За стоманеното си приятелство. За това говориха във вторник и

...
За стоманеното си приятелство. За това говориха във вторник и
Коментари Харесай

Стоманено приятелство. Как Си Дзинпин беше посрещнат в Сърбия с почести

За " стоманеното си другарство ". За това приказваха във вторник и сряда президентът на Китай Си Дзинпин и неговият сръбски сътрудник Александър Вучич.

Си дойде късно във вторник в Белград, а на идващия ден беше обявено, че двамата са договорили и съответни покупко-продажби, като да вземем за пример покупката на Сърбия на електрически влакове от Китай.

Двудевното посещаване на Си в страната е част от по-голямата му обиколка в Европа. Според специалистите тя е част от устрема му да усили въздействието на Пекин в икономическите и политическите каузи на Европа.

Посещението на Си в Белград се случва, откакто преди този момент той посети Франция. Там президентът Еманюел Макрон го притисна да разхлаби комерсиалните ограничавания на Китай и да употребява въздействието си върху Русия , с цел да спре войната на Кремъл в Украйна .

Китайският водач обаче предстоящо получи по-малко отпор в Белград от сръбския президент Александър Вучич , който се стреми да поддържа тесни връзки както с Китай, по този начин и с Русия, даже когато се пробва да докара страната си до вероятно участие в Европейски Съюз.
Укрепване на " стоманеното другарство "
В Сърбия Си Дзинпин, придружаван от брачната половинка си, беше посрещнат на летище " Никола Тесла " от сериозна делегация - президента Александър Вучич, министър-председателя Милош Вучевич, ръководителя на Народната скупщина Ана Бърнабич, външния министър Марко Дурич, някогашния президент Томислав Николич и посланика в Китай Мая Стефанович.

В сряда беше обявено, че дружно с Вучич двамата са разискали необятен кръг от тематики - от външната политика до стопанската система, технологиите и културата. Те оповестиха и че двете страни към този момент са договорили повече от 30 съглашения.
 Си и Вучич по време на срещата си
Официални лица от двете страни дефинираха визитата като „ подсилване на желязната дружба “, изразяваща се в съдействие в региона на инфраструктурата, както и в съюз по политически въпроси. Националистическата партия на Вучич е другарски настроена към Русия и политиката ѝ от дълго време провокира паника на Запад, макар заявения блян на сръбските ръководещи да вкарат страната си в Европейски Съюз.

След началото на съветската пълномащабна инвазия в Украйна Пекин също продължи другарските си връзки с Москва, макар европейския напън.

Сега при идването си в Белград Си Дзинпин сподели, че " стоманеното другарство сред Сърбия и Китай е пуснало по-дълбоки корени в сърцата на двата народа " и че е уверен, че това посещаване ще бъде ползотворно и ще отвори нова страница в връзките сред двете страни, съобщи сръбската организация Танюг.
" Стоманено другарство " е формалната дефиниция, която Пекин и Белград употребяват за разказване на двустранните си връзки
" Стоманено другарство " е формалната дефиниция, която Пекин и Белград употребяват за разказване на двустранните си връзки.

„ Китай и Сърбия си оказаха твърда поддръжка по въпроси, отнасящи се до главните ни ползи и огромни опасения. Заедно подкрепихме интернационалната правдивост и допринесохме за насърчаването на мира и развиването в света “, уточни още Си в прессъобщение, публикувано от посолството на Китай в Сърбия.

Той акцентира дълбокото обичайно другарство сред Сърбия и Китай. Китайският държавен глава напомни, че са се споразумели за изцяло взаимно освобождение от визи, разкрили са директни полети и са подписали съглашение за свободна търговия, както и че обменът сред хората се ускорява.

" Уважаеми президентe Си, уважаеми приятелю, добре пристигнал в Сърбия! С това посещаване оказахте огромна чест на страната и народа ни, които откровено обичат Китай и ценят другарството на вашата велика страна ", написа от своя страна Вучич на страницата си в Инстаграм.

" Визията за света, която защитавате, даде ентусиазъм и мощ и на нашата дребна страна, която през днешния ден самоуверено и гордо върви по пътя на напредъка и триумфа ", добави той.
Знамена и конвой от изтребители
Преди идването на китайския президент Белград беше декориран със знамената на Сърбия и Китай, а по маршрута от летището до центъра на града бяха сложени приветствени послания на сръбски и китайски език.

Самолетът на Си беше ескортиран от изтребители МиГ-29 при навлизането му в сръбското въздушно пространство, а на летището в Белград в негова чест беше проведен часовой от сръбската войска.

В сряда пък беше проведено и тържествено посрещане на делегацията пред Двореца на Сърбия.
 Хиляди хора се събраха да посрещнат Си в центъра на Белград. Според телевизия N1 част от тях са били докарани с рейсове.
Последното посещаване на Си Дзинпин в Сърбия беше през 2016 година Това беше и първата аудиенция на китайски президент в Белград от 32 години, като тогава беше подписана Декларация за стратегическо партньорство.

Вучич се срещна със Си и предишния октомври в Пекин по време на третия конгрес „ Един пояс, веднъж “. Тогава бяха подписани 18 съглашения, в това число за свободна търговия сред Сърбия и Китай, което се чака да влезе в действие през юли.

Посещението на Си Дзинпин тази седмица в Европа е първата аудиенция на китайския президент на Стария континент за последните пет години.

След престоя си в Сърбия той ще отпътува за Будапеща, където се чака да бъде топло посрещнат и от министър-председателя на Унгария Виктор Орбан , който също поддържа тесни връзки с Русия и Китай. Това се случва, макар че страната му е член на Европейски Съюз.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР