Ситуацията с коронавируса във Видин се усложнява - няма достатъчно

...
Ситуацията с коронавируса във Видин се усложнява - няма достатъчно
Коментари Харесай

Търсят се лекари доброволци за Видин

Ситуацията с ковид във Видин се усложнява - няма задоволително медици в болничното заведение в града, две отделения са в неспособност да одобряват пациенти, а спорът за дома в Гара Орешец е надалеч от разрешаване.

В последните дни региона бързо се изкачи до трето място по брой доказани случаи след София и Плевен. Към момента инфектираните с COVID-19 там са 82-ма. 33-ма от случаите са медицински лица (от общо 150 инфектирани измежду медицинския личен състав в цялата страна). Това е една десета от личния състав на локалната болница, заради което две отделения - неврологичното и кардиологичното, пренасочват пациенти към Лом.

Здравният министър Кирил Ананиев е изпратил писмо до лечебни заведения в региона и страната за набиране на доброволци които да заминат за обслужване на пациенти във Видин, оповестиха тази заран от щаба. Медицинското обслужване в региона и преди ковид беше в тежко положение поради липса на лекари.

Няма развиване на обстановката в дома за остарели хора в Гара Орешец - четирима от 12-те инфектирани жители на дома са в болница, другите са изолирани на втория етаж на институцията. Трима от личния състав са с позитивни проби, останалите 13 души работят, заяви основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той не скри недоволството си от кмета на община Димово Светослав Славчев, под чието ръководство е домът. " Срещаме известно недоумение. Кметът през вчерашния ден направи всичко допустимо да изясни пред малките екрани, че тези хора би трябвало да влязат в болница ", разяснява Кунчев тази заран. И изрично разгласи, че няма да одобряват инфектираните хора в болница, защото не са заболели. " Личният доктор е бил при тях, прегледал е всички и заключи, че сега никой не се нуждае от болнично лекуване ", съобщи той.

Тази заран общественият министър Деница Сачева заяви пред Нова телевизия, че въпреки всичко ще се направи инспекция в дома, с цел да се види дали има потребност от пренасочване на в допълнение личен състав. От през вчерашния ден кметът се оплаква, че едни и същи хора се грижат и за заболели, и за здрави и има заплаха от в допълнение разпространяване на болестта. Кунчев в началото изрично отхвърли това, само че през днешния ден призна, че ще се направи преценка дали има потребност да се командироват чиновници, " с цел да се реализира действително разделянето на личния състав ".

Въпреки хвалбите на премиера Борисов за неповторимите защитни дрехи, които произвеждаме и които цяла Европа желае да купи, във Видин тази заран демонстрираха, че работят с костюми " от времето на Хо Ши Мин ". Вчера кметът Светослав Славчев описа, че болничното заведение им е върнала пациент с инсулт, който е изоставила пред заключената врата на дома.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР