С академично тържество Софийският университет Св. Климент Охридски- най-старото висше

...
С академично тържество Софийският университет Св. Климент Охридски- най-старото висше
Коментари Харесай

В Софийския университет връчиха годишните награди на Алма матер

С академично празненство Софийският университет " Св. Климент Охридски " - най-старото висше учебно заведение в България, означи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност - 24 май, заяви Българска телеграфна агенция. 

В рамките на събитието, проф. Мадлен Данова, заместник-ректор на Софийския университет, разгласи имената на студентите, носители на Годишните награди на Алма матер за образователната 2023 г.-2024 година във връзка 24 май.

Студентите, които получиха награди са: Любен Балтаджиев и Александър Янев от Факултета по математика и информатика (ФМИ); Виктория Георгиева и Славея Гълъбова от Факултета по типичен и нови филологии (ФКНФ); Десислава Господинова и Йоанна Стефанова - Медицински факултет на СУ; Александър Димитров от Факултета по славянски филологии (ФСлФ); Йоанна Катрева от Историческия факултет; Валентина Нечева - Юридически факултет на СУ, и Добрина Иванова от Факултета по химия и фармация (ФХФ).

Празникът в Аулата на Ректората стартира с внасянето на знамената на Република България и на Софийския университет.

На събитието измежду присъстващите бяха служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков; заместник-министърът на образованието и науката - акад. Николай Витанов; представители на висшите учебни заведения в страната - ректори, декани, преподаватели и студенти; близки на наградените студенти, ученици на СУ, както и хора, пристигнали да отбележат светлия празник.

Ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев изнесе приветствено слово във връзка празника.

Служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков също поздрави всички, пристигнали да почетат светлия ден в Аулата на Алма Матер.

Доц. доктор Дария Карапеткова от Факултета по типичен и нови филологии изнесе академично слово, обвързвано с езика, на тематика " Въпрос на писмен знак ".

''Този празник на книжовността и културата непроменяемо свързваме с нашата писменост и светлите облици на светите братя Кирил и Методий. Осъществените от тях старобългарски преводи на Свещеното писание са освен стратегическата цел, само че и дълбокият нравствен смисъл на тяхната задача. Това ни дава безапелационното съображение да мислим за Кирил и Методий като за най-значимите и авторитетни фигури в историята на Прехода по нашите земи'', означи доцент Карапеткова.

Поканена в качеството си на преводач, тя показа на присъстващите свои размишления, предизвикани от празника, както и обстоятелства, свързани с забавната материя, обединена в границите на понятието ''преводознание''.

''Ще се изненадате доколко преводът, а освен истинското авторско творчество, може да попада под ударите на цензурата'', изясни тя. Доц. Карапеткова засегна в своето слово и тематиката за това по какъв начин изкуственият разсъдък навлиза в територията на езика.

Деканът на Факултета по славянски филологии, проф. дфн Амелия Личева, награди създателя на най-хубавата научна книга в региона на езикознанието за 2024 година Нейният притежател е Валентин Гешев за ''История на българския език - езикова конструкция, книжовна традиция; степен на обособеност''. Второто място отиде при Красимира Алексова за книгата ѝ " Дубитативът в актуалния български език'', а на трета позиция се подрежда книгата на Мартин Стефанов - ''Номинализацията на предиката в сръбския и българския литературен език от края на XIX и началото на XX век''.

Председателят на фондация ''Блага Димитрова'' - Тихомир Юруков, разгласи притежателя на стипендията на името на Блага Димитрова, която се връчва на изявен студент от Факултета по славянски филологии (ФСлФ) на Софийския университет. Нейният притежател тази година е Оля Иванова Божекова от компетентност ''Славянска филология'' на ФСлФ с украински език. Тихомир Юруков изясни, че на всеки един от претендентите ще бъде подарен романът ''Лице'' на писателката.

Празникът приключи с осъществяване на ''Върви, народе възродени'' от Университетския хор за старинна музика при Софийския университет с диригент доктор Красимира Цуцуманова.

По традиция по-рано денем Академичният съвет на Софийския университет взе присъединяване в формалната гала за отбелязване на празника, при паметника на светите братя Кирил и Методий.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР