Синдикати и работодатели се скараха за МРЗ. Коментар по темата

...
Синдикати и работодатели се скараха за МРЗ. Коментар по темата
Коментари Харесай

Васил Велев, АИКБ: Има риск от спиране на топлофикациите

Синдикати и работодатели се скараха за МРЗ. Коментар по тематиката на Васил Велев, ръководител на УС на АИКБ, в предаването „ Опорни хора “.

„ По това време трябваше да имаме напреднала бюджетна процедура, план за бюджет, импортиран в Парламента, преди този момент разискван в Тристранния съвет.

Синдикатите направиха едни изцяло нереалистични оферти, които бяха отвън всякаква планирана и бюджетна рамка “.

Това, което се предлага за МРЗ е 764 лева „ Но това е съществена заплата, в действителност никой не получава такава заплата. Получава се брутна МРЗ, като се начисляват класове за прослужено време. Като прибавим 10 % тя става 840 лева “, посочи Велев.

Според него, за ИТ бранша, финансите, енергетиката може и да е търпима сума, само че има най-малко 10 стопански бранша, където това е над междинния застрахователен приход.

„ Това значи, че или те би трябвало да затворят, или да минат в сивия бранш. Защото, в случай че усилят своите цени, никой няма да влезе при тях.

Всякакви подхвърляни, от рода на “да си понижат облагите и по този начин да усилят заплатите “, не може да стане, тъй като са на загуба “.

„ Само това остава в този момент за тези браншове, след зелените документи, цените на електрическата енергия, при срутва на оборотите им, да се направи едно административно, непремерено повдигане на минималните заплати “.

Според Васил Велев, МРЗ не може да бъде идентична за всички стопански действия. Тя би трябвало да се договаря сред работодатели и синдикати по секторите.

По мотив „ зеления документ “, Велев е безапелационен, че при 23 % имунизирани, няма по какъв начин да сработи.

„ Проблемът не е в това, дали личният състав има зелен документ, казусът е, че към този момент има доста малко гости. И оттова оборотите и продажбите са се сринали. Те са 60-70 % надолу, а разноските са същите. Т.е. приходите са станали 20-30 %, а разноските са 100 %, та дори и повече, тъй като цената на електрическата сила е три пъти по-голяма “, изясни обстановката ръководителят на АИКБ.

Велев посочи, че е вярно да има отплата за непрекъснатите разноски на предприятията, това, което европейската рамка за държавна помощ разрешава. При спад на продажбите, по-голям от 30 %, страната поема до 90 % от непрекъснатите разноски, които не са покрити, т.е. от загубата.

„ Такава мярка трябваше да бъде въведена още през лятото или есента. При нас се вкара единствено когато има цялостно затваряне. Т.е. в този си тип мярката в никакъв случай не е работила. Това обрича тези браншове на банкрути “, разясни специалистът.

Васил Велев приказва и за обезщетенията на бизнеса поради високите цени на тока.

„ Прогнозната цена на еленергията е 119 лева За съпоставяне, през месец октомври междинната цена е 369 лева Т.е. повече от три пъти над прогнозната. През ноември цените са още по-високи “, сподели Велев.

„ Имаме терзание, че тази отплата ще се забави “, изрази опасенията си Васил Велев.

По мотив увеличението на цената на газа, „ има риск от прекъсване на топлофикациите, тъй като няма с какво да си заплащат настоящите разноски. Имаме сигнали от топлофикациите, че през декември ще изпаднат в ликвидна рецесия “, безапелационен е Васил Велев от АИКБ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР