Шокиращи данни за ТЕЛК решенията изнесе народният представител от ДПС

...
Шокиращи данни за ТЕЛК решенията изнесе народният представител от ДПС
Коментари Харесай

Шок с решенията за ТЕЛК. Промените

Шокиращи данни за ТЕЛК решенията изнесе националният представител от Движение за права и свободи Севим Али в пленарната зала на Народното събрание по време на чуването на шефката на Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК) Ани Александрова

Данните на Министерство на здравеопазването към края на 2022 година демонстрират, че от съществуващите 70 ТЕЛК комисии в страната, единствено 29 се произнасят в законоустановения период от три месеца. 17 ТЕЛК комисии излизат с решения сред четири и шест месеца, а произнасянето на 9 ТЕЛК комисии се проточва в границите на 12 месеца. Над 12 месеца трае мнението на 15 петнадесет ТЕЛК комисии в страната, като най-дългият интервал за ТЕЛК решение е четири години, заяви Севим Али.
-->
От последните публични данни на Националния център по публично здраве и разбор средногодишно през медицински експертизи минават към 165 хиляди души, добави той.

Какви ограничения подхваща Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК) за оптимизация на активността на ТЕЛК комисиите в страната, попита Али.

И съобщи: " Известно е, че ТЕЛК комисиите страдат от липса на личен състав. Заплащането е извънредно незадоволително. Средната възраст на работещ там е предпенсионна или пенсионна. ".

Севим Али изясни, че забавеното решение на ТЕЛК доста постоянно е обвързвано със загуба на права, което основава съществени проблеми, защото експертното решение на ТЕЛК и НЕЛК е повсеместен ключ към инвалидни пенсии, обществени услуги, асистентка поддръжка и доста други права. Те зависят от навременното изговаряне на ТЕЛК и НЕЛК.

Какви законодателни промени би трябвало се подхващат за усъвършенстването на активността на ТЕЛК и НЕЛК комисиите и какво мислите за опцията като цяло интернационалната подредба на функционалността, увреждането, издадена от Световната здравна организация ICF да бъде въведена в българското законодателство, попита още Севим Али.

Предвидени са промени в здравната експертиза, отговори Ани Александрова. Забавянето в произнасянето от органите на здравната експертиза по експертни решения е в ограничавания им брой, който с измененията ще бъде повишен двойно. Второ - инцидентно систематизиране на постъпилите заявки. Те ще се разпределят на инцидентен принцип към съответната ТЕЛК комисия, която системата ще види, че е минимум натоварена, добави Александрова. Тя се съгласи, че има огромно закъснение в решенията и заяви, че НЕЛК към този момент ще има право да върне единствено един път едно постановено експертно решение от ТЕЛК.

Това значи, че всички страни в процеса ще би трябвало да бъдат виновни и ангажирани да показват цялата нужна здравна документи, тъй че да може да се вземе оптимално обективно решение по случая в интерес на съответните лица, заключи директорката на НЕЛК.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР