Шокиращи и изненадващи факти за древен Египет – както всяка

...
Шокиращи и изненадващи факти за древен Египет – както всяка
Коментари Харесай

Шокиращи и изненадващи факти за древен Египет – топ 10 класация

Шокиращи и изненадващи обстоятелства за античен Египет – както всяка цивилизация по света, античен Египет също е имал своите секрети и странности. Древните египтяни имали многочислени потайни ритуали, вярвания и извънредно мистериозни творения. От най-ранният записан кротичък контракт до антични настолни игри, открийте 11 изненадващи и даже шокиращи обстоятелството за цивилизацията на река Нил.

11. Египтяните и от двата пола са имали грим

Суетата е остаряла като цивилизацията и античните египтяни не са били изключение. Известно е, че както мъжете, по този начин и дамите носели огромни количества грим, който съгласно тях им осигурявал отбраната на боговете Хор и Ра. Тези козметични артикули били направени посредством мелене на руди като малахит и галенит. След това те нанасяли това вещество щедро към очите с принадлежности, направени от дърво и слонова кост.

Жените също така посипвали бузите си с алена багра и употребявали къна за боядисване на ръцете и ноктите си. И двата пола се пръскали с парфюми, направени от масло, смирна и канела. Египтяните вярвали, че гримът им има вълшебен лечебни сили. Това до известна степен е било много правилно. Изследванията демонстрират, че козметиката на основата на първични материали, носени по течението на Нил, в действителност пособие за попречване на очни инфекции.

10. Египтяните отглеждали доста животни като домашни любимци

Египтяните гледали на животните като на въплъщения на боговете. Те били една от първите цивилизации, които отглеждали домашни любимци. Египтяните обичали изключително доста котките, които се свързвали с богинята Бастет. Но също по този начин почитали ястреби, ибиси, кучета , лъвове и бабуини.

Много от тези животни заемали особено място в египетския дом и постоянно били мумифицирвани и погребвани със притежателите си след гибелта им. Други същества били особено подготвени да работят като животни помощници. Известно е, че египетските служители на реда да вземем за пример употребявали кучета и даже подготвени маймуни, с цел да им оказват помощ, когато били на патрул.

9. Някои египетски лекари имали профилирани области на образование

Древният доктор нормално е бил занаятчия на всички занаяти. Но доказателствата демонстрират, че египетските лекари постоянно се фокусирали върху лекуването единствено на една част от човешкото тяло. Тази ранна форма на здравна специализация е маркирана за първи път през 450 година прочие н. е. от пътешественика и историка Херодот.

Обсъждайки египетската медицина, той написа: „ Всеки доктор е врач на една болест и не повече…някой на очите, някои на зъбите, нещо от това, което се отнася до корема “. Тези експерти даже имали съответни имена. Зъболекарите били известни като „ лекари на зъбите “, до момента в който терминът за проктолозите безусловно се превежда като „ пастири на ануса “.

8. Тутанкамон може да е бил погубен от хипопотам – шокиращи и изненадващи обстоятелства за античен Египет

Изненадващо малко се знае за живота на момчето фараон Тутанкамон , само че някои историци считат, че знаят по какъв начин е починал. Сканирането на тялото на младия държател демонстрира, че той е бил балсамиран без сърцето или гръдната му стена. Това фрапантно отклоняване от обичайна египетска погребална процедура допуска, че той може да е претърпял ужасяващо пострадване преди гибелта си.

Според една част от египтолозите една от най-вероятните аргументи за тази рана би била захапване от хипопотам. Доказателствата сочат, че египтяните са ловували зверовете за спорт, а статуите, открити в гробницата на Тутанкамон, даже го изобразяват в акта на мятане на харпун. Ако момчето фараон в действителност е обичал да дебне рисков дивеч, тогава гибелта му може да е резултат от неточност при самият лов.

7. Пирамидите не са издигнати от плебеи

Животът на строителите на пирамиди сигурно не е бил елементарен. Скелетите на служащите нормално демонстрират признаци на артрит и други болести – само че доказателствата сочат, че солидните гробници са издигнати не от плебеи, а от платени служащи. Тези антични строителни служащи са комбинация от квалифицирани занаятчии и краткотрайно наети хора. Дори наподобява, че някои от тях са се гордеели доста със своя поминък.

Графити, открити наоколо до паметниците, допускат, че постоянно са приписвали хумористични имена на екипите си като „ Пияниците на Менкауре “ или „ Приятелите на Хуфу “. Идеята, че робите са построили пирамидите с пердах от бич, за първи път е въведена от гръцкия историк Херодот през пети век пр.н.е.

Повечето историци обаче в този момент я отхвърлят като мит. Докато античните египтяни сигурно не са били срещу да държат плебеи, наподобява, че са ги употребявали най-вече като аграрни производители и домашни прислужници.

6. Египетските фараони постоянно са били с наднормено тегло – шокиращи и изненадващи обстоятелства за античен Египет

Египетското изкуство нормално изобразява фараоните като изящни и спретнати, само че това най-вероятно не е по този начин. Египетската диета от бира, вино , самун и мед е била с високо наличие на захар. Проучванията демонстрират, че това най-вероятно е имало въздействие върху ръководещата талия.

Изследванията на мумии демонстрират, че доста египетски владетели са живели нездравословно и са били с наднормено тегло. Много от тях даже са страдали от диабет . Забележителен образец е именитата кралица Хатшепсут, живяла през 15-ти век пр.н.е. Докато саркофагът й я изобразява като стройна и атлетична, историците считат, че тя в действителност е била затлъстяла и оплешивяваща.

5. Известно е, че египетските служащи организирали работен стачки

Въпреки че считали фараона като тип жив господ, египетските служащи не се страхували да стачкуват за по-добри условия на труд. Най-известният образец е през 12-ти век пр.н.е. по време на ръководството на фараона на Новото царство Рамзес III. Когато служащите, ангажирани в построяването на некропола в Дейр ел-Медина, не получават нормалното си заплащане в зърно, те провеждат една от първите записани стачки в историята.

Протестът минал под формата на седяща среща: служащите просто влезнали в околните погребални храмове и отказали да изоставен, до момента в който недоволствата им не бъдат чути. Този номер проработил и служащите в последна сметка получили просрочените си дажби.

4. Египетските дами имали необятен набор от права и свободи

Въпреки че може да са били обществено и обществено обсъждани като по-нисшестоящи от мъжете, египетските дами се радвали на огромна правна и финансова самостоятелност. Те можели да купуват и продават парцели, да служат като правосъдни заседатели, да вършат завети и даже да подписват законни контракти. Египетските дами нормално не са работили отвън дома, само че тези, които са работили, нормално са получавали равно възнаграждение за осъществяване на същата работа като мъжете.

За разлика от дамите в антична Гърция, които на процедура са били благосъстоятелност на съпрузите си, египетските дами също са имали право да се развеждат и да се омъжват наново. Известно е даже, че египетските двойки договаряли античен предбрачен контракт. Тези контракти изброявали цялото имущество и благосъстояние, които дамата е внесла в брака. Това подсигурило, че ще получи обезщетение за това при положение на бракоразвод.

3. Древните египтяни обичали настолните игри – шокиращи и изненадващи обстоятелства за античен Египет

След дълъг работен ден по река Нил, египтяните постоянно отпускали, играейки настолни игри. Играели се няколко разнообразни игри, в това число „ Мехен “ и „ Кучета и Чакали “, само че може би най-популярната била игра на шанса, известна като „ Сенет “. Това развлечение датира от 3500 година пр.н.е. и се играело на дълга дъска, боядисана с 30 квадрата. Всеки състезател имал набор от фигури, които се движели по дъската съгласно хвърлянето на заровете или пръчките за мятане.

Историците към момента спорят за точните правила на играта сенет, само че няма подозрение в известността на играта. Картините изобразяват кралица Нефертари, която играе Сенет, а фараони като Тутанкамон даже имали игрални дъски, заровени с тях в гробниците си.

2. Древните египтяни сключили един от най-ранните мирни контракти в историята

Повече от два века египтяните се борели против Хетското царство за надзор над земите в днешна Сирия. Конфликтът довел до кървави задължения като борбата при Кадеш от 1274 година прочие н. е., само че по времето на фараона Рамзес II никоя от страните не беше излязла като очевиден победител. След като египтяните и хетите били изправени пред закани от други нации, през 1259 година пр.н.е. Рамзес II и хетският държател Хатусили III договорили прочут кротичък контракт.

Това съглашение поставило завършек на спора и постановило, че двете царства ще си оказват помощ при положение на навлизане от трета страна. Египетско-хетският контракт в този момент е приет за едно от най-ранните оживели мирни съглашения. Копие от него даже може да се види над входа на залата на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Задгробният живот на античните цивилизации – топ 10 ранглиста

1. Клеопатра не е била египтянка – шокиращи и изненадващи обстоятелства за античен Египет

Заедно с Тутанкамон, може би нито една фигура не е по-известна в античен Египет от Клеопатра VII. Родена в Александрия, Клеопатра е последната управлявала представителка на Птолемеите. Това е династия, произлизаща от Птолемей I Сотер, един от най-доверените лейтенанти на Александър Велики .

Династията на Птолемеите управлявала Египет от 323 до 30 година прочие н. е. и множеството от нейните водачи остават най-вече гърци в своята просвета и сензитивност. Всъщност Клеопатра е била известна с това, че е била един от първите членове на династията на Птолемеите, които фактически говорели египетски език.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР