Швеция провежда най-важните избори за страната през последните годиниИзбори за

...
Швеция провежда най-важните избори за страната през последните годиниИзбори за
Коментари Харесай

Швеция провежда най-важните избори за страната през последните години

Швеция организира най-важните избори за страната през последните години
Избори за парламент и органи на локалното самоуправление ще се проведат през днешния ден в Швеция. Това са първите избори, откогато страната одобри рекорден брой мигранти от Близкия изток и Африка през 2015 година, включили се към стотиците хиляди, признати преди този момент, разяснява американското издание „ Вашингтон Поуст “.

На изборите в Риксдаг (шведския парламент) са регистрирани 39 партии, 41 в регионалните администрации, 203 в общините.

Основните кандидати за 349-местния парламент са осемте най-големи политически партии. Според последните изследвания на публичното мнение от социологически център "Сифо" желанията на 7,5 милионния електорат преди изборите са за: Социалдемократическата работническа на Швеция (СДРПШ) - 24.8%, "Шведски демократи" (ШД) - 17.6%, Умерена съдружна партия (УКП) - 17.2%, Лявата партия (ЛП) - 10.0%, Централната партия (ЦП) - 9,5%, Партия "Либерали" (ПЛ) - 6.2%, Християндемократите (ХДП) - 6,0%, Партията за запазване на околната среда (ПООС) - 5,6%.

"През последната седмица преди изборите 25% от гласоподавателите към момента не бяха определили за кого ще гласоподават, цитира ТАСС ръководителя на изследователския център "Сифо" Тойво Шьорен. В навечерието на парламентарните избори в Швеция, десницата и левицата са с съвсем изравнени позиции. Прогнозите обаче демонстрират напредък на крайнодесните Шведски демократи, чието въздействие в обществото пораства на фона на отлив на гласове от обичайните партии.

Увеличаващите се шансове на крайнодясната евроскептична партия ще трансфорат изборите в едно от най-важните събития в политиката на Швеция за последните години.

Букмейкърите провеждат залози за партиите-победители, както и за името на бъдещия министър-председател. В горната част на листата е СДРПШ, следвана от ШД и УКП. Най-големи шансове за поста министър-председател имат, съгласно таблиците, водачът на УКП Улф Кристерсон, оглавяващият настоящия кабинет и ръководител на СДРПШ Стефан Льовен, ръководителят на ЦП Ани Льоф и водачът на ШД Джими Окесон.

Кризата на социалдемократите и умерените

СДРПШ, която с дребни спирания ръководи страната за последните 100 години, демонстрира в социологическите изследвания най-лошият резултат в своята история. Партията отива на изборите с обичайния апел да "запазят всеобщото благополучие на държавата". Малко преди изборите тя даде обещание да усили годишния отпуск за родители с деца със седмица, което касае към 900 000 фамилии. Но това не докара до стремежи резултат в рейтинговите проценти.

Друга партия, която загуби част от своята прелест в очите на електората е УКП - до неотдавна най-голямата в опозиционния блок. От последните избори поддръжката й е намаляла с 6,5%. Сега тази партия, която в миналото приветства притока на мигранти и съобщи своята подготвеност да "отвори сърцето си", за тях, изисква яростна мигрантска политика и дава обещание твърда ръка, с цел да вкара ред в страната.

В същото време рейтингът на популистката антимигрантска ШД доста (най-малко с 4%) се е нараснал след последните избори, на фона на миграционната рецесия, неуспеха на интеграционната политика и обвързвания с това растеж на престъпността. ШД е за ограничение на приема на бежанци, антиглобализацията и ислямизацията, както и за отдръпването на страната от Европейски Съюз, обществена правдивост и понижаване на налозите. При изборите през 2006 година партията получи 2,9% от гласовете и не влезе в Народното събрание. Четири години по-късно ШД набра 5,7% (при нужни 4%), а през 2014 година - цели 12,8%.

В няколко интернет изследвания от предходната и тази година тя стана най-поддържаната от всички, получавайки повече от 25% от гласовете на респондентите.

„ Аз не мисля, че ШД ще бъде с най-голямо болшинство, защото решенията, препоръчани от нея заобикалят най-големите проблеми на страната - имиграция и престъпност", разяснява Шьорен.

В редица неотдавнашни изследвания се е нараснала доста - от 1,9% до 3,3% - поддръжката за извънпарламентарни партии, които включват ултрадясната "Алтернатива за Швеция" (АШ). Това е единствената шведска партия, която намерено се застъпва за подобряването на замразените до момента двустранни връзки с Русия.

Бъдещото държавно управление

Нито един от двата обичайни партийни съюза - червенозелените (СДРПШ, ЛП и ПООС) и дясноцентристките (УКП, ПЛ, ХДП, ПЦ) - няма лично болшинство. Въпросът кой ще може да образува държавно управление след изборите, в случай че резултатите са близки до данните от проучването, остава открит. В същото време и двата блока не имат намерение да си сътрудничат със ШД.

"В бъдеще държавното управление може да се състои от министри, които съставляват разнообразни партии, само че едно е несъмнено - няма да има" Шведски демократи ", сподели в изявление за кореспондента ТАСС оглавяващия Института за интернационалните връзки, Матс Карлсон.

Стефан Льовен написа във вестник "Дагенс нюхетер", че в случай че нито един от блоковете не получи болшинство, социалдемократите могат да поемат водеща роля в съдружно държавно управление.

Междувременно партиите от дясноцентристкия алианс към този момент оповестиха, че след изборите ще гласоподават в Народното събрание против Льовен като министър-председател. ШД също няма желание да поддържа тази кандидатура.

Изборни наблюдаващи

Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) за пръв път изпрати група наблюдаващи на шведските парламентарни избори. Такова решение в организацията пристигна след консултация с политиците, медиите и директно виновните за провеждането на изборите. От необикновен интерес за инспекторите беше въпросът за финансирането на предизборните акции на партиите, които се борят за парламентарни места.

Секциите отварят в 8:00 ч. локално време. Очаква се 7,5 милиона гласоподаватели да избират измежду 6 300 претенденти.

Партиите би трябвало да надвишават 4% от гласовете, с цел да влязат в Народното събрание. На фона на дребната опция някоя от партиите да получи болшинство или 175 места, се чакат седмици или месеци съдружни договаряния преди образуването на държавно управление. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР