Има басейн, на три етажа е, отпред е морето на

...
Има басейн, на три етажа е, отпред е морето на
Коментари Харесай

Отрова от приятели. Кои са новите имена от ГРУ, замесени в покушението срещу Емилиян Гебрев

Има басейн, на три етажа е, начело е морето на Халкидики. Изглежда като парадайс, само че в действителност е база на шпиони, сеещи гибел. Това е догадка на проверяващи публицисти. Те считат, че точно във вилата е квалифицирано съветското нападение против Емилиян Гебрев.

В отравянето на български жител може да е взел участие мъж с офицерски чин от съветското военно разузнаване. Покушението беше осъществено през 2015 година против оръжейния търговец Емилиян Гебрев и с години не беше разследвано от българските управляващи.

Мъжът, който може да е причастен към отравянето, е полковник Алексей Капинос .

Новината е част от (днес в изгнание). Един от създателите е Христо Грозев. Публикацията демонстрира, че Капинос е могъл да внесе в България отровата, употребена против Гебрев.

Емилиян Гебрев беше токсичен на 27 април 2015 година Към момента на покушението той е продавал оръжие на Украйна, считат чешки и украински издания. Самият Гебрев отхвърля.

Отравянето е осъществено в софийски ресторант. То идва година откакто Русия анексира Крим и поддържа проруските сепаратисти в Донбас. Това е началото на войната в Украйна, чиято пълномащабна фаза тече сега. От 2014 година Украйна има огромна потребност от оръжие.

Преди и след отравянето на Гебрев в Чехия и България има гърмежи във военни хранилища. Журналистически следствия демонстрират, че тези изолирани събития са част от обща верига закононарушения, зад които стои съветското военно разузнаване, известно като ГРУ. Мотивът на Русия е да попречи на доставките на оръжие за Украйна.

По-късно българската прокуратура със свои следствия.

Новата обява на The Insider идва след доста други разкрития на публицистите. на сътрудници на ГРУ, забъркани както в отравянето на българския жител, по този начин и във гърмежите във военните хранилища. Официално следствие се води и в Чехия със съдействието на други страни.

Свободна Европа изиска информация от ДАНС, с цел да разбере дали българските служби вземат участие в следствието или организират свое. До публицистичното привършване на тази публикация отговор не беше получен.
Приятели от вилата
В историята, която се отнася единствено до отравянето в София, вземат участие двойка съпрузи, разпознати като съветски сътрудници под прикритие с чешко поданство. Двамата имат вила на гръцкия полуостров Халкидики. Това е фамилията на Елена и Николай Шапошникови .

Три години преди отравянето те " доста желали да се срещнат с [Гебрев], да се сближат и да бъдат фамилни другари, въпреки че той самият не го е желал. Но в последна сметка те са се сближили, станали са другари, срещали са се в България няколко месеца преди отравянето му ". Това сподели Христо Грозев в изявление за един от уеб страниците на Алеексей Навални -.

Разследването демонстрира, че в продължение на 15 години вилата в Халкидики е бил употребена за настаняване на сътрудници от секретното отделение 29155 на съветското външно разузнаване ГРУ , профилирано в диверсии и убийства. Негови чиновници са били и сем. Шапошникови, чиито съветски паспорти имат отлителния сериен номер на сътрудници от поделението.
 Николай Шапошников
Чест клиент на вилата е бил и военачалник Андрей Аверянов , началник на поделението.

По-ранни следствия демонстрираха, че точно отделение 29155 на ГРУ стои зад гърмежите в оръжейни хранилища в България и Чехия, зад отравянето на Гебрев в София и на съветския двоен сътрудник Сергей Скрипал в Солсбъри, Англия.

Откритията на публицистите, както и дейностите на прокуратурите във Англия, Чехия и България, водят към три имена на съветски сътрудници, причастни към отравянето на Гебрев. Това са Денис Сергеев (известен още като Сергей Федотов), Егор Гордиенко (известен и като Георги Горшков) и Сергей Лютенко (известен и като Сергей Павлов).

Неизвестното в историята до този миг е по какъв начин в България е била импортирана самата отрова. Хипотезата на Христо Грозев гласи, че това може да е направено от човек, който е ново име в цялата поредност следствия - полковник Алексей Капинос.

" За разлика от всички свои сътрудници той пътешества по света като посланик ", сподели Грозев. И продължи: " той има дипломатически паспорт и би могъл да придвижва без инспекции през границата да кажем отрова като Новичок или пък детонатори. Но най-важното е, че ние намираме Алексей Капинос във вилата в Халкидики точно в интервала 25-28 април 2015 година Точно тогава в прилежаща България, която е на [няколко] часа път с кола, се е готвело отравянето на Емилиян Гебрев ".
 Емилиян Гебрев
Последното, което откриват публицистите от The Insider, е нещо, което и до момента е било водеща диря във всяко предходно тяхно следствие: с каква периодичност са си общували обвинените. Открили са, че " хората от вилата " и тримата сътрудници, подозирани в директното отравяне на Гебрев са били в " доста интензивна връзка " между тях преди и след отравянето.
Всичко е квалифицирано в тази вилаХристо Грозев
" Нашата съществена догадка е, че всичко е квалифицирано в тази вила ", сподели Грозев.

Свободна Европа потърси за коментар Емилиян Гебрев , само че до публикуването на публикацията не получихме отговор.

The Insider открива, че Елена Шапошникова е била в Русия през 2015 година, където е била наградена със званието „ Герой на Русия “. По това време същото звание получават и сътрудниците на ГРУ, упрекнати за отравянето на Скрипал и Гебрев и за гърмежите в Чехия и България.

The Insider написа, че по искане на чешките управляващи Шапошникови са били разпитвани от български и гръцки управляващи, без обаче да излиза наяве по кое време и къде се е случило това. Досега нито една българска работа не е съобщавала за сходни дейности. Липсата на отговор от ДАНС оставя отворен въпроса за това дали българи са разпитвали Шапошникови и дали в България е известно за парцели, сходни на този на Халкидики, които се употребяват за бази на съветски служби.
Как публицисти въобще стигат до Шапошникови
Христо Грозев дефинира Шапошникови като „ хибридни нелегали “ и изяснява какво е това - хора, които дължи жодини живеят в чужбина, не отхвърлят връзката си със Съюз на съветските социалистически републики или Русия, само че са основали легенда за това за какво са прекратили всичките си връзки с Москва.

Грозев споделя, че той и неговите сътрудници научават за фамилията с чешки паспорти за пръв път преди три години. Стигнали са до имената на двойката тъкмо през разкази на Гебрев.

„ Стигнахме до тях, тъй като някои от жертвите, за които бяхме писали, да вземем за пример българският предприемач и оръжеен търговец Емилиян Гебрев, против който има нападение от страна на ГРУ, а това към този момент го бяхме потвърдили, той ни описа за тази странна двойка от Чехия, които доста желали да се срещнат с него, да се сближат ".

След като са почнали да проверяват двойката, публицистите са се добрали до информация за това по какъв начин Николай Шапошников е разменял имейли с сътрудниците на ГРУ, свързани с отравянето на Скрипал в Англия – Александър Петров и Руслан Боширов . Двамата са към този момент осветени като.

Третият човек, обвързван с отравянето на Скрипал, беше „ Сергей Федотов “ , като името е псевдоним на Денис Сергеев . Той беше разгласен за интернационално търсене от България точно поради отравянето на Гебрев.

Едва неотдавна публицистите са разбрали за доста близката връзка сред Шапошникови и по-конкретно на Елена с отряд 29155 и с нейния основател и водач Андрей Аверянов .

По думите на Грозев Шапошникови доста са подкрепили сътрудниците на ГРУ за това да получат достъп до взривените в Чехия хранилища, в които се е складирала продукция „ за Украйна и за сирийските бунтовници “, които се борят с близкия до Владимир Путин сирийски водач Башар Асад .

The Insider написа още, че източници, участващи в доставките на оръжие в Украйна по това време, са предложили на украинските държавни купувачи „ благонадежден заместител “ на отровения Гебрев. Украйна не е приела офертата.

Разследването на гърмежите в Чехия, както и следствието на Свободна Европа за гърмежите в български оръжейни хранилища сред 2011 и 2022 година, демонстрираха, че по време на гърмежите в оръжейните хранилища във Врбетице, в тях се е складирала стока на Гебрев, за която източници от украинските служби настояват, че е била предопределена за Украйна.
Във взривените оръжейни хранилища във Врбетице, Чехия, се е складирала стока на Гебрев
В показанията си сем. Шапошникови дефинират Аверянов и Капинос като фамилни другари.

В момента Елена Шапошникова чака решението на гръцките управляващи по настояването на Чехия да бъде екстрадирана. Съпругът и Николай умира, откакто процедурата за екстрадиция е почнала. Те отхвърлят да са шпиони, както и да са свързани с гърмежите във Врбетице и с ГРУ.

Между 2011 и 2020 година в България бяха осъществени редица гърмежи в оръжейни хранилища. Първите бяха в склада на компанията на Гебрев ЕМКО в севлиевското село Ловнидол през 2011 година През 2015 година в границите на няколко седмици в хранилища на държавната ВМЗ Сопот в село Иганово имаше два поредни гърмежа, а през 2020 година гърмеж имаше и в цех " Арсенал " край Мъглиж .

Дълги години нито една българска институция не откриваше връзка сред гърмежите и сътрудници на съветските служби. Едва през 2021 година прокуратурата упрекна случаите в огромно следствие и ги свърза с отравянето на Гебрев. Тогава държавното обвиняване свърза с тях шестима съветски жители, свързани с ГРУ, а при започване на 2024 година публично ги.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР