Скандални експерти, забъркани в не една и две афери с

...
Скандални експерти, забъркани в не една и две афери с
Коментари Харесай

Скандални схеми в земеделието – осъден за подкуп от 250 000 лева съветва министър Явор Гечев

Скандални специалисти, забъркани в не една и две афери с еврофондове, тихомълком са назначени за съветници на служебния министър на земеделието Явор Гечев, откри инспекция на „ Уикенд ”.

Като самобитен връх на сладоледа чиновници във ведомството сочат своя бивш сътрудник Емил Дърев. За него се твърди, че е спуснат на Гечев, а инструкцията била в жанр „ или го вземаш за собствен пръв асистент, или ще си диря нов министър ”.

Все отново Дърев, който е племенник на аленото острие Велислава Дърева, изпълняваше същата роля и в предния длъжностен кабинет при министър Христо Бозуков.

Наглед ниската позиция на Емил Дърев като елементарен министерски консултант надалеч не е инцидентна. Все отново той е някогашен зам.-шеф на Държавен фонд „ Земеделие ” и през днешния ден несмущаемо може да претендира най-малко за заместник-министър.
 Земеделският министър Явор Гечев си откри „ подобаващ “ консултант
Дребният проблем е, че има в биографията си присъда за присъединяване в корупционна спекулация. Тя върви със възбрана да се заема управителен държавен пост. Това не значи, че му е отсечен достъпът до чекмеджето с милиардите на Брюксел.

Служители в министерството разкриват, че точно Дърев е индивидът, който сега управлява разпределянето на еврофондовете към верните компании. На забележките, че това не му е работа, той безогледно обяснявал по какъв начин тази задача му е сложена „ от най-горе ”.

По една случайност немалка част от плановете са писани персонално от него. Така протежето подсигурява прибирането на тлъсти комисионни като съветник. Друг е въпросът, че това е нечовечен спор на ползи, които заплашва да спре еврофондовете.

Спирачката в кариерата на Дърев като върховен държавен служител е неговият арест през 2010 година дружно с кмета на община Садово Марин Йосифов и консултантката Анжела Запрянова. Повод е план за създаване на канализация в село Кочево.

Тримата поискали комисиона от 250 000 лева от частна компания, с цел да грабне публичната поръчка. Тъй като имало десетина претенденти, изявяващият се по това време като съветник на общината Дърев поел ангажимент да вкара в комисията оценяваща офертите членове, които да гласоподават за „ вярната ” компания.

За злощастие на племенника на Велислава Дърева, цялата скица – от настояването да парите до уточняване на детайлите към членовете на комисията, е следена от ДАНС. След като са събрани задоволително доказателства, следват и арестите.

Реклама

След положителната работа на ДАНС и прокуратурата кметът Марин Йосифов и посредничката Анжела Запрянова отнасят ефикасни присъди, а упрекнатият за улеснение на настояването на рушвет Дърев се разминава с условна.

След края на делото племенникът на соцфурията Велислава Дърева се ориентира към бизнеса с съвещания по европроекти. Естествено, в земеделието.

Като човек с опит и контакти Дърев небрежно става съучастник в една от най-големите компании в сектора – „ ВОКА – Консулт ”.

На фирмения уебсайт той и до ден сегашен е представян като старши съветник, въпреки ролята му като консултант на министъра да го слага в спор на ползи. Все отново една от функциите му в министерството е да следи тъкмо работата на Държавен фонд „ Земеделие ”, където се разпределят парите от Брюксел.

Хора от министерството напомнят, че Емил Дърев е имал същите функционалности като консултант и на предходния длъжностен министър проф. Христо Бозуков.

През това време направените от „ ВОКА – Консулт ” на Дърев стотици планове на аграрни производители и преработватели са стремително утвърдени от фонда, изпреварвайки всички останали претенденти.

Твърди се, че всеки един от плановете, от които министерският консултант би трябвало да получи комисионна като съветник, се падат „ изцяло инцидентно ” на млада и красива служителка. Тя пък била прочувствено близка с него.

Емил Дърев не е единственият консултант на министъра с меко казано противоречива биография. От няколко дни като негова колежка е назначена Светлана Боянова, която в първото държавно управление на ГЕРБ е заместител на скандалния Мирослав Найденов.

Малко откакто зае поста, Боянова стана клиент на прокуратурата поради абсурда „ Дюнигейт ”. Оказа се, че тя е разписала продажбата за жълти стотинки на 29 декара пясъчни дюни край Несебър. Купувач е тъстът на шефа на БФС Боби Михайлов, който дни по-късно препродава имота на 4-кратна цена. В документите по договорката дюните са вписани като земеделска земя, с цел да се избегне законовата възбрана за застрояване върху предпазени територии.

Малко след „ Дюнигейт “ против Боянова са подадени и сигнали, че свързани с нея компании са усвоили милиони левове еврофондове по бързата писта, до момента в който тя е заместник-министър, отговарящ за работата на фонд „ Земеделие ”.

Раздаването на парите е утвърдено и от брачна половинка й Иван Боянов, началник на отдел „ Правен ” във фонда.

След следващото следствие на прокуратурата Боянова е разкарана от министерството. Новата й работа е като съветник на частни компании, кандидатстващи за финансиране на аграрни планове. Едва ли ще е изненада, в случай че написаните от нея планове през днешния ден скоростно бъдат утвърдени от министерството…
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР