Шипката, обикновено храстовидно растение, чийто плодове отдавна се използват за

...
Шипката, обикновено храстовидно растение, чийто плодове отдавна се използват за
Коментари Харесай

НАД 20 ПРИЧИНИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ, ДА ПИЕТЕ ШИПКОВ ЧАЙ

Шипката, нормално храстовидно растение, чийто плодове от дълго време се употребяват за лекуване  при необятен набор от болести. Чаят от шипка оказва помощ при храносмилателни проблеми, сърцето, кръвоносните съдове, кожата и доста други.

Природата е дала на индивида своите скъпи благосъстояния, които са способни да лекуват и укрепват здравето. Шипката заема изключително място измежду скъпите растения.

Ползи за здравето от шипката:

Укрепване на имунната система.

Шипковите плодове съдържат доста висока централизация на витамин С. Витамин, който играе значима роля при напрежението, приближаващ от инфекциозен развой.

Флавоноидите и танините, присъстващи в плодовете, имат антивирусно, антибактериално и противовъзпалително деяние. Химичните съединения в шипката образуват чревната микрофлора, която е неподходяща за патогенните микроорганизми.

Борба с наднорменото тегло.

Ефектът на шипката е проучен при затлъстели доброволци. Проучване траяло три месеца. Пациентите от първа група получили плацебо хапче, членовете на втората група приемали по 100 мг. дестилат от шипка, един път на ден. доброволците, приемали екстракта, доста намалили тежестта си спрямо групата, приемаща плацебо.

При лекуване на артрит.

Както към този момент споменахме, шипката, има противовъзпалително и имуностимулиращо деяние. Последното усъвършенства хемотаксиса – превозването на имунните кафези към тъканите.

При терапия на злокачествени новообразувания.

В лабораторно изследване, оповестено през 2015 година в Cancer Research, специалистите третирали предразположени към рак на гърдата тъкани с дребна доза дестилат от шипка. Резултатите: ясно понижаване на клетъчната пролиферация.

Профилактика на хронични болести.

Шипката съдържа биоактивни субстанции: феноли, аскорбинова киселина (витамин С), бета-каротини, танини, пектини. Тези съставни елементи оказват помощ за понижаване на оксидативния стрес, който предизвика хронични болести. Каротеноидите инхибират разпространяването на редица тумори в тялото. Ликопенът в шипките има противотуморно деяние.

Понижава неприятния холестерол.

Редовният банкет на шипков чай намалява равнището на неприятния холестерол в кръвта.

Укрепва на сърдечно-съдовата система.

Шипката съдържа хиперозид, рутин, кверцетин, които подкрепят функционалностите на сърдечно-съдовата система. Хиперозид, предизвиква усвояването на минерала калий, който е от значително значение за функционалността на сърцето.

Рутинът укрепва капилярите. Другите витамини и минерали, имат удобен резултат върху производството на кръвни кафези, забавят образуването на кръвни съсиреци, понижават вероятността от коронарна артериална болест, атеросклероза, инфаркт на миокарда.

Терапия при скорбут.

Витамин С понижава всяко инфектиране и укрепва имунния отговор, тъй че защищава от скорбут. Някога тази болест била същински камшик за моряците.

Благоприятен резултат при диабет.

Шипката спомага за понижаване равнищата на кръвната захар.

Помага при храносмилателни проблеми.

Външната обвивка на шипката оказва помощ при болки в стомаха и лекуване на болести на храносмилателната система. Танините и фибрите в плода на растението образуват здравословна микрофлора и отстраняват токсичните съединения. Флавоноидите оказват помощ за облекчение на спазмите на стомашно-чревния тракт.

При черния дроб и бъбреците.

Активните химични съединения в състава на шипките имат резорбиращ резултат върху камъните в бъбреците. Тези субстанции работят и като холеретик и диуретик. Витамините, присъстващи в плодовете, регенерират чернодробната тъкан и стопяват непотребните мазнини.

Продължителната приложимост на шипка се ползва при лекуването на такова съществено заболяване като туберкулоза. Също по този начин, приемът на шипки оказва помощ за разтрошаване и унищожаване на камъни в жлъчката. Плодовете на растението се употребяват като профилактика против малария.

По време на бременност.

Шипковият чай работи като ефикасна профилактика на анемия анемия при майката и нероденото дете. Има удобен резултат върху вътречерепното и кръвното налягане, отстранява главоболието.

За по-добра лактация.

Шипковият чай задейства производството на кърма.

Ползи за кожата.

Маслото от шипка прониква надълбоко в кожата, като я подхранва и хидратира. Витамин С задейства синтеза на колаген и прави бръчките по-малко забележими. Витамин А покачва % на влага в кожата.

UV отбрана.

Антиоксидантите имат позитивен резултат върху повърхността и тонуса на кожата, отстраняват нежеланата пигментация.

Лечебен резултат.

Маслото от шипка е незаменимо за тънката кожа към очите.

Ползи за косата.

Растението има позитивен резултат върху корените и структурата на косъма. Маслото от шипка подтиква растежа на косата, предотвратява косопада, отстранява пърхота и сърбежа.

Като еликсир.

Маслото съдържа глицерин, витамини, бета-каротин, които са значими за здравето на косата. Косата става гладка и лъскава. При постоянно боядисване, изсушаване и къдрене.

Подобрява потентността при мъжете.

Шипката работи добре при намалено либидо и еректилна дисфункция. Плодът усъвършенства качеството на семенната течност.

При проблеми с простатата.

Шипката работи като средство за лекуване на простатит. Плодовете на растението отстраняват възпалението на простатната жлеза.

Безспорните изгоди на шипката за здравето са задоволително съображение да въведете в диета си потреблението на шипков чай. Въпреки това, не би трябвало да превишавате дневната доза.

Не употребявайте шипки и шипков чай при положение, че страдате от болести, при които потреблението е противопоказна.

Бъдете здрави!

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР