[Shutterstock] Корицата на новия брой на Капитал Увеличаване Корицата на

...
[Shutterstock] Корицата на новия брой на Капитал Увеличаване Корицата на
Коментари Харесай

100 години мазут

[Shutterstock]
Корицата на новия брой на " Капитал "

Увеличаване

Корицата на новия брой на " Капитал "

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Мръсните секрети на Созополския залив

История за един транспортен съд, двама министри, няколко капитани, малко водолази и доста мазут
31 авг 2018
Фалшиви пътища, същинска гибел

Трагедията край Своге повдигна завесата при строителството на пътища у нас и това, което се разкрива, е обезпокоително
30 авг 2018
Министър Нанков бърка, че асфалтът не може да съдържа варовик

Влагането на подобен материал е позволено, само че под формата на прахуляк. Ако частите са по-големи, това в действителност е нелегално
29 авг 2018
Нови инспекции и митинги поради пътя край Своге. Въпросите остават

Областният шеф на Софийска област изиска да поеме контрола върху републиканските пътища
28 авг 2018
Подготвя се източването на мазута от кораба " Мопанг "
28 авг 2018 В една история за потопен преди близо 100 години транспортен съд на пръв взор има доста тайнственост и малко романтика - времето и морските талази са загладили ъглите на тогавашната покруса и ръждясалите остатъци на дъното са обрасли с миди и мемоари за завършения. В корабокрушението на американския " Мопанг " край крайбрежията на Созопол през 1921 година обаче има повече от това. Почти век откакто той попада на мина от Първата международна война, от резервоарите му стартира да изтича доста мазут и в случай че не се вземат ограничения, цялото Южно Черноморие е застрашено от съществено замърсяване. Въпреки че е потопен, " Мопанг " в този момент може да унищожи така и така нежната екосистема там и да потопи задълго очакванията за положителни туристически сезони. Морето може и да се споделя Черно, само че въпреки всичко хората идват там с по-различни показа за положително превозване. (Цялата история за потъналия транспортен съд - в тематиката на броя.)

Историята на " Мопанг " не споделя единствено за тайнственост и романтика, а и за това по какъв начин доста дълго време за решаването на казуса не се прави нищо. Черните петна в Бургаския залив в този момент са лепкаво увещание за неефективната администрация. Че от кораба изтича мазут, се знае още от 70-те години на предишния век. Единственото случило се от този момент е, че към този момент трето потомство знае по какъв начин се махат мазутени петна от краката. (Памуче с бензин, ако сте пропуснали този урок от живота.)

Сега, под опасността от сериозна злополука, страната, наподобява, най-сетне ще направи нещо, с цел да я избегне. Подготвя се избавителна интервенция, която да източи мазута от потъналия транспортен съд. В това има добра и неприятна вест. Добрата е ясна - в случай че се работи вярно и с малко шанс, приключването може да бъде спряно. Лошата е, че това демонстрира един от сериозните недостатъци на българската страна - да работи най-често откакто злополуката се е случила.

Цената за разрешаването на доста от проблемите през днешния ден се мери безусловно с човешки животи. Примерът от тази седмица е със починалите в автобусната злополука край Своге. Ако тя не се беше случила или в случай че нямаше толкоз доста жертви, евентуално тематиката за качеството на пътното строителство или сигурността по пътищата нямаше да стане значима и страната да предприеме ограничения. (Вижте тук и тук.)

Трагедии постоянно са ставали и ще стават. Тези, които в действителност хващат за гърлото обаче, са предотвратимите нещастия. Всеки, който кара кола, евентуално знае за десетки рискови сектори на пътищата. България през последните години стабилно е в първите две страни с най-вече починали по пътищата и това не води до никаква реакция от политиците. Преди четири години Латвия беше преди всичко в Европа по този индикатор. Държавата там обаче се задейства и единствено за една година жертвите бяха понижени с 22%. Тоест - може.

Един от позитивните заключения в историята с потъналия транспортен съд " Мопанг " е, че разрешаването ѝ в този момент е значително разследване от акцията на няколко души - Михаил Заимов (напоследък прочут от екрана на БНТ), водолази и деятели. Те са живият образец по какъв начин пасивната страна може да бъде накарана да проработи. Администрацията нормално се носи в унеса на корупцията и безхаберието, само че има метод да бъде извадена оттова. Ясно е, че тя няма да се разсъни сама - трябват напъните на хора, които са подготвени замалко да излязат отвън тесните си ползи. Алтернативата е 100 години мазут - вървене на място в лепкавите неточности на предишното.

В броя ще видите още:

Какви са проектите на новия притежател на " Теленор "
Ипотеките в никакъв случай не са били толкоз евтини
Няколко хрумвания за дейна и потребна отмора на село
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР