Швеция последва съседна Финландия и взе решение да подаде молба

...
Швеция последва съседна Финландия и взе решение да подаде молба
Коментари Харесай

Швеция слага край на 200-годишната си необвързаност с военни пактове с готовността си за влизане в НАТО

Швеция последва прилежаща Финландия и взе решение да подаде молба за участие в НАТО, поставяйки завършек на повече от 200-годишната си необвързаност с военни пактове, поради нахлуването на Русия в Украйна, заяви Ройтерс.

Пред депутатите от Народното събрание на Швеция премиерката Магдалена Андершон назова това " историческа смяна в политиката на сигурност на нашата страна ", добавя Асошиейтед прес. " Швеция се нуждае от публични гаранции за сигурност, които идват с участието в НАТО ", сподели Андершон, като добави, че страната работи дружно с Финландия, чието държавно управление разгласи в неделя, че ще се стреми да се причисли към алианса.

Във връзка с решението Андершон даде и конференция дружно с водача на опозицията Улф Кристершон.

Това на процедура бе едно предрешено решението, откакто през вчерашния ден Социалдемократическата партия на Андершон се отхвърли от дългогодишната си съпротива против участието в НАТО и по този начин в Народното събрание се образува съществено болшинство, подкрепящо присъединението към алианса.

" Намерението на шведското държавно управление е да кандидатства за участие в НАТО. Исторически ден за Швеция ", написа външната министърка Ан Линде в Tуитър. " С необятна поддръжка от политическите партии в Народното събрание, заключението е, че Швеция ще бъде по-силна дружно със съдружниците в НАТО ", добавя тя.

Някога районна военна мощ, след края на Наполеоновите войни Швеция заобикаля военни съюзи. Подобно на Финландия тя остава неутрална по време на Студената война, само че открива по-тесни връзки с НАТО след разпадането на Съветския съюз. Общественото мнение и в двете страни беше твърдо срещу присъединението към НАТО до нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, след което социологическите изследвания демонстрираха трагична смяна в интерес на участието. Правителствата във Финландия и Швеция реагираха, като бързо започнаха полемики сред политическите партии за участие в алианса и се обърнаха към Съединени американски щати, Англия, Германия и други страни от НАТО за поддръжка. Кремъл неведнъж предизвести, че влизането на двете скандинавски страни в алианса ще има дестабилизиращи последствия за сигурността в Европа. Руският президент Владимир Путин съобщи през вчерашния ден, че Москва " няма проблем " с Швеция и Финландия, които аплайват за участие в НАТО, само че че " разширението на военната инфраструктура на тази територия, несъмнено, ще провокира нашата ответна реакция ".

Андершон съобщи, че Швеция ще откаже нуклеарни оръжия или непрекъснати бази на НАТО на своя територия - условия, сходни на тези, за които упорстваха прилежащите Норвегия и Дания при основаването на алианса след Втората международна война.

Макар представителите на НАТО да показаха очаквания за бърз развой на ратификация, всички 30 сегашни членове на НАТО би трябвало да се съгласят да позволен Финландия и Швеция до пакта, само че предходната седмица Турция изрази някои възражения. Шведският министър на защитата Петер Хултквист съобщи пред публичната телевизия СВТ, че шведска делегация ще бъде изпратена в Анкара, с цел да разиска въпроса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР