Широкият достъп до изобилна и безопасна храна на цена, която

...
Широкият достъп до изобилна и безопасна храна на цена, която
Коментари Харесай

Какво е Общата селскостопанска политика на ЕС и как тя работи за хората

Широкият достъп до изобилна и безвредна храна на цена, която всеки да може да си разреши, е нещо, което през днешния ден всички значително имаме за даденост. Това е толкоз фундаментално за развиването на обществата, че мъчно можем да си представим какво би било другояче: без хората да са принудени да работят дълги часове, с цел да отгледат и произведат сами личната си храна, те са свободни да работят и да бъдат експерти в други сфери, да творят и изобретяват, да предават и множат знанието си и в последна сметка - да основават напредък. Но това не е даденост - то е разследване на систематична работа и доста вложени старания в предишното.

е тази, която през днешния ден прави допустимо европейците да се радват на целогодишно изобилна, разнообразна, все по-качествена и налична храна. Този набор от закони, който обезпечава единна политика за селското стопанство в страните от Европейски Съюз, е основан в далечната 1962 година от шестте страни, основателки на тогавашната Европейска общественост. На процедура това е най-старата политика на Европейски Съюз, която към момента е в действие. Тя обезпечава продоволствена сигурност и сигурност на храните за близо 450 милиона души в общността и устойчиви приходи за към 10 млн. аграрни стопанства и 22 млн. души, главно заети в бранш " Земеделие ".
Прости, само че комплицирани цели
От самото начало ОСП има две базови цели:

да подкрепи поминъка на фермерите и да усъвършенства селскостопанската производителност; да подсигурява устойчиво доставяне с безвредна храна на налични цени за европейците.
Реклама
Но климатичните промени и климатичната рецесия от последните години трансформират ОСП и тя развива и трета съществена задача:

3. екологично и стабилно селско стопанство.

Правилата на, което я прави една от дребното политики, върху които комисията има цялостен надзор. Бюджетите и огромните цели на финансирането се дефинират наднационално, само че се ръководят на локално равнище от всяка страна от Европейски Съюз.
Колко е финансирането и от кое място идва?
С над 58 милиарда евро годишно ОСП е най-голямата скица за субсидиране в Европейски Съюз (доскоро това бе " Регионално развиване ", или така наречен Кохезионни фондове). Днес ОСП съставлява 39% от последния бюджет на съюза - това да вземем за пример е три пъти повече от това, което Европейски Съюз заплаща за основаване на работни места през Европейския обществен фонд (ЕСФ).
Реклама
За интервала 2021 - 2027 година за ОСП ще бъдат отпуснати общо 387 милиарда евро. Те идват през два фонда в границите на бюджета на Европейски Съюз:

(ЕФГЗ) обезпечава директна помощ и финансиране на пазарни ограничения. За сегашния интервал той ще обезпечи 291. 1 милиарда евро и (ЕЗФРСР) обезпечава финансиране за развиване на селските региони. Бюджетът до 2027 г е 95.5 милиарда евро.
Как работи Общата селскостопанска политика?
Исторически политиката по ОСП има два така наречен стълба: от една страна, субсидирането на фермерите, с цел да поддържат приходите си; от друга, финансиране на планове в селските региони, с цел да ги направи по-привлекателни за живеене. Днес все по-голямо значение има и зеления детайл.

Първи дирек: Директни заплащания и пазарни ограничения
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР