Ако трябва да се спази съотношението на един лекар да

...
Ако трябва да се спази съотношението на един лекар да
Коментари Харесай

Проблемът с медицинските кадри: Търсят се поне 29 000 сестри и 3000 лекари

Ако би трябвало да се съблюдава съотношението на един доктор да се падат по две медицински сестри, дефицитът от близо 17 000 към този момент става съвсем 29 000 медицински сестри. Или повече, в сравнение с е сегашният им брой. Биляна Огнянова е основна здравна сестра на болничното заведение за детски заболявания проф. " Иван Митев " в София и когато тя стартира работа преди повече от 30 години, в специалността е имало над 54 000 медицински сестри. Сега са съвсем на половина.

" Все по-малко искащи да учат за медицински сестри, тук включват и клинични лаборанти, рентгенови лаборанти, т.е. експерти по здравни грижи. В началото главната причина беше ниското възнаграждение, недобрата известност на специалността в обществото, като през годините аргументите се променяха. Днес мога да кажа, че заплащането не е една от главните аргументи. Като съществени аргументи се сочат даже, в случай че щете, психоемоционалната среда, в която попадат работещите в опазването на здравето ", изясни казуса Биляна Огнянова, гл. мед. сестра на СБАЛ по детски заболявания „ Проф. доктор Иван Митев “ в София.

Средната заплата за тази специалност е сред 1500 и 2000 лв., а междинната възраст - 53 години.

" Факт е, че всички медицински сестри в София работят на две работни места. Стартовите заплати да бъдат в сходство с Колективния трудов контракт - даже в София не на всички места е направено това. Директорите се пробват да компенсират незадоволителното възнаграждение с в допълнение материално стимулиране, което по наши сведения не се прави по тъкмо избрани правила, а много субективно. Дълги години нашата специалност беше неглижирана, отношението е непоносимо " сподели Милка Василева, предс. на Национална асоциация на експертите по здравни грижи.

" От Националната кардиологична болница от дълго време оповестиха, че заради дефицит на медицински сестри не могат да правят директната си активност, т.е. да правят оперативни интервенции на деца, освен това ", добави тя.

" Знаем, че изкуственият разсъдък ще размени доста специалности, само че се акцентира, че нашата няма по какъв начин да бъде сменена поради контакта с пациента ", уверена е Биляна Огнянова, гл. мед. сестра на СБАЛ по детски заболявания „ Проф. доктор Иван Митев “ в София.

За десетилетие, през 2000 година България към този момент е изгубила 14 000 медицински сестри. А с цел да може да работи пълноценно на една здравна сестра е нужна най-малко една година образование. Лекарите в цялата страна са 29 600, а в София - над 7 160. Според изчисленията дефицитът на национално равнище е 3000 лекари. Има и обща наклонност за понижаване на педиатрите.

" В България работят отлични педиатри и детски експерти, които постоянно са подготвени да окажат съответна помощ на пациентите. Както постоянно сме казвали - детското опазване на здравето следва да е детайл от националната сигурност на страната е ресорът да се третира като подобен. Нашия зов е страната да застане, да припознае този главен приоритет за системата. Държавната политика за кадровото застраховане на бранша, доста години безспорна непредвидливост за ресора, докара до този резултат. В последна сметка децата би трябвало да са водещ капитал на една нация, без значение каква е тя ", уверен е доктор Благомир Здравков, шеф на СБАЛ по детски заболявания „ Проф. доктор Иван Митев “ в София.

В Специализираната болница за интензивно лекуване по детски заболявания дефицит на лекари няма, а решението съгласно шефа е вложение в фрагментите и стратегии, субсидирани от страната. Ключът е и в просветителната система.

" Учете, хубаво е забавно е, човек си потегля от извънредно задоволен, знаейки, че си оказал помощ на някого и когато се виждат резултатите, е доста хубаво ", приключи Биляна Огнянова, гл. мед. сестра на СБАЛ по детски заболявания „ Проф. доктор Иван Митев “ в София.

Според данните на Съвета за стопански разбори към Министерския съвет висшите учебни заведения единствено отчасти покриват дефицита на медицински фрагменти.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР