Ситуацията на границата между Армения и Азербайджан отново се обостри:

...
Ситуацията на границата между Армения и Азербайджан отново се обостри:
Коментари Харесай

ТАСС: Ново обостряне на конфликта между Армения и Азербайджан

Ситуацията на границата сред Армения и Азербайджан още веднъж се обостри: във вторник страните започнаха местни гранични сражения. Баку оповестява за двама ранени от своя страна, Ереван показва, че има починали измежду арменските военни. И двете страни се упрекват взаимно в провокации и обновяване на спора, предава TACC.

Възобновяване на спора

Първите известия за ново обостряне са получени на 13 ноември. Първо Баку заяви за граната, хвърлена към азербайджански контролно-пропускателен пункт покрай Шуша. Тогава Азербайджан заяви за обстрел от арменските въоръжени сили на позиции в Келбаджарския региона на границата, който попадна под азербайджански надзор през 2020 година Тогава арменската страна разгласи за открит огън по нейни позиции в посока Гегаркуникска област, който е бил „ сподавен с ответни дейности ".

Ден по-късно, още веднъж от Азербайджан, беше обявено, че позициите на републиканската войска са били подложени на натоварен обстрел „ от снайпери, гранатомети и друго стрелково оръжие ". В същото време отговорността беше предоставена на „ противозаконни арменски въоръжени групировки ". В Армения престрелката беше обяснена с опита на Азербайджан да стартира атака по границата, който е бил предотвратен.

Баку означи " концентрацията на персонален състав и техника на арменските въоръжени сили " на границата, само че от страна на Ереван побързаха да опровергаят тези изказвания. В същото време арменската страна посочи, че азербайджанските сили са влезнали на територията на Армения, като от тях са обградени четири бойни поста на арменската войска.

След договаряния, съгласно отчета на Арменския съвет за сигурност, азербайджанските сили са напуснали арменската територия, само че откакто арменските въоръжени сили напуснаха позициите си, дейностите на военнослужещите в този момент се ревизират от Генералната прокуратура на страната. Азербайджанското външно министерство акцентира, че силите на републиката извършват служебни отговорности на тяхна територия, а придвижването им е единствено отговор на концентрацията на арменските сили в посока Лачин и обстрела в Келбаджарския регион.

Интензивността на сраженията нараства

Във вторник Баку още веднъж заяви, че арменските сили обстрелват позициите му в няколко точки по едно и също време. По-специално са били атакувани гранични постове, вследствие на което са ранени двама военнослужещи. В отговор се твърди, че е осъществена „ незабавна интервенция ", след която арменските военни са арестувани и разоръжени. Обстрелът обаче продължи с потреблението на артилерия.

В отговор Ереван съобщи за „ азербайджанска провокация ". Баку също беше упрекнат, че употребява освен артилерия, само че и бронирани транспортни средства, за които се твърди, че са унищожени вследствие на ответните дейности на арменските военни. Армения заяви за продължение на локалните боеве на границата, вследствие на които минимум четирима души са били ранени. Освен това Ереван оповестява за починали и загубата на още два армейски поста. Според военното ведомство на страната са пленени 12 арменски военнослужещи.

Активността на Ереван

В понеделник арменският министър председател Никол Пашинян на съвещание на Съвета за сигурност дефинира дейностите на Азербайджан като инвазия и в тази връзка в профил министъра на защитата Аршак Карапетян. На негово място е назначен вицепремиерът Сурен Папикян, който оглавява партията " Граждански контракт " на Пашинян.

След срещата Арменският съвет за сигурност прикани Русия, Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКБ) и интернационалната общественост да извърнат внимание на обстановката. Подобно изказване направи ден по-късно и Министерството на външните работи на републиката.

Според Съвета за сигурност на Армения Ереван е изпратил и зов до Москва с молба за отбрана и военна помощ в сходство с Договора за другарство, съдействие и взаимопомощ от 1997 година Въпреки това, както посочи посланикът на страната в Руската федерация Вардан Тоганян, настояването към момента не е подадено в писмен тип.

Тоганян уточни, че Русия и Армения организират съвещания за обстановката по дипломатически и военни канали. По-рано в Ереван беше обявено за срещата на секретаря на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян с посланика на Руската федерация в републиката Сергей Копиркин. Въпреки това, съгласно арменската страна, предмет на диалога е значимостта на демаркацията и делимитацията на границата с Азербайджан, както и ускоряването на размяната на пленници.

Международен отговор

Минската група на ОССЕ прикани страните да понижат напрежението в района и да съблюдават уговорките, поети преди година. Изострянето беше предмет на диалог сред президентите на Руската федерация и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон. Русия, както Путин увери, ще помогне за стабилизиране на обстановката.

Армения обаче прикани Европейски Съюз да се откаже от двойните стандарти. Външният министър на страната Арарат Мирзоян в диалозите с външните министри на страните от Европейски Съюз акцентира, че страната му „ подхваща стъпки за определяне на мир, а Азербайджан продължава ескалацията. " Той означи, че в Ереван стремежът на всички страни към мир може да бъде общопризнат като „ равнодушие " и прикани за занемаряване на „ двойните стандарти " при оценката на обстановката.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР