Силвия Аздреева от Петрич записа впечатляващ успех в своята биография

...
Силвия Аздреева от Петрич записа впечатляващ успех в своята биография
Коментари Харесай

Супер успех: Българка изкачи Еверест и Лохце

Силвия Аздреева от Петрич записа впечатляващ триумф в своята биография - тя изкачи в два следващи дни върховете Еверест и Лохце.

Експедицията, в която се е присъединила и българката, е била водена от непалеца Нирмал Пурджа (станал знаменит с върха си за най-бързо нанагорнище на 14-те осемхилядника).

Силвия стъпила първо на Еверест на 15-ти май, а на 16-ти май тя стигна и до четвъртия по височина осемхилядник – Лхотце (8516 м). Според информация на уредниците Аздреева е един от тримата участници, които са съумели да покорят и двата върха. Другите са Хуан Диего Мартинес (Мексико) и Реми Клос (Южна Африка), а съставът е бил воден от най-хубавите шерпи в света.

Така тя стана втората българка, изкачила Еверест и първата покорила Лхотце. Според формалната статистика, само Петя Колчева е стъпвала на покрива на света, само че с огромна възможност преди нея Мариана Масларова е била на върха, преди гибелта си под него.

Една от задачите, които Аздреева си беше сложила, бе да снима на Еверест формалната топка на Мондиал 2022 по футбол, само че към момента няма удостоверение дали го е направила.

Зад гърба си Силвия има нанагорнище и на хималайския връх Ама Даблам (6812 м). Водач на експедицията тогава още веднъж бе Пурджа.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР