Скандал с обезщетенията за загиналите при катастрофата край Своге. По

...
Скандал с обезщетенията за загиналите при катастрофата край Своге. По
Коментари Харесай

Скандално! Три от семействата на загинали край Своге получили по 10 лева обезщетение

Скандал с компенсациите за починалите при злополуката край Своге. По 10 лв. обезщетение, вместо полагащата се по закон сума в размер на 50 000 лв., получиха три от фамилиите на починалите.
Сигналът идва от Асоциацията на потърпевшите при произшествия. Застрахователното сдружение обаче отхвърля. Близките изпратиха отворено писмо до премиера.
На 25 август 2018 година една злополука беляза живота на десетки фамилии. Загинаха 20 души.
Радка Манолова е измежду роднините, които събраха храброст да си потърсят правата. Майка й умира в Своге. Жената споделя,че към момента не минава нощ без да я сънува.
По закон, при сходни екскурзии превозвачът е задължен да има два типа застраховка- „ Гражданска отговорност " и застраховка „ Злополука на пасажерите ". Втората е закрепена, описват от Асоциацията на потърпевшите. При нея се заплаща 50 000 лв. при смъртен случай. Именно тези пари търсят роднините.
„ Представят се 4 документа и застрахователят би трябвало да заплати. 6 месеца чакаха да изтече срокът. Не пращаха. На шестия месец постановиха отвод ", съобщи Владимир Тодоров, Асоциацията на потърпевшите при произшествия.
Подават тъжба и в Комисия за финансов контрол.
„ КФН наложи насилствена административна мярка. Единственият резултат е, че решението на КФН, те преведоха по 10 лв. на хората, което е обидно, грозно, незаслужено ", съобщи Владимир Тодоров.
„ Животът не коства 10 лв., коства доста повече. Даже мога да кажа, че е скъп. Нямаме избрана цена на човешкия живот. Това е направено по метод, по който да влезем в пояснителен режим. Истината е, че следваме законовите разпореждания ", съобщи Стоян Проданов, изпълнителен шеф на „ Бул инс ".
Застрахователят е категоричен- всичко било нечиста сделка. Преведените 10 лв. не били обезщетение, а единствено заплащане на насилствената мярка. Според тях компенсацията, би трябвало да се търси от другия осигурител.„ Ние апелираме, платили сме алегорично, с цел да не бъдем под ударите на други административни санкции. Същевременно наблягам,че това не е обезщетение и истината ще се роди в съда ", съобщи още Проданов.
Към сегашния миг в КФН са постъпили 6 тъжби от околните на общо 7 от починалите лица при пътния случай край гр. Своге, оповестяват от Комисията в свое мнение.
От КФН декларират, че изплащането на сумата от 10 лева обезщетение за пасажер в авариралото транспортно средство е незаконно, тъй като законът категорично е планувал минимална сума от 50 000 лева за всеки пасажер.
Ето и цялото мнение на Комисията за финансов контрол:
"По мотив на постъпило в Комисията за финансов контрол (КФН) отворено писмо от околните на починалите в злополуката край гр. Своге през 2018 година, предпочитано отговаряме преди всичко към околните на починалите и на второ на необятната общност посредством медиите за ограниченията, които Комисията предприе, както и за резултатите от тях.
Към сегашния миг в КФН са постъпили 6 тъжби от околните на общо 7 от починалите лица при пътния случай край гр. Своге.
По отношение на две от жалбите по отношение на застрахователното сдружение „ ЗД Бул Инс " АД са приложени насилствени административни ограничения (ПАМ) да изплатят компенсации по подписаната от тях застраховка „ Злополука " на пасажерите в средствата за общински транспорт. Минималната сума за погашение по тази застраховка съгласно Кодекса за застраховането е 50 000 лева за всеки пасажер.
Изплащането на сумата от 10 лева обезщетение за пасажер в авариралото транспортно средство е незаконно, тъй като законът категорично е планувал минимална сума от 50 000 лева за всеки пасажер.
Проверката на КФН откри, че при завеждане на претенциите на наследниците пред „ ЗД Бул Инс " АД дружно с писменото искане са показани констативен протокол за пътно-транспортното произшествие (ПТП), дубликат - извлечение от акт за смърт; уверение за наследници; информация от Информационен център към Гаранционния фонд (ГФ) и уверение за банкова сметка. Относно документ, който да потвърждава, че потърпевшите са били пасажери, би трябвало да се уточни, че в констативния протокол за ПТП се съдържа обстоен лист на пасажерите в рейса.
В тази връзка документите, показани дружно със завеждане на претенциите, изцяло откриват основанието за погашение на застрахователното обезщетение.
„ ЗД Бул Инс " АД с писмо с изх. № НЦ-7969 от 09.11.2018 година е поискало от Национална следствена работа (НСС) отговор на следните въпроси: дали е открито съществуването на алкохол и упойващи субстанции в кръвта на лидера на рейса, дали за рейса има публикуван лиценз - Удостоверение на пътно транспортно средство за публичен транспорт на пасажери и дали са изпълнени условията за инцидентен транспорт на пасажери.
Съгласно член 106, алинея 5 от Кодекса за застраховането (КЗ) не се позволява условие на доказателства, за които може да се направи рационална преценка, че нямат значително значение за установяването на основанието и размера на претенцията и целят голословно закъснение и удължение на процедурата по уреждането й. Поисканите от НСС документи нямат директно отношение за определяне на основанието на претенциите, а биха имали значение само за възникването на правото на декаданс на застрахователя. Ето за какво, с изключение на аморално, е и нелегално да се отхвърля изплащането на застрахователно обезщетение заради това, че НСС не е дала отговор на запитването, а показаните документи са открили основанието на претенциите.
Освен изведените нагоре доводи и с оглед значимите публични връзки, които пази наложителната застраховка „ Злополука " на пасажерите в средствата за публичен транспорт, изключените от покритие опасности са детайлно уредени в член 475 от КЗ. Събитието, за което са заведени претенциите и не попада в хипотезата на нито едно от изброените изключения. Недопустимо е разширение на законоустановените изключени от покритие опасности, тъй като противоположното би обезсмислило задачата й, а точно да обезщети най-ценното - живота, здравето и телесната целокупност на пасажерите в средствата за публичен транспорт.
Наложените от Комисията за финансов контрол на „ ЗД Бул Инс " АД наложително административни ограничения са обжалвани от застрахователното сдружение пред административния съд, София Област, като застрахователят е изискал съдът да спре предварителното осъществяване на ограниченията.
По останалите 4 тъжби са открити производства за използване на наложително административни ограничения, като следва да бъдат издадени решения в границите на идната седмица.
Комисията предприе и ще продължава да подхваща нужните ограничения в границите на законовите си пълномощия, с цел да отбрани ползите на консуматори на застрахователни услуги. "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР