Скандал във временната парламентарна комисия, която проверява меморандума с Джемкорп.

...
Скандал във временната парламентарна комисия, която проверява меморандума с Джемкорп.
Коментари Харесай

Скандал в парламентарната комисия, която проверява меморандума с Джемкорп

Скандал във краткотрайната парламентарна комисия, която ревизира меморандума с " Джемкорп ". Премиерът в оставка Кирил Петков, както и министрите в оставка Асен Василев и Александър Николов не се явиха, с цел да отговорят на въпросите на депутатите. От опозицията оповестиха, че тримата се крият, от " Продължаваме промяната " отвърнаха, че Кирил Петков договаря газови доставки от Азербайджан.

В началото на съвещанието ръководителят на комисията разгласи, че министър председателят в оставка и енергийният министър няма да се явят, тъй като още са в Баку.

" Вчера разговарях с прессекретаря на министерство на финансите нямам информация дали министъра на финансите ще пристигна или няма да пристигна ", съобщи Емил Георгиев, ръководител на краткотрайната комисия за меморандума с " Джемкорп ", народен представител от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

" Искате да ни кажете, че вие нямате контакт с министъра на финансите. Т.е. той се е скрил някъде? И ние не можем да установим той дали ще пристигна на комисия или не ", съобщи Десислава Трифонова, народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС.

" Това е модел вид " тролене ". Значи, г-жо Трифонова, обръщам се към Вас с къса имитация по отношение на криенето на министър-придседателя и министъра на енергетиката. Знаете и от новините, че те са в Баку. Договарят доставки на природен газ. Относно това, че министър Василев не е тук, бях осведомен от Министерство на финансите, че е изпратил писмо още през вчерашния ден, с което се дават причини за какво той не може да участва ", сподели Венко Събрутев, народен представител от ПГ на " Продължаваме промяната ".

Минути по-късно в комисията дойде писмо, подписано с електронен автограф от вицепремиера в оставка Асен Василев и без дата, в което той уведомява депутатите, че има неотложни задължения, а Десислава Трифонова изясни за какво държи на чуването му.

" Аз имам доста значим въпрос към него, обвързван с отговора на министъра на енергетиката до нашата комисия. Министърът на енергетиката твърди, че на срещата в Щатите са били единствено " IP3 корпорейшън ". " Джемкорп " не е била на тази среща. Инвестиционен интерес от " Джемкорп " на срещата на 15 февруари в Щатите не е заявяван ", съобщи Десислава Трифонова, народен представител от ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

Според Трифонова представителят на " Джемкорп " се е появил на 11 март дружно с Асен Василев. Теменужка Петкова добави, че липсва каквато и да е преписка преди подписването на меморандума. Няма и мнения на специалистите в енергийното министерство.

" Имаме две срещи, едната на закуска, другата на вечеря и резултатът е подписан меморандум, с който е ангажирана българската страна ", съобщи Теменужка Петкова, народен представител от ПГ на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

" След като чухме мненията на няколкото ръководителя на Народния съд в Народна република България, бих желал и аз да направя процедурно предложение. Да се провежда идната седмица в ден и час, когато членовете на Министерски съвет могат да се явят и да направи нужното чуване, в случай че въобще е належащо, при изискване, че меморандумът е преустановен ", съобщи Венко Събрутев, народен представител от ПГ на " Продължаваме промяната ".

Според Петър Чобанов прекратяването на меморандума също може да бъде проблем, в случай че по него към този момент са подхванати дейности.

" Такава информация стартира да излиза и може да се окаже, че има и съответна работа, която се е направила по този меморандум. Дъщерни сдружения на БЕХ е въпросът дали са поемали някакви обвързващи задължения по този меморандум, което да стане предмет на възможен арбитраж ", съобщи Петър Чочанов, народен представител от ПГ на Движение за права и свободи.

" Има по този начин притеснителна информация, че в границите на мини " Марица - изток " има дейности в тази посока. Не сме ги ревизирали към момента и не желаеме да ги разясняваме публично ", съобщи Ивайло Мирчев, народен представител от ПГ на " Демократична България ".

- Ще ги ревизирате ли?

- Естествено, това ни е работата.

Според депутатите в меморандума с " Джемкорп " има уговорка при преустановяване разногласията да се вземат решение пред арбитраж в Париж. Комисията реши още веднъж да предложения премиера, виципремиера и енергийния министър в оставка на чуване във вторник.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР