Ще получим много - 16 милиарда (лева – бел. ред.),

...
Ще получим много - 16 милиарда (лева – бел. ред.),
Коментари Харесай

Тодор Джиков: Рискуваме да загубим милиарди за земеделие и отново да ядем внос

Ще получим доста - 16 милиарда (лева – бел. ред.), само че от същото – това, което изтече като програмен интервал. Страхувам се, че от новите 16 милиарда още веднъж в магазините надали ще се радваме на български плодове и зеленчуци в обилие, мляко, месо и така нататък Това сподели пред БНР ръководителят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков след първото съвещание на тематичната работна група, която би трябвало да реагира на 405-те коментара и забележки на Европейска комисия към българския Стратегически проект за земеделието. Документът възнамерява по какъв начин страната ни ще изхарчи 8 милиарда евро за земеделие в идващия програмен интервал.

Работната група за Стратегическия проект за земеделието разисква забележки на Европейска комисия

" Не може авторският колектив, който е написал изискванията и проекта за предходния програмен интервал, да напише и този проект, без каквото и да е присъединяване на научния хайлайф ", посочи Джиков. Според него авторският колектив се е " взел доста насериозно ", сложил си е оценка 5, а в проекта, върнат с многочислени забележки, няма действителни цели и конкретика.

" Как и с какъв брой ще възстановим примерно производството на плодове и зеленчуци в границите на три години, по какъв начин ще направи по този начин, че да се създава повече мляко, месо, артикули с български първични материали, по какъв начин ще стартира същинско коопериране на земеделските производители. "

За Джиков са налице " правилни, дипломатични забележки от страна на Европа и Брюксел ", които въпреки и не в прав текст споделят, че нямаме цели.

По най-бързия метод би трябвало да се образува екип от Селскостопанската академия, с цел да се насочи ресурсът там, където би трябвало и където може, а не " да продължаваме да садим домати и да вземаме пари по баирите на Панагюрище ", моли земеделският производител.

" Затова достигнахме с лавандулата и с розата на този хал. Правим декари, вземаме едни дотации, а на процедура произвеждаме некачествена продукция, тъй като естественият хабитат, почвено-климатичният комплекс там не разрешава да се изкара такова качество, каквото се изкарва в планинските и полупланинските региони. "

Тези 16 милиарда са " неповторим инструмент и голям запас ", с какъвто страната в никакъв случай не е разполагала за земеделието си, разяснява Тодор Джиков в предаването " Преди всички ". По думите му има риск от загуба на тези евросредства и през 2027 година да консумираме 75 на 100 вносни артикули.

" Рискуваме 2027 година да имаме още по-малко стопанства в бранш плодове, зеленчуците съвсем да изчезнат, тревопасното отглеждане на животни да продължава да е в колапс. Това ли би трябвало да продължава да се случва? "

" Недопустимо е да продължаваме трети програмен интервал да не успеем по този начин да си структурираме вложенията, интервенциите и схемите, че да развиваме мощно земеделие, от което да се изхранваме ", счита Тодор Джиков.

Той акцентира, че " не е срамно да изслушаш един земеделец ", тъй като той е на терен и най-добре знае какво куца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР