Схемите за кредитиране на мрежата от фирми и медийните стратегии

...
Схемите за кредитиране на мрежата от фирми и медийните стратегии
Коментари Харесай

Втора „порция” показания на основния свидетел по делото за източването на КТБ

Схемите за кредитиране на мрежата от компании и медийните тактики на Цветан Василев бяха втората порция ” показания на главния очевидец на прокуратурата по делото за източването на КТБ. Бившият счетоводител и дългогодишна дясна ръка на банкера – Бисер Лазов , продължи в последователен ред ревюто си пред профилирания углавен съд. Действията на Цветан Василев той за следващ път дефинира като изменничество и абдикация от отговорност.

 
Бисер Лазов стартира описа си пред съда още от края на 90-те години , когато за пръв път се срещнал с Цветан Василев и почнал да работи за него. И в днешните си показания счетоводителят продължи да обобщава бизнеса на Василев с нарицателното „ компанията ” и посредством разнообразни обстановки от ежедневната си работа да илюстрира порочните ѝ финансови практики. Въпреки че през вчерашния ден Бисер Лазов в детайли описа по какъв начин преди време неколкократно виждал пред кабинета на Василев някогашния министър председател Иван Костов, през днешния ден запитан дали е срещал други политици, да вземем за пример Делян Пеевски, той изрично отхвърли:
 
„ Никога не съм виждал в неговия кабинет или в банката Пеевски “.

 
В подробното ревю, за което Лазов си служи с авансово готови мемоари, стана дума за организацията на бизнеса на Цветан Василев и главните фигури в него, измежду които необикновен акцент бе подложен върху щерка му – Радосвета. -->
 
Лазов дефинира схемата за източването на големи финансови средства от КТБ като самобитна „ манифактура за компании ”, чиято съществена цел била да подписват контракти за заеми с банката. Юристите на „ компанията ” пък водели преписка с офшорните компании и хората, които ги управлявали.
 
Счетоводителят, през чиито ръце на процедура прекосявали всички активи на Цветан Василев, съобщи пред съда, че в моментите на сензитивно увеличение на оборотите, той спазвал правилото „ да не се впечатлява от размера на сумите, а да ги води до стотинка и Василев да бъде осведомен ” .

 
По-нататък разказът на Лазов пред съда доближи до основния миг от биографията на Цветан Василев, когато той е почетен с наградата „ Мистър стопанска система ”, връчен му персонално от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. По думите на счетоводителя точно в оня миг стартират медийни офанзиви против банкера и неговата тактика за ответна реакция посредством медиите.
 
В показанията си пред съда Лазов съобщи: „ Той стартира да се среща с публицисти, нареждаше ми да се обезпечават суми за някои избрани от тях, а за такива, с които се водеха борби, нареждаше да има суми за тяхното дискредитиране ”. Според Лазов точно по този мотив тогава се нараснало и финансирането на банкрутиралата преди време Тв 7. П о думите му, избрани публицисти взимали големи възнаграждения, на ръка, с цел да извършват „ избрани задания ”. 

 
Въпреки че в описа си пред съда Бисер Лазов към момента не е достигнал моментът на затварянето на банката , пред медиите той си спомни за него като съпостави сериозната обстановка с древен сюжет:
 
Това е все едно да си визиите Иисус да притегли апостолите си, те да вървят с него и когато стане напечено, той да не отиде на кръста, да не извърви пътя да изяснява, а отива някъде “.
 
Разпитът на Бисер Лазов в профилирания съд продължава през април.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР