Шведският сайт за сравняване на цени PriceRunner съобщи, че съди

...
Шведският сайт за сравняване на цени PriceRunner съобщи, че съди
Коментари Харесай

Шведска компания съди Google за 2,1 млрд. евро

Шведският уебсайт за сравняване на цени PriceRunner заяви, че съди софтуерния колос Гугъл за 2,1 милиарда евро за това, че е разпространявал личните си съпоставения за извършване на покупки в резултатите от търсенето.

През последните години Европа предприе строги ограничения във връзка с бизнес практиките на огромните софтуерни компании, а Европейски Съюз напредва със законодателството за стягане на регулациите. Американските колоси в доста европейски страни са изправени пред санкции и правни провокации.

Шведският софтуерен стартъп съобщи, че чака " окончателният размер на компенсацията по правосъдния иск да бъде доста по-висок ", като се има поради, че " нарушаването към момента продължава ", съобщи БГНЕС, цитирайки Агенция Франс Прес.

Главният изпълнителен шеф Микаел Линдал съобщи, че искът е и битка " за потребителите, които са страдали извънредно доста от нарушаването на закона за конкуренцията от страна на Гугъл през последните четиринадесет години и до през днешния ден ".

Шведският софтуерен стартъп подаде желае си в Съда за патенти и пазари в Стокхолм, откакто Съдът на Европейския съюз постанови, че Гугъл " е нарушила антитръстовите закони на Европейски Съюз, като е манипулирала резултатите от търсенето в интерес на личните си услуги за относително извършване на покупки ".

През ноември Съдът на Европейски Съюз удостовери санкцията от 2,4 милиарда евро, която Европейската комисия наложи на Гугъл през 2017 година, като съобщи, че резултатите от личната услуга за сравняване на Гугъл са " показвани по по-привлекателен метод ".

В имейл до Агенция Франс Прес Гугъл се отбрани и акцентира, че след 2017 година са били направени промени и че " е обект на интензивно наблюдаване от страна на Европейската комисия и две външни експертни групи ".

" PriceRunner избра да не употребява реклами в Гугъл, тъй че може да не е била толкоз сполучлива, колкото други. Готови сме да защитим позицията си в съда ", съобщи Фредерик Абрард, шеф на CSS Shopping Ads в Гугъл.

PriceRunner съобщи, че търси обезщетение за пропуснати изгоди във Англия от 2008 година насам, както и в Швеция и Дания от 2013 година насам.

PriceRunner съобщи, че Гугъл има " монополно състояние " в границите на Европейското икономическо пространство (ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия) с над 90 % от пазарен дял на интернет търсачките.

Сайтът за сравняване на цени е основан в Швеция, само че оперира и в Дания, Норвегия и Обединеното кралство. По-рано той съобщи, че възнамерява да разшири активността си допълнително страни.

През ноември шведската финтех компания Klarna закупи PriceRunner за неразкрита сума, като съгласно известия в медиите цената е над 1 милиарда $.

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР