Шайката успя да уреди старите измами на вота – депутатите

...
Шайката успя да уреди старите измами на вота – депутатите
Коментари Харесай

Измамите на вота уредени – ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха хартиената бюлетина

Шайката съумя да уреди старите измами на вота – депутатите от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи върнаха смесената форма на гласоподаване – с машина и с хартиена бюлетина, отстраниха електронното отдалечено гласоподаване и регион „ Чужбина “, предава БНР.

Рекордно дълго продължава съвещанието на правната комисия, на което депутатите преглеждат над 100 оферти за промени преди второто четене на закона в пленарната зала.

Народните хрантутници започнаха да заседават по Изборния кодекс в 14.30 следобяд на 16 ноември, сряда и не престават без спирка да одобряват поправките и тази заран. Заседанието не е спирано към този момент близо 20 часа.

Броят на нужните заявки за разкриване на секции зад граница беше повишен от 40 на 100. Закрит беше Общественият съвет към Централната изборна комисия (ЦИК). Членовете на самата Комисия пък бяха увеличени на 25.

Мнозинството в правната парламентарна комисия реши още секционните комисии да не предават на районните изборни комисии записващите механически устройства от машинното гласоподаване, а разписката от машината, която до момента служеше за контролни цели, да се смята за бюлетина от машинно гласоподаване.

Така сумирането на резултатите няма да се дефинира от машините, а от членовете на секционните комисии, които ще преброяват бюлетините. При броенето и попълването на протоколите ще има видеонаблюдение, само че то няма да се записва на електронен притежател.

Реклама

Сред признатите оферти е и основаването на звено за ръководство на машинното гласоподаване към ЦИК. То беше гласувано още на първо четене по предложение на „ Демократична България “, само че ГЕРБ внесоха промяна преди второто, в която бяха заличени думите „ електронно гласоподаване “.

С 12 гласа „ за “ и 11 „ срещу “ бе признато и предлагането на ГЕРБ-СДС да няма многомандатен избирателен регион отвън страната, предава Българска телеграфна агенция.

Надежда Йорданова от „ Демократична България “ дефинира предлагането за така наречен регион „ Чужбина “ като „ поредна стъпка обратно в неверна посока, която не е в интерес на честните избори “. И означи, че когато няма подобен изборен регион българските жители в чужбина не могат да упражнят преференциален избор, написа Българска телеграфна агенция.

От своя страна Хамид Хамид от Движение за права и свободи разяснява, че липсва методика, която да дефинира какъв брой мандата и от кое място ще бъдат взети, с цел да бъдат дадени на регион „ Чужбина “. Според него отвън страната има към 2 млн. българи, което прави близо 80 мандата.

Асен Василев от „ Продължаваме Промяната “ отговори, че има два метода – да се употребяват за база хората, дали своят вот на последните избори в чужбина, или да се употребяват данни от Министерство на вътрешните работи за напусналите страната.

От ГЕРБ-СДС показаха като претекст за смяната, че когато няма подготвеност за въвеждане на дадена смяна, то тя би трябвало да се обмисли по-внимателно и обширно.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР