Схема за източване на социалните фондове за безработица разкриха от

...
Схема за източване на социалните фондове за безработица разкриха от
Коментари Харесай

Как държавата плаща милиони на безработни от Западна Европа?

Схема за източване на обществените фондове за безработица разкриха от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Как работят участниците: безработни българи пътуват до Западна Европа, намират работа там, подписват контракти за положителни заплати, само че дни след идването се връщат в България и се записват в бюрата по труда. Така помощите, които получават, са много високи.

Организациите на АИКБ в Гоце Делчев са пресметнали, че злоупотребите са за над 10 млн. лв..

Всяка пролет стотици служащи от региона на Гоце Делчев се качват на рейсове и отпътуват за Западна Европа. Местни компании ги наемат, само че единствено дни по-късно, те се връщат у нас, с цел да се записват като безработни в Бюрото по труда. Така цяла година получават по 1800 лв. на месец, с цел да си стоят у дома.

Най-популярна в последно време е " френската безработица ", само че схемата работи от години, споделя Бертрам Ролман, шеф на най-голямото дружество в Югозападна България.

" Беше почнала от 2014 – 2015 година така наречен " британска безработица ", при която доста хора от района са отишли в Англия за два–три дни. Само от нашата компания. Обикновено в месеците април, май, юни сме губили над 100 – 150 хора. Обучени хора, квалифицирани ", споделя Бертрам Ролман, ръководител на Сдружение на бизнесмените – Гоце Делчев.

През предходната година повече от 2700 души в Гоце Делчев са получавали такова високо обезщетение след къса претовареност в чужбина. И доста от тях даже са отказвали да се срещат с работодатели.

" Те смятат, че това е тяхно право, което никой не може да им лишава. Категорично отхвърлят да бъдат насочвани към подобаващи свободни работни места и въобще да има бъде предлагана каквато и да е работа, а с регистрацията си в действителност в Бюрото по труда безработното лице придобива както права, по този начин и отговорности ", разяснява Екатерина Герчева, шеф на Бюрото по труда в Гоце Делчев.

Тази скица подтиква хората да си стоят вкъщи и да работят в сивия бранш, източвайки обществените фондове, показват работодателите.

" Тази скица води към ерозия на трудови привички и тежки вреди за бъдещето на трудовия пазар в България ", сподели Бертрам Ролман.

Трудовите медиатори имат право да приключват предварително борсата на хора, които отхвърлят подобаваща за квалификацията им работа. И от началото на годината 58 души в Гоце Делчев са с прекъсната регистрация.

Репортер: Антония Сукалинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР