Шоковото поскъпване на тока и горивата доведе до фалити на

...
Шоковото поскъпване на тока и горивата доведе до фалити на
Коментари Харесай

АЛО, ПРОМЯНАТА: Хотели и ресторанти са пред фалит заради цените на тока

Шоковото повишаване на тока и горивата докара до банкрути на хотелиери и ресторантьори в цялата страна. За да подкрепи бизнеса, Българската банка за развиване отпуска 60 млн. лв. под формата на заеми с преференциални условия.

Заради тежката икономическа рецесия Михаил Николов затваря три от заведенията си във Варна. Казва, че сметките му за ток са скочили тройно, а приходите внезапно са намалели, защото клиенти съвсем няма.

" Ние сега не живеем от бизнеса си, ние живеем от спестявания. Ние с бизнеса си не изкарваме пари. В последните 2 години живеем от заеми, от спестявания и от заеми ", съобщи пред Българска национална телевизия Михаил Николов - притежател на заведения.
свързани новини57954на 17.12.202134331на 10.12.2021
В сходна обстановка са и доста други ресторантьори. Голяма част от тях затвориха заведенията си при започване на януари. " Някои, с цел да изчакат по-добри времена, а други - вечно. Безпрецедентно тежка обстановка. Правителството не се съобрази с предлагането на работодателските организации за един предел от цена на тока, над който страната да помогне със 75 % от цената ", съобщи Марин Сотиров, заместник-председател на Сдружението на заведенията в България.

Мярката в помощ на бизнеса, която Министерството на туризма утвърди, планува кредитиране на дребните и междинни компании в бранша, изпаднали в усложнение. Част от притежателите на заведения обаче не са уверени, че новата стратегия ще им помогне да оцелеят.

" Това си е един общоприет заем. С обезпечения, с лихви, в действителност малко по-добри лихви, с дребен гратисен интервал. Но това е следващият неработещ артикул с пожелателен темперамент ", сподели Михаил Николов - притежател на заведения.

За да не банкрутират, притежателите на заведения и заведения за хранене са принудени да вдигнат цените. Казват, че най-трудно е да се откри салдото сред действителната цена на продукта и сумата, която клиентът е подготвен да заплати.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР