Шнекови (или шнеково-роторни) теренни превозни средства - тази тема стана

...
Шнекови (или шнеково-роторни) теренни превозни средства - тази тема стана
Коментари Харесай

Блато, вода, метър сняг - този всъдеход ще мине навсякъде

Шнекови (или шнеково-роторни) теренни транспортни средства - тази тематика стана необятно публикувана в Съюз на съветските социалистически републики през втората половина на 20-ти век, макар че първото в света шнеково транспортно средство е издигнато още през 1929 година, а патент за откритие съществува от 1868-а. До началото на 70-те години в завода на ЗиЛ в фамозното конструкторско бюро на В. А. Грачев се събират огромно количество данни за шнекове и стартират да се построяват работещи модели.

В рамките на видеото по-долу виждаме няколко разнообразни версии на опитния шнек SHN-67. Експериментира се основно с ъгъла на спиралата - с нейното увеличение скоростта на машината също нараства. Според осведомени показаният в кадър SHN-67 е оживял най-малко до началото на 2000-те. Особено впечатляващо е сравнителното съревнование (сега това се назовава drag-race) с други транспортни средства с висока проходимост.

Всъщност технологията шнек-ротор може да премине там, където нито колесни, нито верижни транспортни средства, нито даже кораб на въздушна възглавница могат да се оправят. Той обаче е изцяло некадърен да се движи по равна повърхнина и съществено поврежда почвата и корените на дърветата, което доста лимитира обсега на приложение.

Независимо от това, опитите в ЗиЛ през 80-те години доведоха до основаването на избавителния комплекс Blue Bird, който в употребява ротора на шнека ЗиЛ-29061. Конструкторско бюро В. А. Грачев от дълго време го няма (както и самия ЗиЛ), само че тематиката не е забравена и до през днешния ден - разнообразни групи инженери от време на време вършат опити за основаване на избрана комбинирана версия, която съчетава преимуществата на колело и винт.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР