Ситуацията, свързана с разпространението на COVID-19 в страните на Балканите,

...
Ситуацията, свързана с разпространението на COVID-19 в страните на Балканите,
Коментари Харесай

Ситуацията с COVID-19 на Балканите

Ситуацията, обвързвана с разпространяването на COVID-19 в страните на Балканите, остава комплицирана поради разпространяването на разновидността Омикрон на ковид, оповестява Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 30611
В няколко страни и тази седмица бяха регистрирани още веднъж доста нови случаи, а в други новозаразените понижават. Засега има позитивна наклонност, обвързвана с образованието на учениците, като множеството деца в Балканските страни на този стадий учат присъствено.

АЛБАНИЯ
В Албания броят на новозаразените през последната седмица понижава. Броят на новите случаи на ден е сред 600 и 800. Предишната седмица броят на новозаразените бе до 1000 души на ден. По-леките признаци на разновидността в комбиниране със относително младото население на Албания водят до малко смъртни случаи - приблизително по шест дневно.
Напълно имунизираните албанци са над 41 % от популацията.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
Броят на инфектираните с ковид в Босна и Херцеговина остава относително висок, като в последните дни се оповестява за по 1300-1500 инфектирани. Смъртността в дребната балканска страна е висока, като на 7 февруари бяха регистрирани 78 смъртни случаи.
Ваксинационното покритие в страната е ниско, като едвам 25,8 % от популацията е изцяло имунизирано.

ГЪРЦИЯ
Сравнително висок е и броят на новозаразените с ковид в Гърция. На 8 февруари бе обявено за близо 23 хиляди инфектирани и 108 умряли. Вчера обаче бе регистриран лек спад в броя на новозаразените, като бе обявено за 19 154 нови случая.
Най-много са инфектираните в Атика и Солун. 95 на 100 от умрелите са на възраст над 70 години и с съпътстващи болести.
Експертната комисия в министерството на опазването на здравето предложи тази седмица противоепидемичните ограничения в Гърция към този момент да се запазят, с леко разхлабване във връзка с публичното хранене.
Гърция отстрани на 7 февруари условието за показване на резултат от тест за ковид от имунизираните пасажери. Пристигащите туристи би трябвало обаче да показват годен европейски цифров документ, с цел да влязат в страната.
От 7 февруари също по този начин 300 хиляди души, които не са си сложили трета доза, се считат за неимунизирани в Гърция. Те могат да вървят на работа, откакто наложително си създадат бърз тест. За чиновници, които не се подлагат на бързи проби, се плануват санкции, които варират сред 150 и 300 евро. Глоби в размер на две хиляди евро се плануват за работодатели, които не подават специфичен документ за положението на чиновниците си. Ако подадат подправен документ, санкцията скача на 10 хиляди евро.
Тази седмица гръцки учени създадоха маска против КОВИД-19 с извънредно висока отбрана. Новата маска обезпечава 100 % отбрана, като стерилизира както въздуха, който влиза в нея, по този начин и този, който излиза.

КИПЪР
Процентът на позитивните проби за КОВИД-19 в Република Кипър стартира да понижава, макар че броят на новозаразените остава висок. Данните демонстрират, че приблизително на ден се записват по три хиляди случая на инфектирани с КОВИД-19. От министерството на опазването на здравето обаче считат, че епидемиологичната конюнктура в страната последователно се усъвършенства.
Според министъра на опазването на здравето Михалис Хаджипанделас прилаганите от управляващите ограничения дават резултат и се регистрира спад на % позитивни проби. Броят на умрелите е относително невисок, като на 8 февруари бе обявено за седем умряли.
53 % от популацията е имунизирано.

КОСОВО
От началото на пандемията в Косово бяха регистрирани 220 хиляди новозаразени. До 10 февруари броят на умрелите бе 3058.
43,5 % от популацията е изцяло имунизирано.

РУМЪНИЯ
Броят на новозаразените с ковид остава висок. На 8 февруари бяха регистрирани 36 269 нови случаи и 184 умряли.
От тази седмица лицата, които не са имунизирани против КОВИД-19 в Румъния, към този момент имат право да посещават супермаркети в търговски центрове без сканиране на цифров документ. Представителите на комерсиалните центрове би трябвало да обезпечат обособени коридори за достъп. Броят на клиентите също би трябвало да бъде следен, с цел да не става скупчване на хора. Медицинската маска остава наложителна за всички публични пространства навън и закрито.
Състоянието на паника, въведено поради пандемията от ковид, бе удължено на 7 февруари с още 30 дни с решение на държавното управление.
Здравният министър Александру Рафила съобщи, че случаите на КОВИД-19 в Румъния са пет пъти повече от формалната статистика.
41,5 % от популацията в страната е изцяло имунизирано.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ
До 10 февруари в Северна Македония бяха регистрирани общо 282 147 души с КОВИД-19. Общият брой на умрелите от началото на пандемията е 8658.
Комисията по инфекциозни заболявания в Република Северна Македония тази седмица предложи валидността на документите след преболедуван КОВИД-19 да бъде увеличена на 180 дни от датата на позитивния PCR-тест, вместо сегашните 45 дни. Препоръката бе призната на съвещание на комисията и ще бъде импортирана за разглеждане на съвещание на държавното управление.
Министерство за опазването на здравето на Северна Македония разгласи тази седмица, че договаря с " Пфайзер " за доставка на лекарството на компанията против КОВИД-19.

СЛОВЕНИЯ
Броят на новите случаи на КОВИД-19 в Словения тази седмица стартира да понижава.
Епидемиологичната обстановка в Словения сочи, че петата вълна на пандемията от КОВИД-19 отслабва. Ситуациите в лечебните заведения е постоянна.
Въпреки това шефът на Института за публично здраве Милан Крек съобщи, че обстановката към момента не е задоволително добра, въпреки Словения да мина пика на петата вълна на пандемията. Крек прикани словенците да се ваксинират.
57,8 % от словенските жители са изцяло имунизирани.

СЪРБИЯ
По данни от 10 февруари от началото на пандемията в Сърбия са били регистрирани 1,81 милиона инфектирани с ковид и 14 171 умряли.
54,2 % от жителите в Сърбия са изцяло имунизирани против КОВИД-19.

ТУРЦИЯ
Вчера Турция записва 98 602 нови случая на ковид при направени 450 044 теста. През последното денонощие 264 души са умряли, а 87 932 са оздравели.
На 8 февруари обаче в Турция бяха регистрирани рекордните 111 096 нови случая на ковид.
До момента 84,72 % от популацията в страната на възраст над 18 години е имунизирано с две дози ваксина, а 92,70 % са получили първа доза ваксина. Общо 25 978 778 души са с сложена трета доза ваксина. Досега в страната са сложени общо 143 645 420 дози ваксина.
Турският министър на опазването на здравето Фахреттин Коджа заяви тази седмица, че локалната турска ваксина " Турковак " към този момент е налична във всички 81 окръга в страната. Той посочи, че препаратът " Турковак " се слага в общо 95 имунизационни центрове в градските лечебни заведения и в академични лечебни заведения.
Междувременно министърът на образованието на Турция Махмут Йозер съобщи, че присъственото образование в турските учебни заведения ще продължава. Министърът на образованието уточни още, че карантинираните класове в страната са под един %.

ХЪРВАТИЯ
Хърватия е на осмо място в света по брой умряли от ковид на един милион поданици, сочат данните на Worldometers.
На 10 февруари в Хърватия бяха регистрирани 6341 нови случаи на болест с ковид, с което броят на дейните случаи доближи 46 346.
Хоспитализираните са 2131 души, от които 173 са в интензивни отделения, а 48 са умряли. От началото на пандемията наново са се заразили сред 50 и 60 000 души, като 80 % от повторните инфекции са били този януари, т.е откогато се появи разновидността Омикрон.
Министърът на вътрешните работи Давор Божинович съобщи тази седмица, че коронавирус документите няма да бъдат анулирани към този момент в Хърватия.
Около 55 % от популацията на Хърватия е изцяло имунизирано.

ЧЕРНА ГОРА
Миналата седмица Черна гора смекчи ограниченията против разпространяването на КОВИД-19 и обстановката в страната, обвързвана с КОВИД-19, се възстановява.
Общият брой на инфектираните с ковид в Черна гора от началото на пандемията е 225 000, умрелите са 2624 души. Вчера бе обявено за 460 новозаразени и двама умряли.
44,8 % от популацията е изцяло имунизирано.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 30611  Ето каква е заболеваемостта от COVID-19 в страната на двуседмична база Ето каква е заболеваемостта от COVID-19 в страната на двуседмична база  COVID-19 в България: Четири града водят по болест COVID-19 в България: Четири града водят по болест  Изследване: Коронавирус може да убие бебетата на неимунизираните дами Изследване: Коронавирус може да убие бебетата на неимунизираните жени
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР