Шествие за култура с един повод - настояването за оставка

...
Шествие за култура с един повод - настояването за оставка
Коментари Харесай

Управлява ни политическа амнезия. Александър Морфов се включи в шествие за културата

Шествие за просвета с " един мотив " - настояването за оставка на шефа на Народния спектакъл Васил Василев и " една причина " - искане за ново законодателство и деполитизиран спектакъл. С тези поръчки артисти, режисьори, хора на театъра, извървяха в четвъртък пътя от Министерството на културата до Министерския съвет и президентството.

Те са обединени в новосъздаденото " Движение за просвета " , а шествието беше първата му огромна акция.

Режисьорът Александър Морфов , в чиято отбрана се ражда концепцията за обединяването, се причисли за първи път към демонстрация на свои поддръжници, откакто беше дисциплинарно уволнен от Народния спектакъл.

До тази развръзка се стига след, почнало с митинга на Морфов против назначението на някогашния пиар на Движение за права и свободи Велислава Кръстева в Народния спектакъл и приключило с на Кръстева.

" Управлява ни политическа амнезия ", сподели Морфов пред сътрудниците си и медиите, представен от БНР.

По думите му това, което се случва в Народния спектакъл, е " огледало на това, което се случва в страната ". Добави и, че като наследник на офицер желае да каже на президента Румен Радев, че думи като " чест и достолепие " са изчезнали, а самият държавен глава се е трансформирал от офицер в политик.

Според Морфов обаче има " нещо изумително " в това, че хора са се събрали в поддръжка на " смисъла, истината, правдата ", откакто " тази истина и тази истина в тази страна от дълго време е унищожена ".
 Алексанър Морфов се причисли към шествието на
В " Движение за просвета " участват имена като Валери Йорданов , Камен Донев, Лилия Абаджиева, Албена Колева, проф. Георги Каприев . Към шествието се причислиха Христо Гърбов и Иглика Трифонова.

По време на шествието Валери Йорданов прочете част от настояванията - с изключение на оставката на Василев, чието " оставане на поста ще отвори мъчно поправими рани на българската просвета ", се желае " съответен закон ", в чието написване да вземат участие създателите и актьорите.

От придвижването декларират още, че никой от тях не желае управителен пост, само че " не молим, а настояваме да бъдем привлечени при основаването на нормативната база, нашият глас да бъде чут ".

По думите на Лилия Абаджиева представители на " Движение за просвета " са провели среща със служебния министър на културата Найден Тодоров, който е повторил позицията си, че не вижда законови учредения да изиска оставка на Васил Василев.
Защо " Движение за просвета "
Уволнението на Александър Морфов " отвори тапата на бутилката на българската просвета и от нея не излезе нищо положително ". Зад тази позиция застанаха интелектуалците, когато показаха основаването на Движение за просвета в понеделник.

Според Камен Донев един от проблемите, които би трябвало да се решат в бъдеще, е да се сътвори регулаторен механизъм, който да не разрешава на един шеф да надвишава моралните правила. Както и да не се трансформира в едноличен притежател на поверената му културна институция.

" Оказва се, че когато един шеф завоюва конкурс, приказвам за всички театри, той става сякаш едноличен притежател на този спектакъл. Все едно си го е купил ", сподели в понеделник и Албена Колева.
 Режисьорката Иглика Трифонова и артистът Христо Гърбов.
Според нея шефовете не може да нямат коректив в лицето на креативна персона, която да има отношение към репертоара, режисьорите и актьорския състав на театъра.

По думите на театралната режисьорка Лилия Абаджиева е явна нуждата да не се позволява един държавен културен институт да изпада в " самодържавие и ръководство от една персона, която от време на време е способна да унищожи достиженията на генерации преди нас ".

Абаджиева упорства и за построяването на регулаторен механизъм за консолидирания бюджет на държавните и общинските културни институти, който е към 200 млн. лв., конституиращ правила за метода, по който се разходват тези средства. Както и правила, които формулират структурата на културните институти.

Движението за просвета си слага и по-голяма цел в вероятност – да взе участие в изработването на тактика за българската просвета, която да допуска резистентност и развиване на целия културен бранш.
Творци против администрация
Проблемът Народен спектакъл е заложен още в нормативната уредба на Министерството на културата по отношение на състезанията за шефове и по-точно в състава на комисиите, сподели Николай Додов при представянето на придвижването. Според него не е разумно повече от половината от членовете на комисиите да са служители.

Според Наредбата за осъществяване на състезания за шефове на държавните културни институти, комисиите, които ги избират, би трябвало да са формирани минимум от 7 души, като измежду тях наложително би трябвало да има представител на администрацията на Министерството на културата, правист, финансист и представител на общината. Остават три места за представители на креативната колегия.

Една от концепциите на Движението за просвета е отграничаването на създателите от една страна от администрацията в културния бранш и от друга – от нетворческите сфери.
 Валери Йорданов (вляво) е измежду първите, които опазиха Александър Морфов още в начолото на спора в Народния спектакъл доста преди последвалото дисциплинарно уволняване на режисьора. Мястото на полииката в културата
За тотална деполитизация на културния бранш прикани кинорежисьорът Костадин Бонев от името на движевието. “В момента ние имаме министерства, които са бастиони на ръководещата партия ", сподели той. По думите му по този начин се стига до назначение на партийни служители в културните институти, за които артистите са просто чиновници и " би трябвало да извършват техните прищевки “.

По думите на Бонев " хората на изкуството би трябвало да бъдат самостоятелни, изцяло самостоятелни от администрацията ".

Служебният министър на културата Найден Тодоров при започване на седмицата също заприказва за " деполитизация " в културата, като сподели, че може да се предложи законова смяна шефовете на културни институти да нямат право на присъединяване в управителни органи на политически партии. Васил Василев е един от образците за противоположното, защото е част от " Българска прогресивна линия " - групировка, учредена от някогашни социалисти през 2021 година
И един абсурд за превъзмогване
Парадоксалното е, че мечтаната деполитизация на културата, в действителност би трябвало да се извърши от политически лица – депутатите. Както и всички останали промени в законодателството, които ще инициира Движението за просвета. А депутати в последните към този момент тъкмо две години има туктам и замалко.

Пътят на всяка една законодателна самодейност в бранша минава през внасяне, разискване и гласоподаване в Комисията по културата и медиите в Народното събрание, след което тя се внася в пленарна зала. За да се случи това, би трябвало да има работещ парламент с малко по-дългосрочна вероятност.

На въпрос на Свободна Европа по какъв начин Движението за просвета счита да преодолее този проблем и да убеди законотворците, че културата в България също има потребност от ремонт, той отговори, че това, което то може да придвижи напред е публичният спор.

„ Ние нямаме властови лостове в ръцете си, само че можем да сътворяваме публично мнение на непоносимост към тази обстановка и в действителност това е което вършим отвън предложенията ни за основаване на закони, законови промени и така нататък Ние сме група за публичен напън “, сподели той.

Така първоначално Движението за просвета счита да очертае проблематичните зони в сферата, след което да стартира работа със заинтригувани хора от целия културен бранш, които имат задоволителна юридическа и административна подготвеност, с цел да дефинират методите за справяне с тях.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР