Силни викове на болка ехтят в гъстата гора по хърватско-босненската

...
Силни викове на болка ехтят в гъстата гора по хърватско-босненската
Коментари Харесай

Брутално насилие: маскирани полицаи бият и гонят мигранти от Хърватия

Силни крясъци на болежка ехтят в гъстата гора по хърватско-босненската граница. Чуват се удари. Датата е 15 юни 2021. Петима млади мъже бягат през храсталаците и се хвърлят в Корана - граничната река сред Хърватия и Босна и Херцеговина.

Преди това очевидно са минали през шпалир от маскирани униформени лица, които си изкарват яда върху бегълците, преди да ги изтласкат по незаконен метод от Хърватия. Един от маскираните ловко върти в ръка полицейската палка, с която удря хората, с цел да ги изблъска отвън границата на Европейски Съюз. Лицето му е прикрито под тъмния предпазен шлем. На всеки няколко секунди край мъжа минават чернокоси младежи. Маскираният с отработени придвижвания удря всеки от тях там, където завари - по гърба, краката, корема. " Изчезвайте в Босна ", крещи един от маскираните към бегълците и сочи в тази посока с палката.

И Европейски Съюз заплаща за тази интервенция?

Тези фрагменти се виждат на видео, снимано от екип на обществено-правната немска телевизия АРД. В продължение на 9 месеца проверяващите публицисти на АРД са работили в съдействие с сътрудници от голям брой задгранични медии. Те са снимали под прикритие, разговаряли са със очевидци и са анализирали профили в обществените мрежи, с цел да проследят и документират незаконното изтласкване на бежанци по хърватско-босненската граница. От тяхното следствие излиза наяве, че заповедите за незаконните акции идват от Загреб - това удостоверяват три самостоятелни един от различен източника от средите на хърватската полиция, поискали да останат анонимни. Един от тях споделя: " Знае се, че това е незаконно, само че кой ли ще каже " не ", като му е известно, че разпореждането идва от най-високо място - от държавното управление и от вътрешния министър Давор Божинич. Та нали ние ще излезем отговорни, в случай че не изпълняваме нарежданията на държавното управление. ".

Полицаите, които незаконно гонят бежанци от Хърватия, съгласно проверяващия екип, са част от така наречен интервенция " Коридор ", изпълнявана по хърватските граници с Европейски Съюз. В нея вземат участие полицейски чиновници от цяла Хърватия. Един от дейните членове на " Коридор " разказва акциите им по следния метод: " Когато открием някъде мигранти, те нормално лягат на земята от боязън. Тогава служител на реда стартира да ги постанова поред с палката си по краката. Централата на полицията в Загреб взема решение след това дали арестуваните да бъдат откарани в сектора, да бъдат изтласкани зад границата в Босна или пък да им се даде опция да подадат молби за леговище ". Същият източник споделя още, че на арестуваните се лишават персоналните движимости, като някои от предметите се изгарят на сметището. И фактически, проверяващият екип открива на сметището " Баре " в дребния хърватски град Дони Лапац, на към 20 км от границата с Босна и Херцеговина, останки от обгорели смарт телефони, гръцки СИМ-карти, опаковки от крем от Непал и една молба за леговище, издадена в Босна и Херцеговина. Операция " Коридор " се финансира частично и от Европейски Съюз. От 2014 до през днешния ден Брюксел е изплатил на Загреб близо 177 милиона евро за " миграционен мениджмънт ". Еврокомисията твърди, че не е знаела за случаите, в които финансирана от Европейски Съюз полицейска екипировка е била употребена в нарушаване на европейското право.

" Всичко ми взеха. Беше извънредно. "

След незаконното им изтласкване към река Корана, екипът от кореспонденти застига мъжете, бити в гората - пакистанци и афганистанци. Всички те са мокри до кости, някои са боси, други имат на краката си единствено чорапи. Те демонстрират раните си - дълги червени белези от удари по гърба, кървави рани по раменете и лактите. Единият от тях споделя: " Всичко ми взеха - обувките, якето, парите, мобилния телефон - всичко, което притежавах. Беше просто извънредно - биха ни доста грубо. Нали виждате по какъв начин наподобяват нашите гърбове и плещи! ". Мигрантите попитали служителите на реда дали могат да подадат молба за леговище, само че им било казано: ". ".

Екип на " Лекари без граници " е лекувал общо 17 души, ранени при сниманото на видео незаконно изтласкване само че бежанците оттатък хърватската граница. Сред тях има и шестима малолетни. " Документираните рани приказват за това, че са били употребявани полицейски палки ", споделя Даниел Сонг и разяснява: " По раните си проличава, че хората са били удряни по 10 и повече пъти. Това е брутално принуждение ". По униформите на маскираните служители на реда край река Корана няма никакви отличителни знаци. Но следствията на АРД сочат, че биячите са от хърватската полиция. Репортерският екип съпоставя техните палки, оръжия и облекло с формалните униформи и снаряжение на хърватската полиция, а в допълнение на това демонстрира и видеото на седем настоящи и някогашни хърватски и босненски служители на реда.

От техните думи излиза наяве, че маскираните явно са част от интервенционната хърватска полиция - поделения с по към 2000 членове, които работят по границата. Всичките 20 хърватски полицейски ръководства разполагат с сходни единици, а командването им се координира на национално ниво от Дирекцията на полицията в Загреб. Кадри, снимани с дронове край хърватския град Щурлич през май 2021, на които се виждат надписи на униформите " Интервентна полиция ", сочат, че тези поделения вземат участие в незаконните изтласквания на бежанци. Хърватското вътрешно министерство афишира, че счита да проверява случая и бързо да изпрати собствен експертен екип до границата. Ако се окажело, че става дума за хърватски служители на реда, щяла да им се търси отговорност, афишира говорителка.

Автори: Андреа Беер, Сърджан Говедарица
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР