Шведската полиция разреши поредната акция с изгаряне на Корана пред

...
Шведската полиция разреши поредната акция с изгаряне на Корана пред
Коментари Харесай

На връх Курбан байрам: Шведската полиция разреши митинг за изгаряне на Корана

Шведската полиция позволи следващата акция с изгаряне на Корана пред основната джамия в Стокхолм, заяви Шведското радио.

Според телевизия 4 Nyheterna на мястото на акцията към този момент са извикани подкрепления . Днес мюсюлманите честват един от главните религиозни празници - Курбан байрам.

В решението си полицията се базира на решение на Административния съд на Швеция. В началото на април съдът анулира наложената от шведското външно министерство възбрана за осъществяване на демонстрации, по време на които се изгарят Корани. В решението си съдът показва, че свободата на събранията и демонстрациите са конституционно предпазени права.

В края на януари пред турското посолство в Стокхолм беше изгорял Коран. Акцията беше осъществена от Расмус Палудан, датско-шведски деятел от крайнодясната и антиислямска партия " Хардлайн ". Оттогава Турция съобщи, че няма да утвърди присъединението на Швеция към НАТО. Според Aftonbladet шведските прокурори са арестували задочно Палудан при започване на май.

" Искам да стачкувам пред огромната джамия в Стокхолм и желая да изразя мнението си за Корана... Ще разкъсам Корана и ще го изгоря ", написа 37-годишният Салван Момика в заявление, копие от което е получено от Агенция Франс Прес.

Днес полицията заяви, че е повикала подкрепления от цялата страна, с цел да поддържа реда. Кореспондент на Агенция Франс Прес заяви, че няколко полицейски коли към този момент са били паркирани наоколо до джамията рано тази заран.

Шведските политици разкритикуваха изгарянето на Корана , само че също по този начин изрично опазиха правото на независимост на изложение. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР