СподелиГрузинският парламент днес прие на трето, последно четене закона за

...
СподелиГрузинският парламент днес прие на трето, последно четене закона за
Коментари Харесай

Грузинският парламент прие спорния закон за чуждестранните агенти, копиращ руското законодателство

Сподели
Грузинският парламент през днешния ден одобри на трето, последно четене закона за задграничните сътрудници, съобщи Българска телеграфна агенция. Нормативният акт провокира митинги в страната, като прозападната съпротива твърди, че той копира съветското законодателство. Европейският съюз и Съединените щати също разкритикуваха текста.

Законът мина на трето четене с поддръжката на 84 от 150-те депутати в еднокамарния грузински парламент. Сега той отива за автограф при президентката Саломе Зурабишвили, която към този момент даде да се разбере, че ще наложи несъгласие. То обаче може да бъде преодоляно от Народното събрание, където ръководещата партия „ Грузинска фантазия “ и нейните съдружници имат болшинство, отбелязва Ройтерс.

По време на гласуването край постройката на Народното събрание имаше към 1000 стачкуващи. Когато чуха, че законът е признат, те започнаха да скандират „ Роби! “ и „ Руснаци! “.

Законопроектът е възприеман като средство за политическа принуда и затваряне на устата на критиците, като съгласно стачкуващите той излага на заплаха устрема на Грузия да се причисли към Европейския съюз.
Протестите против нормативния акт не престават към този момент няколко седмици.
Съединени американски щати, Европейски Съюз, Франция, Германия, Италия и Англия приканиха ръководещите в Грузия да се откажат от закона. Русия от своя страна отхвърли да стои зад самодейността.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков упрекна Запада в „ открита интервенция “ във вътрешните работи на някогашната руска република в Южен Кавказ.

„ Това е вътрешен грузински въпрос, ние не желаеме да се месим там по никакъв метод “, добави той.

Говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова упрекна Запада, че стои зад митингите в Грузия, съобщи ТАСС.

„ Западните куратори излъгаха и хвърлиха на барикадите протестиращите против закона за непознатите сътрудници “, написа Захарова в своя канал в „ Телеграм “.

Тя разгласява видеозапис, на който стачкуващи прибягват към експанзия против кореспондент на съветската телевизия „ Звезда “.

Проучванията на публичното мнение в Грузия демонстрират висока социална поддръжка за участието на страната в Европейски Съюз, показва Ройтерс.

Управляващата партия споделя, че е за присъединение на някогашната руска република както към Европейски Съюз, по този начин и към НАТО. Нейната изразителност обаче става все по-антизападна, отбелязва Ройтерс.
Съединените щати предизвестиха, че може „ да преоценят фундаментално “ връзките си с Грузия, след приемането на закона.
„ Дълбоко обезпокоени “ сме, сподели говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Ведант Пател прикани грузинското държавно управление „ да промени курса “, заяви още Агенция Франс Прес.

Законът за задграничните сътрудници излага на риск връзките на Грузия със Съединените щати, додаде асистент държавният секретар Джеймс О’Брайън, представен от Ройтерс. Той даде да се разбере, че Вашингтон може да спре напълно помощта за Тбилиси, в случай че грузинското държавно управление преглежда американската администрация като съперник, а не като сътрудник.

„ Ако има принуждение против хора, протестиращи против закона, Съединени американски щати ще наложат наказания на виновните представители на грузинските управляващи “, предизвести О’Брайън.

Грузинското министерство на вътрешните работи в това време заяви за 13 арестувани стачкуващи.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР