Русия отново заговори за ядрено оръжие. Прави го периодично, откакто

...
Русия отново заговори за ядрено оръжие. Прави го периодично, откакто
Коментари Харесай

Защо Русия отново плаши Запада с ядрено оръжие

Русия още веднъж заприказва за нуклеарно оръжие. Прави го от време на време, откогато атакува Украйна. Кремъл твърди, че е поради " заплахата, която идва от Запада ", само че в действителност става дума за друго.

" Чували ли сте го този израз - " ескалация на напрежението "? Ако не знаете какво значи, да ви кажа - той е тъкмо това, което става сега в света ". Това сподели един публицист, като чу следващите вести с няколко основни израза вътре:
" Агенти на ГРУ в Европа " ; " Руски бойкот на европейските избори " ; " Предупреждение за вероятни диверсии в Европа " ; " Удари по военни обекти в Русия " ; " Ядрено оръжие ".
Това, което " става сега в света " е всекидневното изричане на закани, като заканите от ден дневно звучат все по ужасно. Обикновено ги изрича Русия към " Запада ". Прави го, откакто някоя западна страна даде военна техника на Украйна, с цел да се отбранява от агресора или й позволи с непознато оръжие да поразява военни цели в самата Русия.

Всичко това протича на фона на известия в западните страни за това по какъв начин Москва или обществени мрежи, стои зад или е стояла зад един или различен.

Става и на фона на самата война на Русия против Украйна, която стартира по заповед на президента Путин през февруари 2022 година

Но дано забележим какво съответно се случва.
Едно предизвестие
Русия приготвя по-агресивни и координирани бомбени детонации, саботажи, палежи и разваляне на инфраструктура в Европа като част от поетия от Владимир Путин курс на непрекъснат спор със Запада. Това " Файненшъл таймс " в понеделник, като се базира на оценки на служби в три европейски страни. Докладите им приканват за повече зоркост.

Тази вест идва на фона на оповестеното от Русия което ще включва отработване на използването на тактически нуклеарни оръжия. Решението за това обучение е взето от президента Владимир Путин.

В момента съветската войска печели позиции на бойното поле в Украйна, откакто Киев от месеци не беше получавал снаряди и техника, а най-големите му донори не позволяваха оръжието им да се употребява против цели в самата Русия.

На 2 май настъпи непълен поврат, когато английският министър на външните работи Дейвид Камерън посети Киев. Той сподели, че Лондон няма нищо срещу неговите оръжия да бъдат употребявани за удари в това число и на територията на Русия. Освен това Камерън даде обещание 3 милиарда паунда годишна военна помощ за Украйна.

Ден по-късно, на 3 май представителят на Кремъл Дмитрий Песков заприказва за " заплаха за европейската сигурност " и " рискова наклонност на ескалиране на напрежението в формалните изказвания ".

На 6 май Москва заяви, че ще организира учения с нуклеарно оръжие, а Песков го изясни по този начин: че ученията са отговор на изказвания на западни политици за допустимо изпращане на бойци на НАТО в нападнатата от Русия Украйна. Подобни изявления имаше от представители на Франция, Англия и Съединени американски щати.

Пак на 6 май посланиците на Франция и Англия в Москва бяха привикани в съветското Министерство на външните работи. Според посланикът на Обединеното кралство Найджъл Кейси е получил формален митинг поради изказването на Камерън за разрешението да се употребява английско оръжие по цели в Русия. Казано му е, че тези забележки трансформират Обединеното кралство във фактическа страна в спора.

Но му е казано и нещо друго, което до момента не е звучало с такава изясненост - че Москва може да отговори на Лондон в това число и с удари по английски обекти, които не се намират в Украйна.

Ето по какъв начин звучи формалното известие на съветското външно министерство:

" [Посланик] Кейси беше предизвестен, че отговорът на украински офанзиви на съветска територия с английски оръжия могат да бъдат всевъзможни английски военни обекти и съоръжение на Англия, [разположени] на територията на Украйна и отвън рамките й ".
ATACMS, SCALP и Storm Shadow
Да се върнем към тематиката с идни учения на съветските тактически нуклеарни войски.

Те бяха стимулирани в друго публично изказване на съветското външно министерство. От него става ясна и повода за продължаващото цяла седмица " дрънчене на оръжие " от страна на Русия. Тази причина е идването на още английски, френски и американски ракетни системи, с които могат да бъдат нанесени удари по нелегално анексираните от Кремъл полуостров Крим и други украински територии. Ракетите могат да доближават и цели в самата Русия.

" В допълнение към английските и френските ракетни системи с отдалечен обхват, които от дълго време са видяни в Украйна, на този декор обръщаме особено внимание върху тези версии на американските ракети от фамилията ATACMS , които неотдавна се доставят в Киев и също са способни да поразяват цели надълбоко в съветска територия ", се споделя в изказването на съветското Министерство на външните работи, публикувано и от посолството на Русия България.

В истинското изказване на съветското Министерство на външните работи, с изключение на разполагането на ракетите с по-голям обхват, като провокация е оценено и доставянето на изтребители F-16 , които се чака да бъдат на въоръжение в украинските Военновъздушни сили най-късно през есента. Самолетите бяха дарени от Белгия и Холандия, а сега украински водачи и техници приключват образованието си, с цел да ги ръководят.

Няколко дни по-рано, сутринта на 4 май, Русия заяви, че е свалила няколко ракети ATACMS над Крим. Сателитни фотоси на огромен пожар над кариера обаче демонстрират, че няколко американски ракети са достигнали задачата си - установки на съветска ракетна система " Искандер-М ", която може да носи и нуклеарен заряд.

Още няколко дни по-рано бяха пристигнали известия за още свалени ATACMS от съветска страна, както и за провали на съветско военно летище и други стратегически цели, породени от украинската страна.

Франция подарява на Украйна ракети SCALP , а Лондон - английския им еквивалент - Storm Shadow. С такива ракети бяха изумени съветски стратегически цели, главно в окупираните от Русия територии на Украйна.

ATACMS са американски тактически ракети, изстрелвани от установки HIMARS и способни да поразяват цели на разстояние до 300 км. Те са част от новия пакет с военна помощ за Украйна в размер на $61 милиарда, който президентът на Съединени американски щати Джо Байдън утвърди на 24 април.
Над 10 закани с нуклеарно оръжие
От началото на войната против Украйна преди повече от две години Владимир Путин заплаши над 10 пъти да употребява нуклеарни оръжия. През февруари тази година Тъкър Карлсън Путин самичък дефинира като заплашване диалозите за проектите на Русия да употребява тактически нуклеарни оръжия.

Торд Аре Иверсон , самостоятелен норвежки боен анализатор, отбелязва пред че в никакъв случай до момента не е виждал прессъобщения от Министерството на защитата за идни нуклеарни учения. Но не счита, че с появяването на такова прессъобщение в този момент опасността от потребление на нуклеарно оръжие от Русия се е нараснала доста.

" Това е метод да ни се подсети, че съществуват съветски нестратегически нуклеарни оръжия ", споделя специалистът. По думите му това не значи, че опцията за действително потребление на нуклеарни оръжия е по-близо. " Съдейки по прессъобщението, задачата е да се противодейства на полемиката за допустима западна интервенция [във войната на Русия против Украйна], стартирана по-специално от [френския президент] Еманюел Макрон ", споделя Иверсон.

Според него главната роля на съветските нуклеарни оръжия е била да възпират западната интервенция и тази цел е била реализирана. " Това също по този начин повлия на доставките на западни оръжия и сътвори ограничавания за метода, по който те могат да бъдат употребявани. Сигналът като подобен не е нов, само че това, което е ново, са средствата за неговото предаване ", споделя още Иверсон.

Оценката му беше доказана и от Песков. " Ученията с нестратегически нуклеарни оръжия са свързани с изказванията, идващи от Запада, за подготвеност за изпращане на войски в Украйна ", цитира думите му съветската държавна осведомителна организация РИА Новости.

Павел Подвиг, старши откривател в Института на Организация на обединените нации за проучване на разоръжаването в Женева, счита, че ученията на Русия с нестратегически нуклеарни оръжия надали ще накарат западните водачи да правят отстъпка от реториката си, която Кремъл назовава " провокативна ".

Според него напрежението може да бъде понижено посредством изказвания на страни, които Русия счита за свои съдружници - най-много Китай - и които преди този момент неведнъж са осъждали всяко " дрънчене " на нуклеарни оръжия.

Джон Кирби , координатор по стратегическите връзки в Съвета за национална сигурност към Белия дом, сподели във Вашингтон във връзка следващите съветски нуклеарни закани:

" Ако Путин и съветските ръководещи са загрижени, че войските им в Украйна могат да бъдат ударени от оръжие, създадено в други страни, най-лесният метод да избегнат това е просто да ги изтеглят от територията ѝ. "
Дипломацията като хибридна война
Според на обстановката на Института за проучване на войната (ISW) всички дейности на Кремъл от последните дни демонстрират усилване на съветската акция за така наречен инстинктивен надзор.

Рефлексивният надзор е основен детайл от хибридната война на Русия - това е тактичност, която разчита на влияние върху съперника с изразителност и с осведомителни интервенции по подобен метод, че той непринудено да предприеме дейности, които са преференциални за Русия.

Съветският математик Владимир Лефевр дефинира рефлексивния надзор като " развой на прекачване на аргументите за взимане на решение " на съперника посредством " провокации, интриги, прикрития, основаване на подправени обекти и неистини от всевъзможен тип ".

Сега такава акция е ориентирана към вземането на решения от Запада, а инструмент за това са нуклеарните закани и дипломатическите операции.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР