Шокираща статистика публикува гръцки сайт относно броя на почиталите монаси

...
Шокираща статистика публикува гръцки сайт относно броя на почиталите монаси
Коментари Харесай

Мистерия в Атон. 30 мъртви монаси

Шокираща статистика разгласява гръцки уебсайт по отношение на броя на почиталите монаси в Света Гора. Над 30 са публично записаните смъртни случаи от ковид, като броят им пораства лавинообразно.

Според Ortodoxia.info техният брой към този момент надвишава даже 50.

Сред тях е един прочут светогорски дъртак, който се славеше като огромен молитвеник и вълшебник - отец Гавриил. Неговата килия се намираше покрай манастира „ Кутлумуш “ и килията на великия дъртак Паисий.

Той е умрял на 25 януари в солунска болница след къс интервал на интубиране, предава Нова телевизия.

 Отец Гавриил беше именуван " мама-Гавриил " поради неговия грузински генезис (на грузински език " мама " е " отец, татко " ). Установява се в българския манастир след измененията. Отличавал се с добрина, чистосърдечие и нелицемерна религия. Беше хлебарът на манастира, правеше и просфорите.

На 27 януари умря духовник Алипий, на 62 години, брат на " Новия скит ", който години нарлед е живял на о-в Крит поради здравословни проблеми.

Гръцките медии дават разнообразни аргументи за високата смъртност.

Най-много са загубите на братството от манастира " Филотей ", който е един от дребните манастири на Света гора.

Там сега боледуват повече от половината братя.

Има и обвинявания към игумена  на манастира, че бавел хоспитализацията им.

Той пък се оправда, че не носи отговорност за огромния брой заболели в поверената му обител, както и че е имало закъснение по справедливи аргументи на тяхното изпращане в болница.

Официално записаните смъртни случаи на Света гора са към 30, само че към тях изданието прибавя и монасите, членове на братствата, които по разнообразни аргументи са живеели в метоси в Гърция отвън Атон
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР