България и останалите европейски държави отбелязаха Деня на Европа в

...
България и останалите европейски държави отбелязаха Деня на Европа в
Коментари Харесай

Единна, мирна и процъфтяваща. Как България и ЕС отбелязаха Деня на Европа

България и останалите европейски страни означиха Деня на Европа в четвъртък, 9 май .

Денят е отдаден на мира и единството в Европа и на него се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман за нова форма на политическо съдействие в Европа. Предложението се смята за началото на организацията, прераснала в днешния Европейски съюз.

В България Денят на Европа беше маркиран с гала по издигане на знамето на Европейски Съюз пред президентството.

В нея се включиха президентът Румен Радев , служебният министър председател Димитър Главчев и кметът на столицата Васил Терзиев .
 Церемония по издигане на знамето на Европейски Съюз пред президентството в София, 9 май 2024 година На фотографията са вицепрезидентката Илияна Йотова, служебният министър председател Димитър Главчев, президентът Румен Радев, зам.-председателката на Народното събрание Росица Кирова и кметът на София Васил Терзиев.
„ В Деня на Европа, дано си пожелаем Европейски съюз, който още по-активно се ангажира и способства за развиването на страните членки “, написа Радев във Facebook.

През деня в София и други български градове се организираха културни събития и публични празнувания на празника.

Отбелязването на Деня на Европа в София продължава и вечерта в четвъртък с празничен концерт и триизмерно видео мапинг шоу на постройката на Националната изложба - Двореца .
 Церемонията пред президентството, 9 май 2024 година
Подобно шоу ще има и в други европейски градове. По случай 9 май ще бъдат осветени Триумфалната арка в Париж , Колизеумът в Рим , Гран Палас в Брюксел , Саграда Фамилия в Барселона и други значими здания.

Представители на Европейски Съюз и неговите страни членки също означиха Деня на Европа.

„ В днешния Ден на Европа още веднъж показваме твърдата си решителност да продължим да градим, камък по камък, европейския план, който ни сплотява “, написа в обществената мрежа Екс (бившия Туитър) ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел .
 Фонтани, осветени по случай Деня на Европа в Загреб, Хърватия. 8 май 2024 година
„ Днес почитаме визията на Робер Шуман за единна, мирна и процъфтяваща Европа “, сподели председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен .

„ Европейците работят за преустановяване на страданието по целия свят и за мир “, сподели във видеообръщения и висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел .

От своя страна канцлерът на Германия Олаф Шолц осъди апелите за намаляване на Европейски Съюз и ги назова „ саморазрушителни и безотговорни “. Изказването му пристигна, откакто крайнодясната немска партия Алтернатива за Германия прикани за провеждането на референдум за участието в Европейски Съюз и ограничение на пълномощията на Европейската комисия.
 Знамето на Европейски Съюз е прожектирано на фасадата на румънския парламент в Букурещ в навечерието на Деня на Европа, 8 май 2024 година
Подобни настройки има и в други страни членки на Европейски Съюз месец преди евровота. Проучвания на публичното мнение регистрират рекордна поддръжка за националистически и евроскептични политически обединения, написа Ройтерс.

Денят на Европа е отдаден на мира и единството на Стария континент. Датата не е определена инцидентно. На 9 май 1950 година френският министър Робер Шуман показва своята концепция за обединена Европа и по този начин слага началото на европейската интеграция.
 Робер Шуман
Това се случва директно след края на разрушителната Втора международна война , когато задачата на доста европейски политици е да създадат по този начин, че сходна война да стане невъзможна в Европа.

След войната ръководещите в Западна Европа стигат до извода, че Франция и Германия , чийто спор е бил в основата и на Първата, и на Втората международна война, би трябвало да се обвържат по този начин, че да зависят една от друга стопански, с цел да не влизат повече в сериозен спор.

Идеята идва от Шуман, който тогава е министър на външните работи на Франция. В своя тирада на 9 май 1950 година той предлага основаването на Европейска общественост за въглища и стомана, откъдето стартира и последователното създаване на днешния Европейски съюз.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР