[Shutterstock.com] Хедж фондовете преживяха лошо десетилетие. Някога звездните мениджъри на

...
[Shutterstock.com] Хедж фондовете преживяха лошо десетилетие. Някога звездните мениджъри на
Коментари Харесай

Хедж фондовете се надяват спадът на пазарите да ги направи отново актуални

[Shutterstock.com] Хедж фондовете претърпяха неприятно десетилетие. Някога звездните мениджъри на активи бяха възприемани като непогрешими " господари на Вселената ", които печелеха пари от богатите хора и огромните институционални вложители както в положителни времена, по този начин и в неприятни. Но огромните загуби по време на международната финансова рецесия през 2007 - 2009 година удариха тази известност, а последвалата възвръщаемост не съумя да възвърне предходния им триумф. Резултатът е непретенциозно проваляне. Много от най-големите имена в промишлеността на хедж фондовете като Леон Купърман, който ръководеше Omega Advisors, и Ерик Миндич, който в миналото беше най-младият сътрудник в Goldman Sachs, се отхвърлиха, върнаха капитала на вложителите и трансфораха хедж фондовете си в фамилни офиси.

Тези компликации бяха засилени от сеизмичните промени в разпределението на капитала. Със свиването на облагите от хедж фондовете институционалните вложители като пенсионни и академични фондове, които съставляват по-голямата част от клиентелата на хедж фондовете, виждаха все по-малко смисъл да заплащат високи такси за криво-ляво показване. Вместо това вложителите се обърнаха към евтини индексни фондове или към по-сочната възвръщаемост на частните фондове с дялово присъединяване. След като през по-голямата част от последното десетилетие хедж фондовете управляваха повече капитал, в сравнение с конкурентните частни фондове с дялов капитал, през 2019 година промишлеността на хедж фондовете беше с една пета по-малка. Индексните фондове или " пасивните " вложители засенчиха и двата бранша. Банката за интернационалните разплащания, която подкрепя активността на централните банки, пресмята, че съвсем половината от близо тридесетте трилиона $, които са вложени в американски акции, в този момент се ръководят пасивно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Разпределение на вложенията

Мениджърите на хедж фондовете от дълго време предизвестяват, че тези трендове в разпределението на вложенията може да се окажат неприятни за вложителите по време на рецесия. Хаосът на финансовите пазари, подбуден от пандемията, изтества това изказване, а хедж фондовете съумяха да получат своето възмездие, въпреки и единствено отчасти. Те не са създали огромни облаги. И те отчитаха отливи - данни, оповестени от Hedge Fund Research на 22 април, сочат, че са менажирали 1% от ръководените активи въобще през първото тримесечие. Все отново към този момент те са изгубили по-малко от пазара. И има ранни признаци, че рецесията може да бъде от изгода за промишлеността в по-дългосрочен проект, в случай че успее да накара вложителите да оценят преимуществата на хеджирането на личната им експозиция и да се откажат от неликвидните активи.

Как хедж фондовете се показват по време на пазарни разтърсвания зависи от това на какъв брой непоколебим тест биват подлагани. Ако смятате, че тяхната цел е да реализират постоянна възвръщаемост, без значение от това по какъв начин се движат пазарите, тогава множеството ще се провалят. Средно цената на техните портфейли е спаднала с 10.5%. Но те съумяха да победят пазара - S&P падна с 20% през първите три месеца на годината. Вярно е, че междинната годишна възвръщаемост на S&P през последните пет години - 4.6%, към момента надвишава тази на средностатистическия хедж фонд, която възлиза на към 3%. Но задачата на множеството институционални вложители не е да реализират най-висока рентабилност - тя е да генерира добра възвръщаемост, която е постоянна и с невисок риск. Ако хедж фондовете побеждават пазара в стресова обстановка, те се трансформират в източник на диверсификация на портфейла, която е потребна за университетските фондове и пенсионните схеми.

Машини против хора

Като цяло, машините са се показали по-добре от хората. Около една трета от активите на хедж фондовете се ръководят в по този начин наречените систематични фондове, които написват капиталови правила на база разбор на исторически данни и употребяват логаритми за осъществяване на покупко-продажби. Средностатистически те са се показали най-добре - единствено през тази година цената на активите им се е повишила с 2.1%. Фондът The Medallion, който е основан от Джим Симънс през 1988 година и се менажира от Renaissance Technologies, е повишен с 24% през март. За съпоставяне - фондовете с дискреционно ръководство, които се ръководят от хора, които сортират покупко-продажби, са надолу с 12.7%.

Има няколко пояснения за по-доброто релативно показване на систематичните мениджъри на активи. Картър Лайънс от един от тези фондове - Two Sigma, твърди, че систематичните вложения са се показали добре, тъй като могат да се диверсифицират повече. " Систематичният фонд може да заеме няколко хиляди позиции, до момента в който дискреционният управител може да има единствено 100 ", споделя той. Това оказва помощ да се понижат загубите на систематичните портфейли, когато пазарите са под стрес. Други настояват, че последователността е в помощ. " Най-важното нещо при систематичните процеси е, че те се придържат към тактиката си ", счита основният изпълнителен шеф на третия по величина управител на хедж фондове в света Man Group Люк Елис. Някои от неговите дискреционни фондове са се справили добре, само че най-добре представящите се са били систематични.

Някои залози се получиха по-добре от други. Средностатистически макростратегиите, които залагат на икономическото развиване, се оказват най-добре представящите се, като са единствено с 2% надолу. Но огромният макрофонд - Bridgewater Associates, се е показал зле поради тактиката си за паритета на риска.

В дъното на класацията се намират активистките фондове, които купуват дялове в компании с вярата да трансформират тактиките им на ръководство. Те са се свили приблизително с 16.8% в края на март. Активистите може да са потърпевши вследствие на покупки на акции, които са били по-високо оценени по-рано през годината. Според капиталовата банка Lazard деятелите са придвижвали по 2.8 милиарда $ капитал на седмица през февруари. Сега, когато корпоративните покупко-продажби са отвън проектите, а срещите на акционерите са отсрочени, те ще имат по-малко благоприятни условия да поемат щафетата от шефовете на фирмите.

Все още привлекателни

Макар че има разлики в представянето им, хедж фондовете към момента наподобяват привлекателни спрямо доста фондове за частен капитал. Пандемията евентуално ще съставлява огромна финансова заплаха за бизнесите с огромен ливъридж - тъкмо видът компании, в които фондовете за частен капитал са склонни да влагат. Самите компании за изкупуване не разкриват каква е възвръщаемостта им, само че някои от техните вложители като банките би трябвало да го вършат. Този месец един от най-големите кредитори в Америка записа спад от вложения в частен капитал с 20% през първото тримесечие.

Друг минус на частния капитал може да се окаже неговата неликвидност. Пенсионните фондове и университетските фондове имат разноски, които са повече или по-малко закрепени. Стабилните парични потоци в естествени времена значат, че те избират неликвидните активи. Малцина ще бъдат готови за обстановка, в която стопанската система е затворена и пенсионните вноски и заплащанията за образование спрат. Големите институционални вложители могат да се сблъскат с невиждана потребност от пари.

Все още е прекомерно рано да разберем кои фондове ще преживеят рецесията най-добре, камо ли по какъв начин пандемията ще прекрои капиталовите решения в по-дългосрочен проект. " Възвръщаемостта през март в последна сметка е единствено едно парче от пъзела ", споделя Елис. Много вложители настояват, че употребяват рецесиите, с цел да вършат дълготрайни
залози, които към момента не са вдигнали възвръщаемостта. Но ранните признаци са, че хедж фондовете може да не излязат прекомерно наранени от обстановката. Изглежда, че махалото евентуално ще се насочи назад към ликвидните активи, а хедж фондовете най-малко към този момент се показват задоволително добре, че да могат да се възползват от преразпределението.

Ако хедж фондовете в миналото бяха бърз метод за генериране на спомагателна възвръщаемост за богатите жители, от този момент те стават по-праволинейни - надеждни източници на диверсификация за огромните институционални вложители. В бурни времена може би това е задоволително.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР