Шофьори на градския транспорт излязоха на протест срещу държавата заради

...
Шофьори на градския транспорт излязоха на протест срещу държавата заради
Коментари Харесай

Протестиращите от градския транспорт в София поискаха държавата да плати за лошото управление

Шофьори на градския превоз излязоха на митинг против страната поради опасения, че няма да получат заплатите си от общината. ЦГМ има три огромни разходни пера: заплатите, заеми към ББР и тикетинг системата, която към момента не работи напълно. Операторите се оплакват, че не получават обезщетения за скъпия природен газ, а единствено за електрическа енергия.
" Как ще стигна до работа? " Ако живеете в столицата, несъмнено сте си задали този въпрос около оповестените митинги на водачите на градския превоз през днешния ден.

Макар йезуитската поръчка на кмета Йорданка Фандъкова да беше, че публичният транспорт няма да стопира, изключително поради матурите, сутринта преди 9 часа някои транспортни средства отхвърлиха да тръгнат. Което пък остави софиянци с постоянния им избор - кола или метро, което, популярност богу, още веднъж не изглеждаше като част от Столичната община и работеше.

Шофьорите на градския превоз ведно със синдикати и автобусни превозвачи запушиха централни кръстовища с настояването страната да заплати на София градския превоз. Причината - в Центъра за градска подвижност зейна дупка от 143.4 млн лева, които съгласно изчисленията нямало да стигнат за тази година.
Реклама
Протестът беше очевидно в услуга на кмета и ръководената от ГЕРБ община, която употребява случая, с цел да упреква страната, че не ѝ дава пари, когато изиска. Същият сюжет беше използван при започване на годината, когато София и
След среща с кмета Фандъкова във вторник министърът на превоза Николай Събев разгласи, че в правилник 1370 на Европейска комисия доста добре са уредени въпросите за дотациите и обезщетенията за публичния превоз и щом има ясна визия по какъв начин се изразходват тези средства, министерството ще поддържа настояванията на Столичната община.
Паниката със заплатите и други неистини Заплахите за прекъсването на градския превоз обаче звучат изключително безсрамно заради редица аргументи. На първо място, в отчета си към общинските съветници, с които се желаят пари от страната, изпълнителният шеф на ЦГМ Димитър Дилчев и ръководителят на борда Иван Антов показват, че общината получава обезщетения за електрическа енергия, само че не получава за природния газ, за който се твърди, че разноските са се вдигнали с 322%. В същото време
" Столичен автотранспорт " купува газ от " Микс газ груп ", като заплаща и комисиона 7.50 евро на MWh. Фотограф: Велко Ангелов
Второ, в отчета на ЦГМ се споделя, че все още всички средства, които се обезпечават от Столичната община, от продажба на транспортни документи и платено паркиране, се употребяват единствено за заплати на личния състав и отчасти разплащане към доставчиците на горива. Тоест те би трябвало да остават покрити, до момента в който тези за осъществяване на транспортната задача постоянно са били незадоволителни. Именно поради това през годините ЦГМ теглеше редица заеми от Българската банка за развиване (ББР). Фиpмaтa имa двa дoгoвopa -., ĸaтo cpeдcтвaтa ca зa paзплaщaния нa зaдължeния ĸъм тpaнcпopтнитe oпepaтopи. Освен това преди година Столичната община отпусна нови 4.8 млн. лева заем на ЦГМ.
Реклама
Изплащането на трите заема е и второто най-голямо разходно перо на общинското сдружение след заплатите - 16 млн. лева за 2022 година Следват и разноските за билет системата, за която се заплащат 9 млн. лева всяка година и

На процедура ръководещите общината настояват, че от всички тези пера няма да се заплащат точно заплатите. Лесно е да се види по какъв начин това подвига публично неодобрение, което незнайно за какво е ориентирано не към Фандъкова и нейния екип, а към държавното управление, което не ръководи софийския градски превоз.

От неправителствената организация " Спаси София " пък разгласиха фотоси, на които се вижда, че митингът на водачите се поддържа от Екатерина Йорданова, която по едно и също време е ръководител на Транспортните синдикати (СТСБ) и общински консултант от ГЕРБ, както и щерка ѝ, която е съпредседател на младежкия комитет на транспортните синдикати.
Разходи за активността на ЦГМ (прогноза за 2022 г.) 1 млн. лева за абонаментни карти, които се покриват от държавата16 млн. лева дълготрайни заеми (три кредита)9 млн. лева за билет системата28 млн. лева за хонорари на персонала1.4 млн. лева за налози, такси, поддръжка на инфраструктура. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Данъци и обезпечаване 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Пловдив 3 Енергетика Реклама
Касичката ЦГМ

Когато се желаят пари, също по този начин не би трябвало да се не помни и защо тъкмо отиват. Центърът за градска подвижност да стачкува за пари от страната е съвсем като " Топлофикация " да го прави. Дружеството носи загатна от редица кавги през предишните 10 години, непрозрачни практики и липса на надзор. Като цяло сдружението наподобява като соц дружество от края на 80-те: субсидирано, неефективно и с неразбираем бюджет.
Трите основни кръстовища в столицата останаха блокирани до 9:30 часа, когато протестиращите поеха на шествие към постройката на Министерството на финансите. Фотограф: Цветелина Белутова
Структурата му продължава да е все по този начин безредна: хем е надзорен орган на транспортните сдружения в София, хем регулатор на паркирането в центъра, а в това време общинско сдружение, което би трябвало да усъвършенства подвижността на жителите, и комерсиално дружество, което цели оптималната облага.

То е и едно от най-големите общински сдружения, през което годишно минават към 250 млн. лева В касичката му попадат и всички доходи от карти и билети, паркиране и санкции, стотици милиони държавна и общинска дотация, след което се преразпределят към транспортните оператори.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Събраните пари от зона обаче по този начин и не отиват за тротоари или паркинги, ами, както и се споделя в отчета, за заплати. А защото не може да си покрива отговорностите, сдружението е на заем. Сега даже от " Столичен автотранспорт " са спрели от придвижване част от новите рейсове на газ, тъй като не могат да си изплатят отговорностите към снабдители за елементи и по пътя се движат старите дизелови рейсове. В новия си отчет ЦГМ предвижда с 50% покачване на разноските в градския превоз в София за 2022 година
"Столичен автотранспорт пресмята разноските за гориво при цена 200 лева MWh на природния газ, в случай, че тя е доста по-ниска? За първите 4 месеца на 2022 тя не е надвишавала 143 лева, а от май месец ще има обезщетения от страната, които на практика ще запазят цената от април. Очаква се и стартиране на газовата връзка с Гърция, което в допълнение да стабилизира цената на суровината. Столичен автотранспорт има максимален пробег (52.64% от целия) и най-вече разноски за активността от трите оператора, тъй че образуването на тази цена е извънредно значимо " Симеон Ставрев
общински консултант от "Демократична България "

Короната на неизгодните контракти

преди седмица сподели, че " Столичен автотранспорт " е сключил противоречива договорка за по-скъп газ и заплаща и високи комисиони на медиатор при доставката.

Договорът е с " Микс газ груп ", в чието ръководство е Андрей Владимирович Кристов - офицер в Съветската войска, с медали от министъра на защитата на Съюз на съветските социалистически републики и награден с медал " Червена звезда ". Кристов има и дълга история в българския енергиен бранш, обвързвана с няколко абсурда.

Договорът е подписан на 22 февруари - тъкмо два дни преди началото на войната на Русия в Украйна. Това обаче става с процедура за договаряне без предварителна покана, посредством договорка на стоковата борса и за всеки мегаватчас " Столичен автотранспорт " се е съгласил да заплаща по 7.50 евро комисиона на доставчика за осъществяване на доставките.

Това действително е третият подред контракт, който общинското сдружение е сключвало с компанията. Първият е от 23 декември 2020 година и е за до 7 млн. лева, вторият - от 1 септември 2021 година, за 18.5 млн. лева Остава въпросът за какво не е била оповестена поръчка за доставка на газа, а се минава през стоковата борса, където " Булгаргаз " явно не може да продаде. Явно страната е нужна на общината единствено когато би трябвало да се желаят пари, не да се пестят.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР