Сградата на храма Свети Николай Чудотворец“ в София принадлежи на

...
Сградата на храма Свети Николай Чудотворец“ в София принадлежи на
Коментари Харесай

Нотариален акт показва: Руската църква е на посолството, управлението ѝ – на българската църква

Сградата на храма „ Свети Николай Чудотворец “ в София принадлежи на съветската страна, само че ръководството ѝ като храм е на Българската православна черква (БПЦ). Това демонстрира нотариален акт от 1997 година, демонстрира следствие на „ Свободна Европа “.

Актът е публикуван от столичния нотариус Иван Дахтеров. Посолството тогава е представлявано от юрист, който е показал всички нужни документи. Сред тях е крепостен акт (нотариален акт) от 07.11.1898 година

„ Тогавашният консул на Русия ме помоли да приготвя документите и крепостният акт ми беше възложен от него “, сподели пред „ Свободна Европа “ адвокатката, която е подготвила документите за нотариуса.
Предполага се, че земята под църквата е подарена на Руската империя
от българската страна по случай 20-ата година от Освобождението.

Църквата беше затворена, откакто ДАНС екстрадира архимандрит Васиан, който служеше в църквата. Това е било направено поради „ опасност за националната сигурност “. Освен Васиан, който е представител на Московската патриаршия в София, бяха екстрадирани и още двама свещеници, които имат беларуско поданство.

Това породи ответна реакция и църквата беше заключена – евентуално от чиновници на съветското посолство в София.

На този декор българският патриарх Неофит издаде заповед, с която назначи свещеници от София, които да поемат богослуженията в съветската черква. Той е уведомил и патриарха на Русия Кирил, като чака от съветското посолството в България да отвори църквата.

Преди това русенският митрополит Наум разгласява във Facebook историческа информация, съгласно която храмът е издигнат с благословението на Св. Синод на Българската православна черква като легационна черква (1914 г.), намирала се в общия двор на тогавашната Руска легация, находяща се на ъгъла на ул. „ Раковски ” и ул. „ Московска ”.

Съгласно решение на Св. Синод на Руската православна черква от 10 ноември 1952 година, прот. № 8, всички други съветски православни енории, манастири и клир в България, минават в пълномощия и притежание на Българската православна черква, написа Наум.

„ Отново по решение на [Руската православна черква (РПЦ)] през м. ноември 1953 година в някогашната легационна черква „ Св. Николай ” в София е намерено подворие, с представителни функционалности, като ефимериите в него не престават да бъдат назначавани от Софийската митрополия, а Руската черква стартира да изпраща от време на време собствен формален представител “, напомня Наум.

Българските дейности по експулсирането на съветските духовници ядосаха Русия и българският дипломат в Москва Атанас Кръстин. Действията на българските управляващи бяха избрани като „ антируска провокация, която ще има неприятни последствия най-много за нейните основатели “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР