Силен старт на годината за пазара на офис площи. Нивата

...
Силен старт на годината за пазара на офис площи. Нивата
Коментари Харесай

Нова тенденция в някои имотни сегменти у нас

Силен старт на годината за пазара на офис площи. Нивата на брутно наетите площи през първото тримесечие на 2022 година са 45 560 кв.м., което е с 34% по-високо от същия интервал на 2019 година Най-активни са секторите: ИТ и аутсорсинг (40%), професионални услуги (35%), фармация (15%), търговия (6%), финансови услуги (3%) и промишлен бранш (2%), сочи разбор на консултантската компания Colliers.

Общият размер на офис площи в София, процентът претовареност и междинните офертни наеми се задържат на равнищата от края на 2021 година Старта на няколко дребни офис здания докара до нищожен растеж на плановете в интензивно строителство 287,000 кв.м.

Все повече утвърждаващите се хибридни модели на работа подтикват търсенето на гъвкави работни пространства. Към края на първото тримесечие в София има 59,470 кв.м. гъвкави работни пространства, които се оперират от 43 оператора, като работните места в тях е към 6,180. Прогнозираме активизиране на операторите и по-голямо многообразие от концепции в този пазарен сегмент.

Обемът на подписаните капиталови покупко-продажби през първото тримесечие на 2022 година е 38 млн. евро, като 29 млн. евро от тях са в парцели, генериращи приход все още на покупката. Разпределението по браншове е както следва: 54% от капиталов размер се дължи на покупко-продажби с търговски площи, следвани от здания със смесено предопределение (23%), индустриални площи (19%), офис площи (4%), и други Нивата на възвръщаемост се резервират от края на 2021 година, а точно офис площи 7.75%, търговски площи - 7.75%, индустриални площи 8.5% и жилищни площи - 5%.

Търсенето в индустриалния и логистичен бранш през първото тримесечие на 2022 година продължава да бъде доминирано от бранша на търговията с 61%, следвано от логистика с 29%. Общият размер на съвременни индустриални и логистични площи се резервира. Нетните усвоени площи за интервала са 27,260 кв.м., което докара до лек спад в равнищата на свободните площи от 9% на 8%. Промени в междинните наемни равнища на клас А и B складови площи с добра локация и построена инфраструктура не се следят. Те остават надлежно сред 4.7 - 5.2 евро за клас А и 2.7 евро на кв.м. на месец за клас B.

Ще продължи търсенето на площи, подобаващи за градска логистика в границите на столицата, в регионите към входно-изходните булеварди и с съответно зониране. Основен мотор ще са 3PL операторите и дистрибуционните компании, които ще търсят все по-сериозна оптимизация на процесите и оперативните разноски.

Предлагането на съвременни търговски площи в търговски центрове в София остава устойчиво. Свободните площи в търговски центрове нарастват нищожно и доближават равнища от съвсем 6%. Усвоените площи за първото тримесечие са 2,690 кв.м. което два пъти по-ниско от същия интервал през 2019 година и близко по стойност от Q1 2020 година За сметка на по-слабата интензивност в търговски центрове в столицата, при трите работещи търговски парка записваме цялостна претовареност и нов план в градеж от 7,880 кв.м. Главните комерсиалните улици в София регистрират леко покачване на свободните площи по отношение на края на 2021 година от 9% на 10%. Продължават да нарастват и незаетите магазини по бул. “Витоша “ от 10% на 12%, до момента в който при придвижването на наематели не се следи смяна. Наемните равнища на първокласни местоположения в комерсиалните центрове, на основните търговски улици и в търговски паркове остават непроменени.

Прогнозата е, че 2022 година ще мине под знака на развиването на комерсиалните паркове в страната. Планирани за осъществяване в идващите 2 години има над 20 плана. Предвид реализацията на тези паркове, за вложителите ще бъде значимо да уточняват избора си на местоположения за развиване и разбор на капацитета им. Най-активни във връзка с агресия ще са дискаунт вериги, дрогерии, спортни магазини, супермаркети и профилирани магазини за обзавеждане и артикули за дома.

Предлагането в сегмента на приблизително висок и висок клас жилища записва 3% растеж по отношение на края на 2021 година и доближава 13,100 жилищни единици. Свободните жилищни единици в приключени комплекси понижават нищожно от 3% на 2% от общия размер. Въпреки повишаването на предлагането, обрисува се наклонност на дефицит на жилища в сегмента. Броят на жилищните единици в планове в стадий на строителство нараства с 9% и доближава 3,460 жилищни единици. Средните стойности на продажбите с включен Данък добавена стойност и паркомясто са сред 180,000 – 300,000 евро за жилища и 320,000 – 486,000 евро за къщи. Наемите се задържат сред 950 – 1,600 евро с Данък добавена стойност на месец за апартамент, а за къща стартират от 2,000 евро.

Предизвикателствата пред пазара през 2022 година няма да са малко. Войната в Украйна към този момент води до усложнения в доставката на стомана и арматурно желязо, както и в доста покачване в цените на строителните материали. Очакваме закъснение на осъществяването или задържане на старта на някои планове, поради дефицитите. Предприемачите усещат и все по-голям напън върху себестойността на парцелите, в резултат на покачването на строителния разход, като това в някои случаи продажби при залаганите досега цени става нерентабилно. Като цяло, в сегашната обстановка е извънредно мъчно да се вършат прогнози, само че несъмнено чакаме повече нерешителност от всички пазарни субекти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР