Шофьорът на преобърналия се на 30 октомври на магистрала Тракия

...
Шофьорът на преобърналия се на 30 октомври на магистрала Тракия
Коментари Харесай

Шофьорът на обърналия се автобус работил извънредно

Шофьорът на преобърналия се на 30 октомври на автомагистрала " Тракия " рейс е карал по маршрута Слънчев бряг - София по-рано същия ден, макар че е трябвало да почива. Освен това компанията притежател на автобуса - " Юнион Ивкони ", на процедура не управлява дали чиновниците ѝ съблюдават рестриктивните мерки за скорост или дали не поемат изключителни курсове, като в това време страда от дефицит на водачи.

Това стана ясно от думите на изпълнителния шеф на транспортното сдружение Георги Атанасов. В четвъртък той даде конференция след случая от преди няколко дни, при който рейс на компанията, пътуващ по маршрута София - Слънчев бряг, се обърна и 20-ина души бяха ранени.

В часовете след злополуката Атанасов позволи, че тя е станала, защото автобусът е бил засечен от кола. Пътници обаче незабавно го опровергаха, а съгласно някои от клиентите същият водач, карал по-рано денем от Слънчев бряг до София. Досега от компанията твърдяха, че той е почивал и по документи различен лидер е извършил курса. Основната версия на проверяващите обаче е, че водачът е задремал.

Освен това тахографският лист на рейса бил остарял и на името на друго лице, което прави невероятно разчитането на събитията към злополуката. На лидера е повдигнато обвиняване за причиняване на телесна щета на повече от един човек, само че се работи и по версията за съучастничество на длъжностни лица от компанията транспортьор.

По документи всичко е наред, на процедура - не

В четвъртък изпълнителният шеф на " Юнион Ивкони " Георги Атанасов изясни, че заключението на проверяващия екип от осъществената вътрешна инспекция във компанията е, че макар изрядната документи, някъде по трасето от Слънчев бряг за София, е станала замяна сред двамата водачи. Така излиза, че един и същи човек е карал до 13.10 часа на 30 октомври и след по-малко от четири часа е поел 7-часовия маршрут в противоположната посока.

От думите на шефа на компанията стана ясно, че сдружението не следи данните от тахографските устройства на рейсовете. Те записват скоростта на придвижване, по кое време рейсът стопира и за какъв брой време. За надзор на работното време на водачите се разчита единствено на направените графици за курсовете.

Компанията на процедура единствено пази тахографските листи за година, колкото изисква законът, и в случай че има инспекции на данните в тях, те се вършат от държавния надзорен орган - " Автомобилна администрация ".

Иначе по документи курсът от София за Слънчев бряг е бил квалифициран по разпоредбите и със " със 100 % изрядно и съответно заверена документи ". Превозното средство е било с работещ изправен тахограф, спирачен уред, разписание, лиценз, попълване на дневник и т. н., сподели шефът Атанасов. Пълната документи щяла да бъде предоставена на проверяващите органи.

Нарушенията не били доста

Атанасов разяснява и данните, изнесени от транспортния министър Ивайло Московски, че компанията има 2 акта за нарушавания, а на нейни водачи са издадени още 26. Според него управлението на компанията няма информация за актовете на чиновниците, а на сдружението бил публикуван единствено един акт, който то обжалвало.

В същото време Атанасов изясни, че компанията има 400 рейса, 400 курса всеки ден и транспортира по 4 млн. пасажери годишно. На фона на това 28-те акта за нарушавания били малко - едвам 4% %. В същото време " Юнион Ивкони ", както и другите компании в бранша, страдала от дефицит на водачи. Освен това бюджетът не компенсирал обществените отстъпки на компанията за деца, възпитаници, пенсионери, военноинвалиди и други категории. Проблем, който автобусните компании слагат от години.

Министерски препоръки

" Ако аз бях на мястото на хората, които управляват компанията, и държавен орган ми глоби 26 лидера или някакви други нарушавания, бих взел ограничения. В противоположен случай виждате до какво се стига ", разяснява в четвъртък министърът на превоза Ивайло Московски. Той добави, че " писането на актове не е самоцел, а знак, сигнал, че нещо в системата не работи и в случай че не дай си Боже в този момент имаше жертви, всички горко щяхме да съжаляваме ".

Министърът посъветва компанията, а и останалите автобусни превозвачи, да извърнат по-голямо внимание на предварителната защита и да взимат своевременни ограничения при възможни проблеми. Според Московски не било редно и лидер, назначен единствено преди месец да бъде пускан самичък " на дълъг, тежък маршрут, без да се приспособява към компанията, към правила и правила ".

" Юнион Ивкони " е измежду най-големите компании в бранша с над 40 млн. лева приходи от транспортни услуги за 2016 година и облага след налози - 2.6 млн. лева Един от притежателите ѝ е депутатът от ГЕРБ Ивайло Константинов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР