Ситуацията у нас се успокои след сформирането на правителство, на

...
Ситуацията у нас се успокои след сформирането на правителство, на
Коментари Харесай

Горещо проучване размести партиите! ГЕРБ недостижими с 23.9%, ПП-ДБ пада до 18.2%. А под чертата…

Ситуацията у нас се успокои след сформирането на държавно управление, на кабинета Денков се разпореждат упования. Това съобщи пред бТВ социологът Добромир Живков от „ Маркет линкс “.
Ако изборите са през днешния ден, ГЕРБ бие с 23,9%, втори са ПП-ДБ с 18,2 на 100. Трети са Движение за права и свободи с 14,8 %, следвани от Възраждане, които биха взели 12%.
Това са изводите от национално изследване, финансирано и осъществено взаимно от bTV и „ Маркет ЛИНКС “. To e извършено измежду 1011 лица над 18 година в страната в интервала 22 юни–02 юли 2023 година по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета.
Ако изборите бяга през днешния ден, то резултатите от тях щяха да са сходни с тези от 2 април. Коалицията ПП-ДБ обаче получава прочут негатив.
„ Техният планиран резултат при идни избори понижава. Но би трябвало да отбележим, че тези, които са се отдръпнали, не декларират поддръжка за друга политическа мощ. Има сериозен сегмент от гласоподаватели, които са решили, че ще гласоподават, само че не знаят към момента за кого. Там има запас главно за ПП-ДБ, само че също по този начин и за антисистемен протестен избор “, съобщи Добромир Живков.
„ Въпреки че „ Възраждане “ са измежду „ забележимите “ партии сега, няма готовност при техните гласоподаватели. Прогнозният им резултат все още изненадва, тъй като няма повишаване в утвърждението към тях. Радикализацията не се харесва от българските жители “, уточни още той.
„ Няма фрапантни промени в доверието на гласоподавателите. Това можем да го разчетем като добра вест. Основният извод, който вършим, е че имаме известно усмиряване на политическата конюнктура “, разяснява социологът Добромир Живков.
„ Разбира се, има и вести, които непрестанно раздвижват в една или друга посока настройките на българските жители. Но като цяло основаването на постоянен кабинет води до известно усмиряване “, уточни той.
Кабинетът не започва с изключително високо доверие – 22%, тъй че може би имаме реалистични упования. От 22 до 30% се движат новите кабинети. По-високи бяха стойностите през есента на 2021 година с „ Продължаваме промяната “. Обществото реагира на всички кавги и институционални произшествия и изключително в региона на българското правосъдие. Такова ниско равнище на доверие в българската прокуратура до момента не сме виждали. Съдът също страда от общото съмнение и липса на чувство за правдивост. Народното събрание също започва с доста ниски равнища на доверие “, уточни Добромир Живков.
Той уточни, че политическото опълчване и свадите – обидите, заграждането на трибуната, спомагат за ниското доверие на българите в Народното събрание.
Очакванията на обществото са, че животът на кабинета „ Денков “ ще бъде къс. Едва 15% считат, че кабинетът ще продължи в планувания период от година и половина.
„ Президентът продължава да поддържа доверието, макар че в положителните си интервали той имаше доверие от към 55%. Неговата роля в изпълнителната власт през служебните кабинети смъкват това доверие и поляризират “, разяснява Добромир Живков.
Няма особени промени при доверието към Бойко Борисов и Асен Василев.
Румен Радев и Бойко Борисов се отличават малко повече от останалите по отношение на него, всички останали политически водачи на партиите имат доверие към 15-16%.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР