Шпионажът е сред най-древните професии. Изкуството да събираш поверителна информация

...
Шпионажът е сред най-древните професии. Изкуството да събираш поверителна информация
Коментари Харесай

Шпионажът ми е по-добър от контрашпионажа ти

Шпионажът е измежду най-древните специалности. Изкуството да събираш поверителна информация за своя другар и противник се практикува и през днешния ден с цялостна мощ, макар че актът на шпионаж се санкционира сурово. В българския Наказателен кодекс е отделена цяла глава за закононарушения против републиката, които включват също предателството и диверсията. През последните 30 г. обаче у нас към момента няма наказан българин за шпионство за разлика от други страни. Вместо това станахме очевидци на шумни каузи, които са надалеч от своя край, само че послужиха за пиар на основния прокурор Иван Гешев. 

 

Русофилският началник Николай Малинов

 

още не е чул присъда на първа инстанция, макар че обвинението за шпионаж в интерес на непозната страна му беше повдигнато през 2019 година Съдебната фаза стартира чак през 2021 година, като делото един път беше върнато от Специализирания углавен съд поради неспазване на периоди. Преди това персонално Иван Гешев, който по това време към този момент беше в акция за избирането му за основен прокурор след Сотир Цацаров, хвалеше прокуратурата за събраните доказателства за тайната активност на ръководителя на придвижване " Русофили ".

Според следствието Малинов е комуникирал с две организации, основани в Русия, от които получавал задания против възнаграждение в няколко посоки. Трябвало да се сътвори проруска партия, която да преориентира България на Изток, тв канал и уеб сайтове, които да обслужват тези цели, както и неправителствена организация и изчерпателен център. Целият план бил разказан в тайнствена " докладна бележка " на съветски език. Така и не стана ясно дали Малинов е предавал класифицирана информация, без което мъчно би издържало едно обвиняване за шпионство. 

За сметка на това делото против шефа на " Русофили " към този момент хвърли леке върху правосъдната ни система. Не е инцидентно, че първият българин, глобен от Съединени американски щати за корупция, стана съдията от спецсъда Андон Миталов, който разреши на Малинов да отиде в Москва за приемане на медал " Дружба " от президента Владимир Путин. " В качеството си на длъжностно лице Миталов е взел участие в корупционни дейности, които подкопават върховенството на закона и съществено компрометират независимостта на демократичните институции в България ", гласеше изявлението на някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Майкъл Помпео.

Въпреки че Висшият правосъден съвет опита да вземе отношение по проблема със арбитър Миталов, глобеният магистрат нито беше разследван от прокуратурата, нито пък беше осъден от правосъдните кадровици.  " Защо да е почнало следствие? Защо обръщате този въпрос към прокуратурата? ", изненада се преди време представителят на основния прокурор Сийка Милева на въпрос от " Сега " дали държавното обвиняване ще ревизира оповестения за подкупен арбитър. 

 

" Петорката от Кеймбридж "

 

Или побългареният вид на легендарния случай на петима английски студенти, вербувани от Съюз на съветските социалистически републики през 30-те години на XX век, също беше употребен да издигне Гешев за герой против съветските шпиони. Става дума за огласеното от основния прокурор дело през март 2021 г. срещу шест души, които са привлечени към наказателна отговорност за шпионаж в интерес на Русия. Тогава държавното обвинение разпространи видеокадри и аудиозаписи от срещи сред обвинените, а основният прокурор обяви, че разкритата спекулация е без аналог от Втората международна война насам. 

" Участниците в групата са се възползвали от служебното си състояние, с цел да събират класифицирана, служебна и друга основна информация, представляваща интерес за непознатото разузнаване. Същите против възнаграждение предавали информацията на ръководителя на групата, която била предоставяна от него и брачната половинка му на чиновник в посолството на непознатата страна в гр. София ", твърди военната прокуратура. 

Според обвиняването 74-годишен някогашен началник в българското военно разузнаване, изкарал преди 1989 година школа в съветското ГРУ, е образувал и управлявал 6-членна шпионска група. Затова и прокуратурата му дава кодовото Резидент. В групата са още брачната половинка на Резидента, някогашен негов зависещ и сегашен началник на секретното деловодство на българския парламент, зам.-директор на бюджетната дирекция на Министерството на защитата, както и двама настоящи чиновници на работа " Военно разузнаване ".

Въпреки че членовете на хипотетичната шпионска група бяха предадени на съд още през ноември, делото беше прекъснато няколко месеца по-късно, през март, след като Софийският военен съд одобри, че прокуратурата е допуснала процесуални нарушения в досъдебното произвеждане, които са заплашили правотото на отбрана на обвинените. Това след това беше потвъдено и от Военно-апелативния съд, който също приключи правосъдното произвеждане по " невижданата " шпионска спекулация. 

Засега без отговор остават неуместните въпроси по случая, като от кой момент е работила групата за шпионаж и за какво шпионските каузи стартират шумно и приключват безславно? Междувременно стана ясно, че единият от обвинените - зам.-шефът на дирекицията за бюджета и разноските на армията в Министерството на отбраната полк. Петър Петров, даже е бил награден от някогашния министър Красимир Каракачанов с медал " За военна героизъм " 3-та степен на гала във Военния клуб. По всичко проличава, че спряганите за съветски шпиони работят необезпокоявани от години в българските институции.

" Това е игра за наивници, пушилка. Този, който го заловиха, е прочут като Вальо Шпионина, всички го знаят като подобен. И доста откриватели и анализатори са писали за неговата активност. В този миг Гешев прави циркове и за всички е ясно ". Така някогашният боен министър Бойко Ноев разяснява ареста на българския военачалник от запаса Валентин Цанков. През март той беше упрекнат, че е разкривал държавни секрети на Русия от 2016 година Прави усещане обаче, че колкото и прокуратурата да помпа мускули против непознатата агентура, 

 

съветското въздействие не понижава

 

От началото на войната в Украйна са осезаеми опитите на Руската федерация да се меси в българската политика. За разлика от други европейски страни, където към този момент има наказани за шпионаж в интерес на Русия, тук сътрудниците ѝ за въздействие даже не вършат опит да се крият. Те не са преследвани от закона, макар че има съображение да бъдат най-малкото разследвани. Пример за това е вандалският акт от страна на членове на пропутинската партия " Възраждане ", които с вишка снеха украинското знаме от фасадата на Столична община пред погледите на служители на реда. След това пък водачът на партията Костадин Костадинов даде обещание пред публицисти в Народното събрание, че ще направи по този начин, че дружно със своите последователи да блокират работата на военните фабрики в България, откакто се взе решение там да се ремонтира украинска военна техника. ДАНС по този начин и не отговори на въпросите на  " Сега " дали Костадинов ще бъде привикан за разпит във връзка със заканите към военнопромишления комплекс, който е част от националната сигурност на страната.

Единствено депутатката от " Възраждане " Елена Гунчева стана обект на прокурорска инспекция след абсурден статус, в който се надява Русия да улучи Министерския съвет с " високоточни оръжия " и предлага да се пратят на руснаците координатите на американския дипломат Херо Мустафа у нас. Наказателният кодекс гласи:  " Който подбужда непозната страна или социална група в чужбина към война или друго враждебно деяние срещу Републиката, се санкционира с отнемане от независимост от пет до петнадесет години ". Въпрос на правдивост е Елена Гунчева да дава отговор за думите си на правосъдната пейка. Дали ще се случи, зависи от прокуратурата, която другояче по този начин обича да се хвали със хванати " съветски шпиони ".

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР