕНО: 1200 „ ями ” взривяват Бюджет 2024

Удар на Narod.bg! Пазарджик оскубан от общинска компания, вижте по какъв начин се крадат пари,…

Отказ

МАЧЪТ СВЪРШИ: Васил Божков „ разстреля ” Бойко: Имам фотоси,…

Ето къде потънаха 23,4 млн. за „ Хемус ” – строител на Бойко…

Нови данни са шкафчето на Бойко! Банкнотите по 500 евро са…

„ Пропилях живота си с несъответствуващи мъже “: Виктория Петрова…

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР