Ще предложа на българското правителство отмяна на националната забрана за

...
Ще предложа на българското правителство отмяна на националната забрана за
Коментари Харесай

Гечев ще се види с украинския си колега, за да обсъдят слънчогледовото олио

Ще предложа на българското държавно управление анулация на националната възбрана за импорт от Украйна, откакто има такава европейска.    Това съобщи през днешния ден пред публицисти в Пловдив служебният министър на земеделието Явор Гечев, представен от Българска телеграфна агенция, във връзка решението на Европейската комисия за вноса на продукция от Украйна. Той добави, че съгласно него верният метод са общоевропейските дейности и че има спогодба през идната седмица да се види със земеделския министър на Украйна.   Вчера Европейска комисия заяви, че е постигнала кардинална договореност за обновяване на преноса на украинско зърно през петте страни от Европейския съюз, в това число България, които наложили едностранно ограничавания на вноса освен на зърно, само че и на десетки други украински земеделски артикули.

България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия вкараха ограниченията, като се позоваха на опасения, че украинското зърно, предопределено за експорт в други страни, се е озовало на локалните пазари, което е довело до понижаване на цените за локалните аграрни производители.   В подмяна на компенсации, петте страни са се съгласили украински храни да продължат да се внасят в Европейски Съюз, без обмитяване и през идващите 12 месеца.
Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви в Twitter, че изпълнителният орган на Европейски Съюз е постигнал " кардинално съглашение " с петте страни, " с цел да отговори на опасенията както на земеделските стопани в прилежащите страни от Европейски Съюз, по този начин и на Украйна ".  
????WE HAVE A DEAL????@EU_Commission has reached an agreement in principle with Bulgaria, Hungary, Poland, Romania & Slovakia regarding #Ukraine agri-food products.

We have acted to address concerns of both farmers in neighbouring EU countries and Ukraine???????????????? - with @jwojc
????1/3 pic.twitter.com/qNP93X1Fpd
— Valdis Dombrovskis (@VDombrovskis) April 28, 2023 Според известието до 5 юни единствено в петте страни ще бъде неразрешен вносът на украинска царевица, пшеница, рапично семе и слънчогледово семе, против което България, Полша, Унгария и Словакия ще анулират наложените от тях едностранно забрани за импорт на украински храни. Те ще би трябвало да отстранен и рестриктивните мерки върху преноса на украински храни.   По мотив кардиналното съглашение украинското министерство на външните работи е предало протестна нота на представители на Полша и на Европейски Съюз през вчерашния ден, описвайки ограничението на вноса на украинско зърно в страни от Европейски Съюз като " изрично недопустимо ", заяви по-рано Българска телеграфна агенция.   " Някои ограничавания, каквото и опрощение да има за тях, не подхождат на съглашението за асоцииране сред Украйна и Европейски Съюз и правилата и нормите на европейския обединен пазар ", съобщи външното министерство.   " Налице са всички правни учредения за неотложно обновяване на износа на украински селскостопански артикули за Полша, Румъния, Унгария, Словакия и България, както и продължение на безпрепятствения експорт към други страни-членки на Европейски Съюз и като цяло безпрепятствения пренос на всички украински артикули за други страни както в границите, по този начин и отвън границите на Европейски Съюз ", се споделя още в известието на външното министерство на Украйна.    Киев приканва сътрудниците " да намерят уравновесено решение въз основа на законодателството на Европейски Съюз, Споразумението за асоцииране и в дух на взаимност ", като единствен метод взаимно да се противостои на нападателната война на Русия против Украйна.   Без да разяснява реакцията на Киев, Гечев сподели през днешния ден, че до 5 юни Европейска комисия вкарва възбрана за импорт на пет култури, сред които слънчогледово семе, царевица, рапица. За слънчогледовото олио, Гечев сподели, че Европейска комисия " продължава да го обследва ". Той осведоми, че има спогодба през идната седмица да се види със земеделския министър на Украйна и, с изключение на тематиката за двустранните връзки, двамата ще обсъдят и въпроса за слънчогледовото олио.   Коридорите ще не престават да съществуват, като надлежно България и другите страни ще позволяват всички товари, които са за реекспорт към трети страни, сподели Гечев. По думите му до 5 юни се работи за рационализиране на коридорите, които да са по-изгодни както за Европейски Съюз по този начин, и за Украйна.    Гечев увери, че повишаване на цените на тези култури няма да има, както и разтърсване на пазара. В последните дни цените на борсата на зърното падат, уточни той. По думите му няма обилни количества пшеница от Украйна, които са на българския пазар, и има задоволително българска. Той сподели, че имаме 2,5 млн. тона първокачествена пшеница в България, 1,5 тона царевица и 1,16 млн. тона слънчоглед – и че не може да се приказва за никакви благоприятни условия на далавера и повдигане на цената на хляба.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР