Шест държави от Европейския съюз държат около три четвърти от

...
Шест държави от Европейския съюз държат около три четвърти от
Коментари Харесай

Към шест държави от ЕС пътуват над 70% от българските стоки

Шест страни от Европейския съюз държат към три четвърти от търговията на България през първите пет месеца на тази година, съгласно информация от Националния статистически институт. В този интервал влизат и април и май, в които компаниите и у нас и в чужбина претърпяха най-големи компликации, свързани с пандемията от ковид - затворени граници, карантина, неработещи фабрики, магазини, летища...

За времето сред януари и май

износът ни за Европейския съюз понижава

със 7.7% по отношение на петте месеца на предходната година и е в размер на 14.24 милиарда лв.. За съпоставяне, през интервала сред януари и март износът ни за Европейския съюз също бе намалял, само че единствено с 0.1% по отношение на първото тримесечие на предходната година и бе в размер на 9.27 милиарда лв..

Можем да кажем, че страните от Европейски Съюз държат 65.46% от международния износ на страната ни (при 65.09% в края на март). Основни търговски сътрудници на България в общността са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които образуват 70.9% от експорта за страните членки на Европейския съюз (при 70.2% в края на март).

Само през май износът на артикули за Европейски Съюз е понижава със 17.9% по отношение на същия месец на предходната година и е в размер на 2.54 милиарда лв.

Любопитен факт е, че при износа на артикули от България за Европейски Съюз максимален растеж в съпоставяне със същия интервал на 2019 година е маркиран в бранша "Безалкохолни и алкохолни питиета и тютюн " (+39.3%). Най-голям спад се следи в бранш "Минерални горива, масла и сходни артикули " (-44.4%).

И при

вносът на България от Европейски Съюз

през първите пет месеца нещата не са по-добри. Намалението даже е по-високо - 13.1% по отношение на същия интервал на 2019-а, и е 14.28 милиарда лв. (по цени CIF).

За съпоставяне, през интервала сред януари и март вносът ни от Европейския съюз също бе намалял, само че единствено с 0.9% на годишна база и бе на стойност 9.52 милиарда лв. (по цени CIF).

А изчисленията демонстрират, че на страните от Европейски Съюз се падат 60.97% от международния внос на България (при 61.13% в края на март). Най-голям като стойност е вносът на стоките от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия.

Само през май вносът на артикули в България от страните членки на Европейски Съюз понижава с 28.3% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 2.46 милиарда лв..

Ако погледнем стокова листа, то най-голямо нарастване по отношение на същия интервал на предходната година е регистрирано в бранш "Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " (+16.7%). Най-голям спад се следи в бранш "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата) " (-55.6%).

В последна сметка външнотърговското салдо (износ FOB - импорт CIF) на страната ни с Европейски Съюз за интервала януари - май е негативно и е на стойност 37.9 млн. лв.. За съпоставяне, в края на март то бе 253 млн. лв..

Германия остава водещият ни търговски сътрудници в Европейския съюз

При стокообмена с най-голямата европейска стопанска система продължава да пораства износът ни. Стоки за 3.60 милиарда лв. са отпътували за тази страна, а у нас немски компании са внесли продукция за 2.88 милиарда лв..

Положително е комерсиалното ни салдо за първите пет месеца на годината и с Румъния, Гърция, Франция и Белгия.

С Италия обаче имаме негативно комерсиално салдо и то е минус 124.1 млн. лв.. Въпреки че и износът и вносът демонстрират понижение през петте месеца, въпреки всичко компаниите от двете страни са изтъргували артикули за 3.06 милиарда лв.. А Италия е един от главните търговско-икономически сътрудници на България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР