Шест дни преди предстоящите предсрочни парламентарни избори проучване на агенция

...
Шест дни преди предстоящите предсрочни парламентарни избори проучване на агенция
Коментари Харесай

ИЗНЕНАДА: ПП дръпна осезаемо пред ГЕРБ 6 дни преди вота, Стефан Янев ще гледа НС отвън

Шест дни преди идните предварителни парламентарни избори изследване на организация „ Маркет линкс “ дава към този момент сензитивна преднина от 1,4 на 100 на обединението „ Продължаваме промяната-Демократична България “ пред ГЕРБ-СДС в електоралните настройки.

Проучването е финансирано и осъществено взаимно от организацията и Би Ти Ви и е извършено измежду 1014 лица над 18 година в страната в интервала 21-27 март по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета.

Това е първото изследване, което не дава късмет на партията на Стефан Янев “Български напредък “ да влезе в идващото Народно заседание. Българска социалистическа партия се обрисува да бъде пета политическа мощ на вота – последната партия, която прескача бариерата за влизане в Народното събрание. Тя получава 7,3% поддръжка от интервюираните.

Реклама

А другояче данните демонстрират, че 23,7% от гласуващите поддържат ПП-ДБ. ГЕРБ-СДС са втори с резултат от 22,3% от гласуващите. Според изследването в 49-ото Народно заседание място намират още Движение за права и свободи с 13,6%, както и „ Възраждане “ с 11,4%. Коалиция “Левицата “ получава 3,2% поддръжка, ИТН- 2,3%, а “Български напредък “ – 2,1%.

За Би Ти Ви социологът Добромир Живков съобщи, че този път се чака по-висока изборна интензивност по отношение на последните няколко вота. От резултатите на “Маркет линкс “ излиза, че 54% са декларирали, че сигурно ще гласоподават. Може да се чака, че сред 42-45% от имащите право на глас ще излязат до урните.

Победителят в изборите обаче зависи от нерешилите към момента за кого да гласоподават, посочи социологът. Според него ГЕРБ няма да вземе гласове от тази група гласоподаватели, защото техният електорат е мобилизиран още от началото на изборите.

Живков предвижда, че ПП-ДБ могат да си докарат повече гласове от колебаещите се, защото при тях съществува така наречен “феномен на мобилизацията “ и се чака да има хора, които да гласоподават против ГЕРБ като форма на митинг.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР