[Shutterstock] Обединеното кралство и Германия водят класирането на тинк танковете

...
[Shutterstock] Обединеното кралство и Германия водят класирането на тинк танковете
Коментари Харесай

Обединеното кралство и Германия водят класирането на мозъчните тръстове в ЕС

[Shutterstock] Обединеното кралство и Германия водят класирането на тинк танковете в Европейски Съюз. От 2007 година насам институтът Lauder към Университета на Пенсилвания разгласява класиране на мозъчните тръстове като част от програмата си Think Tanks and Civil Society. Докладът, който носи името Global Go To Think Tank Index, се базира на резултатите на интернационално изследване, включващо 7500 учени, обществени и частни донори, политици и публицисти.

Големите играчи в Европейски Съюз: Англия и Германия

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Англия е страната, в която са основани най-вече тинк танкове, следвана от Германия, Франция и Италия. Oбединеното кралство е водач освен по брой на мозъчните тръстове, само че е и измежду десетте най-хубави страни в Европа в най-вече разнообразни проучвателен области. Интересно е, че в областта на образованието в европейския топ 10 с изключение на от Англия участват изследвателски центрове само от Източна Европа.

Нито един мозъчен концерн от Южна Европа не е в топ 10 в бранша на обществената политика, макар че тези страни са страдали най-вече от стопански и обществени рецесии през последните 10 години. Първите места при проучванията в бранша " Енергия и запаси " се държат от тинк танкове във Англия, Нидерландия и Германия.

Брой тинк танкове в страните от Европейски Съюз



Значението

" Тинк танковете са феномен с англосаксонски генезис ", споделя професорът по политически науки в университета La Sapienza в Рим Матия Дилети. Той наблюдава началото на мозъчните тръстове до основаването на американския Brooking Institutions, който " съветва федералното държавно управление на Съединени американски щати в ръководството и отчетността ". С други думи, слабата тогава обществена администрация в Съединени американски щати съставлява плодородна почва за разцвета на мозъчните тръстове.

Що се отнася до Обединеното кралство, основаването на Chatham House може да се смята за крайъгълен камък в историята на английските мозъчните тръстове. Като цяло Англия и Съединени американски щати споделят някои общи черти, което прави тези страни по-склонни да одобряват мнението на тинк танковете.

Маргарет Тачър играе съществена роля за тяхната позиция, като разрешава на мозъчните тръстове да станат водещи институции. Изправена пред английската обществена администрация по това време, Тачър взема решение да вкара в Даунинг стрийт набор от политически съветници, идващи от консервативните мозъчни тръстове, които са били подценявани през тридесетте години и след Втората международна война. " Тази смяна се състоя и в Съединени американски щати с помощта на политическите начинания на Роналд Рейгън ", прибавя Дилети. И Тачър, и Рейгън способстват за нещо като политизация на мозъчните тръстове.

В Германия те имат друга цел в съпоставяне със Съединени американски щати и Англия. Далеч от това да бъдат израз на разнообразни политически и публични ползи, мозъчните тръстове могат да се схващат като научнообосновани организации, които дават научни доказателства за цялата институционална система. Това също значи, че повече от другаде някои основни мозъчни тръстове в Германия са директно подкрепяни от обществени органи и средства. Независимо от това би трябвало да се признае, че в Германия организации като фондация " Конрад Аденауер " да вземем за пример, играят ролята на мозъчните тръстове в англосаксонските страни. Тези фондации постоянно са директно свързани с политическите партии и по този метод играят значима роля в правенето на политики.

Слабите места: Франция и Южна Европа

Същите аргументи, които изясняват в началото процъфтяващите мозъчни тръстове в Съединени американски щати и Англия, също хвърлят светлина върху аргументите, заради които явлението не се демонстрира по същия метод и в други европейски страни.

" Франция постоянно е била страна, която поставя доста старания за хомогенизиране на ръководещата класа ", твърди Дилети. " Не е загадка, че институции като ENA играят основна роля в развиването на френската държавна администрация ", прибавя той. Имайки поради този подтекст, икономическите субекти в страната са по-малко склонни да поддържат изследвателските центрове.

Независимо от това Франция към момента е една от страните с максимален брой мозъчни тръстове съгласно отчета Go To Global Think Tank. Южна Европа като цяло обаче се откроява като " едва място ".

Италия, която е четвъртата страна по брой на мозъчни тръстове в Европейски Съюз, се появява единствено пет пъти в топ 10 в Европейски Съюз (в научноизследователските области " защита и национална сигурност ", " външна политика и интернационалните връзки " и " здраве " ).

Дилети отбелязва, че южните страни страдат от " последователен недостиг ", а точно " неналичието на забележителен брой предприемачи, които имат интерес да развият общ мироглед за ръководещата класа ". " С други думи, икономическото естество на една страна, като да вземем за пример съществуването на дребен или по-голям бизнес, играе роля в развиването на интелектуално-политическата инфраструктура ", прибавя той.

Как всичко това въздейства върху създаването на политики в Европейски Съюз?

" Няма директна връзка сред мозъчните тръстове на национално равнище и развиването на политиката на Европейски Съюз. Изработването на политики на равнище Европейски Съюз е по-зависимо от мозъчните тръстове в Брюксел. " В днешно време белгийската столица е де факто сходно място на Вашингтон. Способността на една страна членка да бъде чута и авторитетна на европейско равнище, зависи и от способността й да развива сериозна интелектуална и политическа инфраструктура вкъщи ", счита Дилети.

Статията е оповестена в границите на плана EDJNET, в който " Капитал " е сътрудник.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР