Интересува се от политика и активизъм. Неведнъж е била арестувана

...
Интересува се от политика и активизъм. Неведнъж е била арестувана
Коментари Харесай

Росарио Доусън, която не се страхува от арест, за да протестира за каузи

Интересува се от политика и активизъм. Неведнъж е била задържана по време на митинги в Съединени американски щати. Играе ролята на Асока Тано в " Междузвездни войни ". Тя е Росарио Доусън и е Човек на деня на Свободна Европа.

Актрисата Росарио Доусън навършва 45 години на 9 май. Освен с функциите си в киното, тя е известна и като политически деятел и бранител на редица дела.

За нея идея в киното е и безконечната сага на Джордж Лукас " Междузвездни войни ". През 2008 година стартира анимационният сериал " Междузвездни войни: Войната на клонираните " , който излиза в продължение на седем сезона. Един от най-запомнящите се персонажи в него е този на Асока Тано.

През 2020 година режисьорът и сценарист Дейв Филони избира Доусън за ролята на Асока в " Мандалорецът " , " Книгата на Боба Фет " и едноименния за персонажа сериал.

" Влиянието на " Междузвездни войни " се разпростира в няколко генерации и доста фамилии по света. Мисля си какъв брой доста ги обичах като дете и се усещам вълшебно, че в този момент съм част от тях ", споделя Доусън.

Самият Филони споделя за работата си с нея: " Да приказваш с Росарио за Асока е все едно да си приказваш с ходеща енциклопедия за " Междузвездни войни ". От самото начало знаех, че тя е индивида за тази роля ".

Доусън е родена на 9 май 1979 година в Ню Йорк. Майка ѝ Изабел Селест я ражда на 17-годишна възраст, без да се събере с биологичния ѝ татко. Година по-късно се омъжва за строителния служащ Грег Доусън. След известно време фамилията се мести да живее в щата Тексас.

Кариерата на Росарио стартира с дребна роля в един от епизодите на " Улица Сезам " .

Някои от най-запомнящите ѝ се функции във филмовата промишленост са в " Мъже в черно 2 ", " Продавачи " и " Град на прегрешението ". В интервала 2015-17 година работи с " Марвел " и взе участие в сериалите " Дявол на положителното ", " Джесика Джоунс ", " Люк Кейдж ", " Железния пестник " и " Защитниците ".

Преди 10 години осиновява 12-годишната Изабела . Споделя, че " да заживееш с младеж е много по-различно от това бебето да израсне пред очите ти ".

" Хората споделят, че с Изабела си приличаме. Тя е от Пуерто Рико. Островът е дребен, та може би сме родственици ", споделя Доусън, която също има пуерторикански корени, както и кубински и африкански.

Доусън е интензивно ангажирана с политическия живот в Съединени американски щати. През 2004 година стачкува против тогавашния президент Джордж Буш-младши и полицията я арестува.

През 2012 година застава зад концепцията Барак Обама да бъде избран отново, а няколко години по-късно поддържа акцията на Бърни Сандърс за номинация на Демократическата партия в Съединени американски щати.

През 2016 година още веднъж е задържана по време на митинг. Тогава актрисата е измежду десетките арестувани деятели на придвижването " Пролет на демокрацията (Democracy Spring) " .

Гардиън, че " Пролет на демокрацията " е безпартийна самодейност, която пази гледната точка, че изборите в Съединени американски щати са завладяни от " специфични ползи ". Движението приключва своето битие през 2019 година

Доусън се занимава и с филантропия. Някои от най-известните организации, които поддържа, са " Амнести интернешънъл " , " Лекари без граници " и " Спасете децата " .

Защитава и редица значими за обществото дела като тези за правата на дамите и ЛГБТИ хората, опазването на околната среда и предварителната защита на домашното принуждение.

" Щом сме способни да отделяме толкоз време на известните персони би трябвало да можем да се интересуваме и от политиците. Те са тези, които са директно свързани със спестяванията ни, работата ни и мястото, в което живеем ", споделя Доусън.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР