Ще падат още мостове. Ще има още аварии и неприятни

...
Ще падат още мостове. Ще има още аварии и неприятни
Коментари Харесай

Инженер вещае трупове в Царево: Ще падат още мостове!

„ Ще падат още мостове. Ще има още повреди и неприятни случаи “, предизвести инж. Ясен Ишев от Научно-техническия съюз по превоза, разяснявайки последствията от пороя в община Царево, лишил живота на четирима индивида. Трагедията стана на срутил се мост в града.

„ Усещането на сътрудниците е, че не се вземат превантивни ограничения, с цел да се предотвратят тези несгоди. Никой не може да твърди, че един язовир в положително положение внезапно ще даде такива огромни провали. Ние още веднъж започваме да си заравяме главата в пясъка и да не виждаме същинските причини  – дерета и корита не се почистват превантивно! “, разясни специалистът във вторник пред БНР.

Най-критичните точки са по оборудванията, счита той: „ Докато веднъж можем да го заобиколим, едно оборудване, в случай че се случи нещо с него, пътят се прекъсва. “

„ За да се подобрят пътищата, трябват големи средства, а те не всеки път се обезпечават. Това се натрупва с времето “, сподели инж. Ишев.

Няма потребност да хвърляме милиони за глупави планове, а да подобрим пътната сигурност не с набиването на мантинели, тъй като от време на време се оказва, че това я утежнява, посочи експертът и запита „ би трябвало ли да се набиват мантинели на всички места? “, добави той.

„ Тепърва ще усещаме резултата от всичкия този бетон и този резултат ще бъде не в наша изгода “, разяснява пред БНР доцент доктор Стелиян Димитров от Геолого-географския факултет на Софийския университет. Ефектът от презастояването е този, че тези „ запечатани повърхности “ ускоряват повърхностния отток, акцентира доцент Димитров пред БНР.

Той е част от екип географи, които ще снимат изумените от потопа места в Царево.

Доц. Димитров е правил сходни проучвания след водното злополучие в Карловско предходната година.

„ Всяка територия е неповторима, с неповторими проблеми. В случая има съвпадане сред локалната география по Странджанското крайбрежие и рухването на този забележителен дъжд “, разясни той.

По думите му е неправилно изводите от анализите след едно злополучие да се трансферират на друго място.

Реклама

Целта на обследването, в което взе участие Стелиян Димитров, е да могат на практика да бъдат измерени засегнатите от наводнението в общита Царево територии, с цел да се получи количествена характерност на явлението.

С безпилотна летателна система ще бъде направена ортофотокарта. Ще бъде осъществено и лазерно сканиране, тъй че да се направи цялостна реорганизация на това, което се е случило, добави доцент Димитров.

„ Поне на три от деретата, в които имаше проблеми, ще се опитаме да ги създадем на 2-3 км във вътрешността, посока от морето към сушата. “

В рамките на седмица ще има предварителни резултати, които ще бъдат обществено оповестени, сподели той. Седмица след пороя, всички пътища в община Царево са проходими.

„ Няма откъснати обитаеми места. Възстановени са множеството мостове от общинската инфраструктура, които са били затлачени с дървета, камъни, тиня. Пораженията по пътната инфраструктура са доста. “

Така разказа картината след потопа в община Царево заместник-кметът Марин Киров.

На терен са хидроинженери, които ще обследват язовирите и ще кажат от какъв ремонт се нуждаят, посочи Киров пред БНР:

„ Компрометирани са стените на язовирите, негодни са. Затова и двата язовира са източени до кота нула. “

Дадените наставления за разчистване към язовирите са изпълнени, заявява заместник-кметът на Царево.

Единият от язовирите се е напълнил и изпразнил три пъти по време на проливния дъжд, гласи една от констатацията на специалистите, представена от Киров.

По думите му регулярно, през няколко месеца, в това число през това лято, двата язовира са били проверявани, а вредите са настъпили по време на водното злополучие с проливните дъждове. С дейностите си наемателите на двата язовира са предотвратили по-голямо злополучие – с превантивно спешно изпразване, акцентира Марин Киров.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР