Синдикатите излизат на улицата в защита на въглищната енергетика.Протестът започва

...
Синдикатите излизат на улицата в защита на въглищната енергетика.Протестът започва
Коментари Харесай

КТ Подкрепа срещу никнещите гинки в енергетиката

Синдикатите излизат на улицата в отбрана на въглищната енергетика.

Протестът стартира в четвъртък от 13 часа. Шествието ще мине през Министерството на стопанската система, постройката на Европейска комисия у нас, президентството, Министерски съвет, КЕВР, до МЕ и ековедомството.

Петък следобяд КТ " Подкрепа " и КНСБ имат среща с президента Румен Радев и по-късно в Министерски съвет с премиера Бойко Борисов и работодателите.

КТ " Подкрепа " упорства за провеждането на обективен енергиен преход, основаване на работни места, формулиране на ясни районни политики и ясна опция за работещите в промишлеността и енергетиката.

Притесненията на синдиката идват от Парижкото съглашение и Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за климата.
Договореностите там, съгласно синдиката, не са обвързани с районните и национални особености на енергийните системи на страните членки. Увеличените цени на въглеродните квоти водят до увеличение на цената на електрическата енергия, което изправя националните държавни управления пред решението за прекъсване на производството на електрическа енергия от ТЕЦ-ове на въглища.

Директивата за излъчванията от индустрията и системата за търговия с излъчвания освен вкарват ограничавания с производството на електрическа енергия от въглища, само че водят до увеличение на цената на създаваната електрическа енергия, което изправя хората пред невъзможността да имат достъп до сила и съществено усилва растежа на безработицата.

Синдикатът недоумява за какво Европа постанова рестриктивни ограничения за ограничение на замърсяването, откакто не е най-големият замърсител в света.

КТ " Подкрепа " упорства за заместване на концепцията за декарбонизация с идея за климатичен неутралитет, учредена на климатично-неутрално развиване посредством нововъведения и финансови механизми за всяка обособена страна. Също по този начин синдикатите желаят българската страна да изготви Национален проект за климата и енергетиката, отчитащ българските действителности в енергийния бранш и следствията за българската стопанска система.

Синдикатът също по този начин недоволства, че нямаме национална енергийна тактика и стратегия за бъдещо развиване на бранша.

" Почти половината енергетика в България е въглищна ", предизвести Димитър Манолов. Той е обезпокоен, че ще се ликвидира чисто български бранш.

Владимир Топалов също подлага на критика политиката в областта на енергетиката, от която изниквали гинки (визира Гинка Върбакова - бел. ред.).
Цената на тока ще се усили. Сега съзнателно се задържала поради евроизборите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР